שתף קטע נבחר

במקום רפורמות שכרוכות במאבקים: כחלון מוריד מסים

שר האוצר מקדם את הפחתת מס החברות ומס ההכנסה כדי לדחוף את הצמיחה המדשדשת, אך מומחים מטילים ספק ביוזמה וטוענים כי מה שדרוש באמת הוא מה שכחלון בורח ממנו: רפורמות שכרוכות במאבקים. הכתבה המלאה מתפרסמת הבוקר ב"כלכליסט"

הבלון החדש שהפריח שר האוצר משה כחלון - הפחתת מס החברות ב־2% ל־23% והפחתת מס ההכנסה ב־1% במדרגות המס הנמוכות - מעורר תהיות רבות: לא בטוח שמצבו של המשק הישראלי מאפשר הפחתת מסים, שההפחתה תעודד את הצריכה הפרטית, שהנתונים שכחלון הסתמך עליהם באמת תומכים במהלך ושזו האופציה הטובה ביותר לעידוד הצמיחה במשק.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

על פניו הפחתת מסים היא הפתרון הקל ביותר לעידוד הצמיחה. אין חולק על כך שבתיאוריה הפחתת מסים מעודדת צמיחה - הפחתת מס החברות אמורה לעודד את החברות להרחיב את פעילותן ואת היקף השקעותיהן והפחתת מס ההכנסה אמורה לעודד את הצריכה ואת התעסוקה, וכל אלה אמורים להביא לעליה בצמיחה המדשדשת של המשק.

 

כחלון. בורח מעימותים (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
כחלון. בורח מעימותים(צילום: אלי מנדלבאום)

אלא שלפי כל חברות הדירוג, גופים כלכליים בינלאומיים, אגף התקציבים במשרד האוצר ובנק ישראל, הדרך הנכונה לעודד צמיחה היא השקעות במשק ובעיקר דרך רפורמות, ולא דרך הפחתת מסים. לפי כל הגופים האלה, רפורמות שיביאו לייעול המשק, כמו הרפורמה בחברת החשמל ורפורמות בחברות ממשלתיות נוספות שכחלון מתמהמה בנוגע אליהן משום שמדובר במוקשים פוליטיים, יחוללו צמיחה ארוכת טווח ולא כזו שתתפוגג לאחר שנה.

 

כחלון מסביר את המהלך בהיווצרות עודפי גבייה של 4 מיליארד שקל מתחילת 2016, אולם כאשר בוחנים את נתוני הצמיחה של המשק הישראלי התמונה נראית אחרת. תיאורטית אמור להתקיים מתאם בין הכנסות גבוהות לצמיחה גבוהה. ואולם, בניגוד לאוצר, שצפה שהצמיחה ב־2016 תהיה 2.8%, נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרבעון הראשון של השנה (ינואר־מרץ) מעידים שקצב הצמיחה הוא 1.3%. גם תחזית בנק ישראל מצביעה על נתון צמיחה נמוך מזה של האוצר, ולפיה הצמיחה ב־2016 תסתכם ב־2.4%. האם ייתכן כי מלכתחילה האוצר קבע יעד גבייה נמוך כדי לאפשר לשר לעשות בעודפים כראות עיניו? הרי אם התחזית היתה מדויקת יותר מלכתחילה, העודפים הללו היו נכללים במסגרת תקציב המדינה שמאשרות הממשלה והכנסת.

 

אם ישנו עודף גבייה כה משמעותי, לפי כלכלנים רבים הצעד המתבקש הוא דווקא הפוך, וזאת משום שהעלאת מסים יעילה יותר בדיוק במצב הנוכחי, שבו הכנסות המדינה גבוהות, שיעור האבטלה נמוך יחסית והמשק לא נמצא במיתון למרות נתוני הצמיחה הנמוכים. במצב כזה. העלאת מס בכל שיעור שהוא פירושה רווח גבוה יותר לכלל המשק.

 

נכון, הפחתת מסים היא מעל הכל מהלך פוליטי. גם אם האוצר החליט שאין סיבה להעלות מסים, הפחתת מסים היא מעשה מוזר, שכן אם מחר יפקוד את המשק הישראלי משבר והמדינה תצטרך להגדיל את הכנסותיה, יהיה לה קשה להעלות מסים - שזה עתה הפחיתה - שיכבידו את העול לציבור.

 

הכתבה המלאה מתפרסמת הבוקר ב"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים