שתף קטע נבחר

פתרון אחסון: 200 מגה-בייט על גדיל אחד של DNA

פרופסור לואיז סז מאוניברסיטת וושינגטון מעריך שכל המידע הדיגיטלי שקיים כיום באינטרנט, כ-700 מיליארד ג'יגה, יוכל להידחק בבוא היום לתוך קופסת נעליים ואף יישמר לדורות רבים

ה-DNA בכל תא בגופנו מכיל כמויות אדירות של מידע. רתימת הביולוגיה לטובת פתרונות האחסון היא חלומם של חוקרים כבר שנים רבות, אבל רק עתה שבר צוות של חוקרים ממייקרוסופט ומאוניברסיטת וושינגטון את השיא העולמי בכמות המידע שניתן לאחסן על גדילי DNA.

 

 

הטכנולוגיה המתפתחת משפרת כל הזמן את היכולת להקטין את אמצעי האחסון, אבל היא לא מצליחה להדביק את הדרישה לנפחי אחסון גדולים יותר. כיום אנחנו מסוגלים לאחסן מאות ג'יגה במכשירים שגודלם לא עולה על כף ידנו, ובמקביל התחזיות הן שכמות המידע הדיגיטלי בעולם לקראת שנת 2020 תגיע לכ־4 טריליון ג'יגה.

 

בעיה נוספת של אמצעי האחסון היא עמידותם לאורך זמן. למרות שכונני ה־Flash משתפרים מיום ליום, אורך החיים שלהם הוא לא יותר מכמה עשרות שנים. לכן מדענים מכל העולם מנסים כל הזמן למצוא את הדרך לאמצעי האחסון האולטימטיבי של הטבע, ה-DNA, אשר מסוגל לאחסן מידע בכמות של 125 אלף ג'יגה למילימטר מרובע. לפי היחס הזה, פרופסור לואיז סז מאוניברסיטת וושינגטון מעריך שכל המידע הדיגיטלי שקיים כיום באינטרנט, כ-700 מיליארד ג'יגה, יוכל להידחק בבוא היום לתוך קופסת נעליים ואף יישמר לדורות רבים.

 

הפרויקט מהווה זינוק גדול קדימה לפיתוח ארכיון אמין ובעל קיבולת גדולה מהמקובל כיום. הצוות הצליח לאחסן על גדיל בודד של DNA מידע בנפח של 200 מגה, שכלל בין היתר את מגילת זכויות האדם ב־10- שפות שונות, 100 הספרים המובילים בפרויקט גוטנברג, קליפ של מוזיקה באיכות HD, ועוד. עד כה מדענים לא הצליחו לאחסן על DNA מידע בן יותר מכמה מאות קילובייטים.

 

הפיתוח התאפשר בעיקר בגלל הדמיון בין הקוד הטבעי של ה־DNA לבין השפה הבינארית של המחשב. "ל־DNA יש כבר אופי דיגיטלי", אומר פרופסור סז. "והשלב הראשון בפיתוח הזה היה למפות את הקוד הבינארי של 0 ו־1 אל תוך הקוד הגנטי של ה־DNA המורכב מארבעה בסיסים ומולקולות ש'נדבקים' אחד לשני".

 

כדי לקרוא את המידע האגור יש צורך להשתמש במפענח רצפי DNA, אשר "קורא" את המידע כאילו היה מורכב מארבעת הבסיסים של ה־DNA ומתרגם אותו חזרה למידע המקורי. לדברי פרופסור סז, יש עדיין טעויות בקריאת המידע, והפרויקט עוד רחוק מאוד משלב מסחרי, אבל כשיושלם "לא יאבד עוד בייט אחד בודד של מידע מהעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים