שתף קטע נבחר

בגלל החום: הנזקים לגוף - והטיפול המתאים

לשתות כמות מספיקה של מים, להימנע משהייה בחוץ בשעות הכי חמות ולשים לב לסימנים שעלולים להצביע על נזק לגוף בגלל החום הכבד - וגם איך לטפל ולהעלים את הנזק

בשיתוף סופר-פארם

 

עומס החום בשיתוף אחוזי הלחות המכבידים עלולים להזיק לבריאות לילדים ולמבוגרים כאחד. בין הנזקים שעלולים להתרחש ניתן למנות התייבשות, מכת חום ותשישות כללית. כל אלה הם מצבים קיצוניים שכדאי לדעת איך להיערך אליהם כדי להימנע.

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

מכת חום

במצב של מכת חום, הגוף לא מסוגל לקרר את עצמו: מנגנון ההזעה אינו יעיל וטמפרטורת הגוף עולה במהירות, לעתים מעל - 41 מעלות צלזיוס בתוך רבע שעה בלבד.

 

במצב זה עלולה להיות פגיעה במערכת העצבים המתבטאת בערפול הכרה, בלבול או התכווצויות, ופגיעה במערכות חיוניות אחרות בגוף. מכת חום עלולה לגרום למוות או נכות תמידית, אם לא יינתן טיפול מיידי. 

 

הסימנים למכת חום: טמפרטורת גוף גבוהה מ- 39.5 C°, עור אדום, חם ויבש (ללא הזעה), דופק מהיר, כאב ראש חזק (כולל הרגשה של "דפיקות הלב" בראש), סחרחורת, בחילה, בלבול, ירידה בהכרה.

  

הטיפול בחשד למכת חום

יש להעביר את הנפגע במהירות לבית החולים. עד להגעת העזרה, יש למקם את הנפגע באזור קריר/מוצל ולקרר אותו (כגון במגבות רטובות). בכל מקרה, אסור לתת לנפגע לשתות.

 

להיכנס למקום מוצל וקר. מכת חום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להיכנס למקום מוצל וקר. מכת חום(צילום: shutterstock)

 

תשישות חום

הוא מצב מתון יותר של פגיעה מחום, ועלול להתפתח לאחר חשיפה לחום במשך מספר ימים בהיעדר שתייה מספקת.

 

הסימנים לתשישות חום: הזעה מרובה, חיוורון, כאבי שרירים, עייפות, חולשה, סחרחורת, כאבי ראש, בחילה או הקאות ונטיה להתעלפות. העור לרוב קר ולח, הדופק מהיר וחלש, הנשימות מהירות ושטחיות. הטמפרטורה יכולה להיות בתחום התקין. ללא טיפול - המצב עלול להידרדר למכת חום.

 

הטיפול בתשישות חום:

לנוח באזור קריר, ולשחרר בגדים לוחצים, לקרר את הגוף (כגון במגבות רטובות), לקרר את הסביבה או לעבור למקום ממוזג, לשתות בלגימות קטנות מים או שתיה קלה אחרת.

 

בכל מקרה, חשוב לעקוב אחר המצב. אם יש החמרה, כגון הקאה, ירידה בערנות או בלבול - יש לפנות מיידית לעזרה רפואית. 

 

להקפיד על שתייה מספקת

שירלי קטרון, דיאטנית ורוקחת סופר-פארם, מסבירה כי חשוב להקפיד על שמירת מאזן הנוזלים בגוף. "בתוך התאים בגוף צריכים להיות נוזלים, וגם מחוץ לתאים, בזרם הדם וברקמות נוספות כדי שהגוף יתפקד כמו שצריך. מצב של מעט מדי מים בגוף משבש את מאזן המלחים מה שמסוכן לגוף.

  

"שתייה לא מספקת יכולה לגרום גם לעצירות ולנזקים נוספים. אנשים בעלי בריאות תקינה צריכים לשתות בין ליטר וחצי לשניים ביום. אם אנחנו נמצאים יותר בחוץ, אז לשתות יותר".

 

קטרון אומרת כי לאורך השנים איבדנו את מנגנון הצמא האמיתי שלנו. "אנחנו לא תמיד מרגישים צמאים בעיקר אם אנחנו נמצאים כל הזמן בחללים ממוזגים, אבל אנחנו חייבים להרגיל את עצמנו לשתות על בסיס קבוע.

 

"צבע השתן הוא אידיקציה מעולה לכמות הנוזלים בגוף. שתן כהה מדי מצביע על כך ששתינו לא מספיק. כדאי להכניס את השתייה לרוטינה יחד עם פעולות נוספות שאנחנו עושים. למשל, לשמור בקבוק על השולחן, או לשתות כוס כל שעה. כל דבר שיעזור לנו לזכור שאנחנו צריכים לשתות".

 

היא מוסיפה כי שתיית קפה לא נכללת במאזן השתייה היומי. "חשוב לדעת שקפה הוא גם משתן, כך שבעצם הוא תורם יותר למאזן השלילי של הנוזלים".

 

לדבריה, פעמים רבות אנחנו גם נוטים לבלבל בין רעב לצמא. כדי לבדוק את עצמנו, כדאי לשתות קודם ולראות אם אנחנו עדיין רוצים לאכול".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה מים צריך לשתות ביום?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים