שתף קטע נבחר

רשויות בצפון: המיליארדים לגליל - לא בתקציב

לפני כשנה וחצי הכריזה הממשלה על התוכנית האסטרטגית לקידום הגליל בהשקעה של 18 מיליארד שקל. כעת התברר כי התוכנית לא באה לידי ביטוי בתקציב המדינה הדו-שנתי. ראשי הרשויות באזור מאיימים לפתוח במאבק: "שבענו מהבטחות - הגיע הזמן למעשים. לא ניתן למסמס את מה שהובטח"

התוכנית האסטרטגית לקידום הגליל, שעלותה המוערכת 18 מיליארד שקל, לא באה לידי ביטוי בתקציב המדינה לשנים 2018-2017. כך טוענים ראשי הרשויות בגליל ומאיימים במאבק סוער, להכללת המיליארדים – הנחוצים כאוויר לנשימה – בתקציב הקרוב.

 

הממשלה הכריזה על התוכנית לפני כשנה וחצי בתום עבודת הכנה עם ראשי היישובים שהכינו – עם משרדי הממשלה – רשימה של פרויקטים ומיזמי ענק בתחומי התשתיות, הבריאות, התעסוקה, התחבורה, החינוך, הדיור ועוד. המטרה - לצמצם את הפערים בין הצפון למרכז, כפי שנעשה בשנים האחרונות בדרום הארץ.

 

בין הפרויקטים הבולטים ביותר הייתה השקעת ענק בשדרוג בית החולים זיו בצפת, (חצי מיליארד שקל לתשתיות ועוד עשרות מיליונים לטכנולוגיה), הרחבת אזורי תעשייה, הרחבת כבישי הרוחב, פרויקטים חינוכיים ושילוב כל המכללות באזור לאוניברסיטה, עידוד מתיישבים לעבור לצפון באמצעות מענקים ועוד.

 

לדברי ראשי הרשויות, למרות ההתחייבויות, לא עוגנו הצהרות נציגי הממשלה בתקציבים. בחודש שעבר הם ערכו כנס חירום במעלות, שבו השתתף גם השר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל אריה דרעי. השר הצהיר אז כי בכוונתו להילחם למען תקצוב תוכנית הצפון, וכן ציין כי "נוותר על המנדט שניתן לי בממשלה אם לא ניתן יהיה לממש את התוכנית".

בית החולים זיו בצפת (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
בית החולים זיו בצפת(צילום: אבישג שאר-ישוב)

בפגישות שהתקיימו השבוע בין נציגי הממשלה לנציגי הרשויות התברר כי בכוונת הממשלה להשקיע תקציב של מאות מיליונים בלבד לכל הצפון לשנתיים הקרובות. בעקבות הדיווח הזה הודיעו ראשי הרשויות על פתיחת מאבק מתוקשר.

"שבענו מההבטחות, הגיע זמן למעשים", אמר ראש המועצה האזורית גולן, אלי מלכה, שעומד בראש אשכול רשויות גליל מזרחי. "הממשלה הייתה אמורה לאשר ב-11 בחודש תוכנית לאומית לפיתוח הצפון בהיקף של 18 מיליארד שקל, אבל לצערנו מההבטחות נותרו רק מילים ואוויר.

 

"ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון, השר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל אריה דרעי – אנו קוראים לכם לקיים את הבטחותיכם ולהוביל מהלך היסטורי הכרחי ליישום התוכנית. רק אתם יכולים לשנות את המציאות עבור תושבי הצפון. לא ניתן למסמס את התקציב שהובטח לנו. זו הזדמנות היסטורית לשינוי משמעותי בצפון הארץ, ואנו נילחם וניאבק כדי שהתקציב המגיע לצפון יועבר".

 

"ההשקעה תחזיר את עצמה מהר" 

ראש אשכול רשויות גליל מערבי, ראש העיר מעלות-תרשיחא שלמה בוחבוט, אמר כי התושבים בצפון אינם מבקשים נדבות: "חשוב לי להבהיר, אנחנו לא רוצים דגים, אנחנו רוצים חכות. אנחנו לא רוצים תמיכות, אלא השקעות מחוללות שינוי שיובילו לכך שבתוך חמש שנים חלק מהערים שלנו יהפכו לעצמאיות כלכלית ולא נזדקק יותר לתקציבי תמיכה של משרד הפנים. ההשקעה הזו תחזיר את עצמה מהר מאוד, ולא רק שתחזיר את עצמה, היא תביא בעוד חמש שנים רווחים תקציביים למדינה".

 

ראש אשכול בקעת בית הכרם, ראש העיר כרמיאל עדי אלדר, אמר כי משמעות ההחלטה היא שממשלת ישראל מאבדת את הצפון. "החזרת ילדינו לחיות בקרבתנו על ידי יצירת מקורות תעסוקה, עומדת ותלויה בהעמדת תקציב לפיתוח הצפון – הן במערכות חינוך ובריאות מתקדמות והן בפיתוח מפעלים ומערכות עתירות ידע".

 

אלדר הזכיר מחקרים מעלים שבצפון חיים שמונה שנים פחות מאשר במרכז. השכר הממוצע בצפון נמוך מהמרכז ב-28%, ו-17% מהצעירים עזבו את האזור בעשור האחרון.

 

מלשכת השר דרעי נמסר כי התוכנית הייתה יוזמה שלו, אולם לא כל השקעה תתוקצב בשנתיים הקרובות. "מחישובים שנערכו במשרד הכלכלה, התברר כי תוכנית שתקדם ותפתח את הצפון באופן ממשי תחייב השקעה של מיליארד שקלים. השר דרעי, שמינה את האלוף במיל' איתן דנגוט לעמוד בראש מנהלת התכונית, נפגש בחודש האחרון כמה פעמים עם ראש הממשלה ועם שר האוצר, ודרש להכניס לתקציב 2018-2017 את הכספים שיאפשרו להוציא את התוכנית לדרך.

 

"אף אחד לא מצפה כי מיד בהתחלה יינתנו לתוכנית 18 מיליארד שקלים, משום שתוכנית כזאת תימשך שנים והכספים האמורים להיות מועברים במשך שנים, בדיוק כמו בתוכנית 'צה"ל עולה לנגב'. השר דרעי אכן הודיע לראש הממשלה ולשר האוצר כי אם התוכנית לפיתוח הצפון לא תתחיל להיות מתוקצבת בתקציב הקרוב בסכום שיאפשר להוציאה לדרך, הוא לא ימשיך לעמוד בראש התוכנית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
שדה התעופה מחניים
צילום: אביהו שפירא
מומלצים