שתף קטע נבחר

ארדואן בעד עונש מוות: "למה שאאכיל אותם בכלא?"

הנשיא הטורקי אמר כי "האנשים ברחוב" הם שביקשו לגזור עונש מוות על המהפכנים: "למה אני צריך לשמור על הטרוריסטים ולהאכיל אותם בכלא?". בבסיס של ראשי ההפיכה: 50 פצצות גרעין אמריקניות

 

מנהיגי האיחוד האירופי העבירו לו מסר ברור שלפיו החלת עונש המוות תמנע את צירוף טורקיה לאיחוד - אבל ארדואן לא נרתע. בראיון ל-CNN אמר אמש (ב') נשיא טורקיה ששרד את ניסיון ההפיכה נגדו כי יתמוך בחידוש עונש המוות אם המחוקקים יצביעו בעד צעד זה. "למה שאאכיל אותם בכלא?", תהה ארדואן, כשבמערב בינתיים חוזרים ובוחנים את החלטת ארצות הברית לשכן דווקא במדינתו 50 פצצות גרעין.

 

לדברי ארדואן, העם הטורקי הוא שרוצה לגזור עונש מוות על מארגני הפוטש הכושל. "האנשים ברחוב ביקשו זאת", אמר ארדואן בראיון. "האנשים סבורים כי הטרוריסטים הללו צריכים למות. למה אני צריך לשמור עליהם ולהאכיל אותם בבתי כלא במשך שנים? זה מה שהאנשים אומרים". עונש המוות בטורקיה בוטל לפני יותר מעשור.

ארדואן. זה לא אני, זה העם רוצה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארדואן. זה לא אני, זה העם רוצה(צילום: AFP)
הנשיא הטורקי אמר בנוסף כי תוך ימים ספורים יועברו לארצות הברית המסמכים הרשמיים ובהם הבקשה להסגיר את פתהוללה גולן, איש הדת המתגורר בפנסילבניה שאותו מאשים ארדואן באחריות לניסיון ההפיכה. גולן, עד לפני שנים ספורות חברו הקרוב של ארדואן, מכחיש כל מעורבות בהפיכה הכושלת.  

 

ניסיון ההפיכה והסגירה לאחר מכן של בסיס חיל האוויר אינצ'ירליק שבדרום טורקיה העלו מחדש את התהיות בנוגע להחלטת ארצות הברית למקום דווקא שם את מצבור הנשק הגרעיני הגדול ביותר באירופה. אפילו לפני הפוטש הכושל, האיום הפוטנציאלי לבסיס היה גדול עקב קרבתו לגבול הסורי המרוחק כ-100 ק"מ בלבד. בבסיס מוצבות על פי ההערכות 50 פצצות גרעין, שמאוחסנות ב-21 חללים תת-קרקעיים. 

בסיס חיל האוויר אינצ'ירליק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בסיס חיל האוויר אינצ'ירליק(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הממשלה הטורקית טענה כי כמה מראשי הקושרים היו מבסיס אינצ'ירליק והטיסו מהבסיס לפחות מטוס אחד. לאחר מכן הם הורידו את זרם החשמל לבסיס, סגרו אותו לתנועה אווירית ומנעו למעשה את המשך הפעולות נגד דאעש מהבסיס, שממנו ממריאים מטוסי הקואליציה הבינלאומית לתקיפות בסוריה ובעיראק.

 

"השיעור המרכזי שלמדנו מכאן הוא שהתרומה שיש לאחסון נשק גרעיני בטורקיה היא מינימלית, ואילו הסיכונים עלו משמעותית בחמש השנים האחרונות", אמר ל"גרדיאן" האנס כריסטיאנסן, מומחה לנשק גרעיני בפדרציית המדענים האמריקנים. "אני חושב שהסיטואציה הביטחונית בטורקיה ובבסיס כבר לא תואמת את הדרישות הבטיחותיות שארצות הברית צריכה לעמוד בהן כשהיא מאחסנת נשק גרעיני. אתה מקבל מספר אזהרות מוגבל לפני שמשהו באמת גרוע קורה. הגיע הזמן להסגת הנשק".


פורסם לראשונה 18/07/2016 22:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים