שתף קטע נבחר

תוכנית הפיכה בוואטסאפ: "פריצה למלון ארדואן, מצב חירום ועוצר כללי"

רשת אל-ג'זירה פרסמה התכתבויות מתוך מה שנטען כתוכנית ההפיכה בטורקיה, שאמורה הייתה לצאת לפועל ב-03:00 בשבת, אך הוקדמה. במשך 55 דקות הכול הלך כמתוכנן, אולם התנגדות המשטרה והופעתו של ארדואן בתקשורת טרפדו הכול. המוח מאחורי המהלך: מפקד חיל האוויר לשעבר

 

 

ארדואן. ניסיון לחדור למלון שלו נכשל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן. ניסיון לחדור למלון שלו נכשל(צילום: רויטרס)

רשת אל-ג'זירה פרסמה בשעה האחרונה עותקים מהתוכנית להפיכה בטורקיה, כשהמוח מאחורי המהלך כולו, על פי הנטען, היה מפקד חיל האוויר לשעבר, אקין אוזטורק. על פי הדיווח, להפיכה היו שותפים גם שופטים, קצינים ושוטרים בכירים, שחלקם היו אמורים לנהל את המדינה אם ההפיכה הייתה מצליחה.  עוד נטען, כי ניסיון הפריצה למלון שבו שהה ארדואן וההפצצות של שלושת המסוקים לעבר מלונו במרמריס קרו חצי שעה אחרי שהוא כבר לא היה שם. ובינתיים, גם היום (א') הייתה היתקלות של כוחות המשטר עם כוחות מורדים ליד נמל התעופה באיסטנבול ובוצעו מעצרים.  

הדיווח באל ג'זירה. רשימת שמות של המעורבים והתכתבויות וואטסאפ ()
הדיווח באל ג'זירה. רשימת שמות של המעורבים והתכתבויות וואטסאפ

 


טורקיה בוערת - עוד בחדשות:

ניסיון ההפיכה הכושל - דקה אחר דקה

 

בערוץ החדשות הקטארי, שסיקר כצפוי את ההתפתחויות בטורקיה בהתאם לאג'נדה של שלטון ארדואן, טענו כי המהלך אמור היה לצאת לפועל בשעה שלוש לפנות בוקר בלילה שבין שישי לשבת. התוכנית הייתה להשתלט על מוסדות השלטון ולהכריז על מצב חירום, ובשעה שש בבוקר ביום שבת להטיל עוצר ברחבי המדינה.

 

עוד עולה מההתכתבויות כביכול בוואטסאפ כי אחת ההנחיות הייתה לתת לכלי רכב לצאת מאיסטנבול ולא לאפשר כניסה פנימה. בנוסף, הגורמים המעורבים הונחו לעצור אישים מסוימים ששמותיהם הועלו באותם פורומים ולבצע פשיטות שנועדו לתפוס בכירים ואנשי צבא טורקיים. בשעה שלוש כאמור הייתה אמורה ההפיכה להתחיל ובשעה שש בבוקר היו אמורים להכריז עליה לאחר שהושלמה.

כנראה ספג לא מעט מכות. אקין אוזטורק שמוגדר כמוביל ניסיון ההפיכה ()
כנראה ספג לא מעט מכות. אקין אוזטורק שמוגדר כמוביל ניסיון ההפיכה

תמונה קבוצתית. הגנרלים שנעצרו בחשד לניסיון ההפיכה ()
תמונה קבוצתית. הגנרלים שנעצרו בחשד לניסיון ההפיכה

 

ליבת התוכנית, על פי הדיווח, הייתה להשתלט באיסטנבול ואנקרה על מבני הממשל המרכזיים, הגשרים, המטה הכללי ושדות התעופה. בתשע וחצי החלו כוחות הצבא של יוזמי ההפיכה לנוע לערים ובתוך רבע שעה הם השתלטו של שני הגשרים של מיצרי הבוספורוס באיסטנבול. לאחר עשר דקות נוספות התקבלו הנחיות להשתלט על תחנת הטלוויזיה הממלכתית.

 

בשעה עשר בדיוק הגיעו הכוחות לנמל התעופה "אתא טורק" באיסטנבול כדי לכתר אותו ואז הם המורדים נתקלו בהתנגדות מצד המשטרה באזור בירם פאשא במרכז איסטנבול. לפי ההתכתבויות בווטסאפ, הם השתלטו גם בניין מנגנוני הביטחון ברחוב אל-וטן באיסטנבול ואז הגיעו הנחיות לחכות להגעת מפקדי הכוחות הביטחוניים כדי לעצור אותם.

 

בהתכתבויות יש כביכול הוכחות לכך שחלק מאנשי המשטרה הצטרפו למורדים. בשעה עשר השלטונות חשפו את המזימה שלהם ואז מובילי ניסיון ההפיכה שלחו הוראות לאנשיהם בשטח לפתוח באש לעבר כל מי שמתנגד להם משורות כוחות הביטחון.


חיילים נכנעים בטורקיה לאחר סיכול ההפיכה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
חיילים נכנעים בטורקיה לאחר סיכול ההפיכה(צילום: gettyimages)

 

על פי אל-ג'זירה שלושה מסוקים הוכנו מבעוד מועד כדי להביא למעצר את נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן. לדברי הערוץ המשמר

של ארדואן הכשיל ניסיון של המורדים לפרוץ למלון שבו שהה במרמריס, כשהתוכנים כללה גם אפשרות להפציץ את המלון באמצעות מסוקים. בנוסף, נטען כי בעותקים שקיבל הערוץ יש 80 שמות של אנשי צבא, שופטים, תובעים כלליים ועוד שהיו אמורים לנהל את המדינה במצב החירום שאחרי ההפיכה.

 

ההנחיות של מפקדי ההפיכה היו לפתוח באש לעבר שוטרים אם הם יתנגדו. בערוץ אף אמרו כי שופטים וקצינים בכירים במשטרה ובצבא הם ממובילי ההפיכה הזו. הוא ציין בהקשר הנ"ל את המעצר היום של מזכירו הצבאי של ארדואן והמזכיר של שר ההגנה הטורקי.

 

על אף התוכנית, הודעות על תחילת המהלך יצאו בקבוצות הוואטסאפ של המתכננים כבר בשעה 21:29, ובמשך 55 דקות הכל הלך כשורה, אולם אז הייתה התנגדות מצד המשטרה באיסטנבול וההופעה של ארדואן בתוכנת הפייס טיים בהמשך הגבירה את ההתנגדות של כוחות הביטחון והוציאה את האזרחים לרחובות.

 

לאחר כישלון ההפיכה החלו מהומות בטורקיה. ההמון יצא לרחובות, חלקו עשה לינץ' בחיילים שניסו לבצע את המהפכה וכוחות ארדואן החלו לחזור אל מוקדי הכוח, מוקדי התקשורת והרחובות. הגשרים נפתחו מחדש, והנשיא החל במסע טיהור נרחב, שבמסגרתו הדיח את כל מערכת המשפט. כמעט 300 בני אדם נהרגו, ומאות נפצעו במהלך הימים הלא שקטים שעברו על המדינה. ארדואן הפנה אצבע מאשימה כלפי המנהיג הגולה פתהולה גולן, שלטענתו עמד מאחורי המהלך כולו. הוא דרש מארה"ב, שבה שוהה גולן, להסגירו, אולם האמריקנים טרם נענו לבקשה.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
המראות לאחר כישלון ההפיכה
צילום: gettyimages
מומלצים