שתף קטע נבחר

הביטוח הלאומי יחזיר למד"א כ-3.5 מיליון שקל

במשך 18 שנה, שילם מגן דוד אדום ביטוח בריאות וביטוח לאומי על עובדים שיצאו לחופשת מחלה עקב תאונת עבודה. זאת על אף שהחוק העניק פטור ממקרים אלה

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לאחרונה שהביטוח הלאומי יחזיר למגן דוד אדום סכום הנאמד בכ-3.5 מיליון שקל בגין תשלומים שהעביר לאורך כשני עשורים עבור דמי ביטוח בריאות וביטוח לאומי של עובדים ששהו בחופשת מחלה עקב תאונת עבודה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

את התביעה הגיש מד"א ב-2010 באמצעות עורכות הדין יפית מנגל ובת-שבע אדיב. לטענת הארגון, מ-1990 ועד ל-2008 הוא שילם עבור עובדיו ששהו בחופשת מחלה עקב פגיעה בעבודה דמי ביטוח לאומי ומס בריאות, בעוד שעל פי המצב החוקי ששרר אז, הוא היה פטור מתשלומים אלה. לטענתו, גביית הסכומים ביתר מהווה "התעשרות שלא כדין" מצד הביטוח הלאומי המחייבת אותו בהשבתם.

 

הביטוח הלאומי השיב באמצעות עו"ד יורם כהן שמדובר בטעות הידועה לו זה שנים. לדבריו, על רקע תלונות מעסיקים בהקשר הזה הוא פיתח ב-2010 מערכת אוטומטית שהייתה אמורה לפתור את נושא ההחזרים. מעסיקים רבים השתמשו במערכת וקיבלו החזרים אך מד"א בחר שלא לעשות כן.

 

בנסיבות אלה, טען, גם אם שולמו סכומים ביתר, יש לפטור אותו מהשבה מטעמי צדק שכן הוא "גוף ציבורי הממומן מכספי ציבור ומחזיק במשאבים משמעותיים" ולא מדובר בתשלום יתר הנובע מדרישות המוסד אלא מהתנהגות רשלנית של התובע שעליו לשאת בתוצאותיה.

 

ביטוח לאומי הוסיף כי השבת מלוא הסכום עלולה לפגוע בתקציבו ויציבותו. ככל שייקבע שעליו להשיב כספים, טען, יש להגביל את ההשבה לשבע השנים שקדמו להגשת התביעה שכן יתרת התקופה התיישנה.

 

במד"א הסבירו בתגובה שבחרו לא להשתמש במערכת האוטומטית עקב כשלים מהותיים שהתגלו בה.

 

ואכן, השופטת יהודית שבח דחתה את טענת הביטוח הלאומי לפטור מהשבה וכתבה כי לנוכח היקף פעילותו הגבוה, סכום התביעה לא ישפיע על יציבותו כהוא זה. מאידך, מד"א הוא ארגון להצלת חיים ללא כוונת רווח שיש להניח שגביית היתר פגעה בו.

 

השופטת גם דחתה את ניסיון המוסד לתלות את האשם במד"א: "ספק רב אם היה מקובל על הביטוח הלאומי שתימנע ממנו השבת כספים ששילם ביתר, בין כגמלה ובין במסגרת אחרת, רק בהתבסס על נימוק שלפיו לו היו עובדיו נוקטים זהירות סבירה, לא היה משולם הסכום מלכתחילה".

 

עוד נקבע שעמדת הביטוח הלאומי במקרים אחרים, שלפיה הוראות חוק ההתיישנות אינן חלות על חובות מבוטחים כלפיו, מונעת ממנו להציג כעת פרשנות סותרת ולהעלות את טענת התיישנות כשזו פועלת לטובתו. לכן ההשבה תחול על הכספים ששילם התובע למוסד החל מ-1990.

 

בסיכומו של דבר התקבלה התביעה ברובה והשופטת הורתה כי המומחה החשבונאי שמונה במסגרת ההליך ייחשב את סכום ההשבה הסופי. ביטוח לאומי חויב בשכר טרחת עו"ד של 250 אלף שקל, ב-75% מאגרת התביעה ובסכום ששילם מד"א למומחה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים