שתף קטע נבחר

מהו הקשר בין מחיר הדירה שלכם למספר העובדים בענף הבניה?

בהתאחדות בוני הארץ קוראים לממשלה לבצע את החלטתה, ולהביא כמות מספקת של עובדים זרים לענף

*התכנים במדור זה מוגשים בשיתוף עם החברות המצולמות במדריך הנדל"ן

 

זמן הבניה לדירה ממוצעת בישראל התארך מאוד בעשור האחרון ועומד על 27 חודשים בממוצע לדירה. מצב זה פוגע ביכולתם של הקבלנים לספק היצע מספיק של דירות שכל כך חסרות למשק, ובכך מנציח את הפער בין הביקוש הגדל להיצע החסר של דירות, ותורם לעליית המחירים בשוק הדיור מקומי.

 

התארכות הבניה מביאה לגידול בהוצאות של שני הצדדים. מצד אחד הקבלנים והיזמים נאלצים לשאת בעלויות הבניה הגדלות וכן בעלויות הליווי והמימון הבנקאי. מצד שני רוכשי הדירות הממתינים זמן רב לדירה, נאלצים לשאת בהוצאות שונות עד קבלת דירתם כמו שכירות ומימון לזמן ארוך יותר, ואף לשאת בעלויות הבניה הגדלות כתוצאה מכך.

 

בחינות עומק שמבצעת התאחדות בוני הארץ באופן תדיר מצביעות על כך שהסיבה המרכזית להתארכות זמן הבניה בעשור האחרון, הוא מחסור באנשי מקצוע בתחומים מרכזיים בענף ובראשם, עובדים מקצועיים בעבודות הרטובות – השלד, הטיח והריצוף.

 

במהלך שנת 2016 קיבלה הממשלה החלטה לבחון הבאת חברות בניה זרות לישראל, בטענה כי כך ניתן יהיה לייבא לישראל עובדים רבים,כדי להאיץ את הבנייה. צעד זה עלול להביא לפגיעה קשה בענף הבנייה המקומי, המעסיק כרבע מיליון עובדים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

מדינת ישראל החליטה לנהל בעצמה את הבאת העובדים המקצועיים לענף הבנייה מן העולם. לשם כך, הממשלה אמורה לחתום עם מדינות רבות על הסכמים בילטראליים – הסכמים בין הממשלות המסדירים את הבאת כוח העבודה מהמדינה הזרה לישראל.

 

אולם, במשך חמש שנים חתמה המדינה על הסכמים עם שלוש מדינות בלבד: בולגריה, רומניה ומולדובה. מספר עובדי הבנייה המקצועיים שניתן להביא מהן מוגבל. בשיתוף פעולה עם אנשי המקצוע של התאחדות בוני הארץ, הצליחה המדינה למצות את רוב הפוטנציאל של המדינות הללו בתחום זה.

 

ענף הבנייה הישראלי זקוק כיום לתוספת של עשרות אלפי עובדים בנייה מקצועיים. היות ומספר העובדים לא סיפק עד עתה את מלוא צרכי הענף, החלו מקבלי ההחלטות בממשלה לשקול הבאת חברות זרות שיביאו לכאן את עובדיהן. נטען, בטעות, כי חברות זרות אלה יוכלו גם להביא לכאן שיטות בנייה עדיפות על אלה של הקבלנים הישראלים. עובדה שהוכחה כלא נכונה.

 

לאחרונה נחתם הסכם בילטראלי עם אוקראינה. מדינת ענק של 45 מיליון תושבים עם אבטלה גואה ועובדים מקצועיים רבים בתחומי הבניה הרטובה, שזקוקים לעבודה. פוטנציאל גיוס העובדים מאוקראינה יכול להביא בזמן לא ארוך להשלמת הצרכים בתחום זה של ענף הבנייה הישראלי.

 

מחקר של הטכניון מהשנה האחרונה קבע שענף הבנייה הישראלי לא מסוגל לייצר הרבה יותר מ-40 אלף יחידות דיור בשנה. החוקרים שכחו שבתחילת שנות ה-90, ענף הבנייה הישראלי סיפק כ-90 אלף יחידות דיור לשנה עם מספר קטן הרבה יותר של קבלנים. זה קרה כאשר המדינה תמכה בבנייה מהירה לשיכון עולים חדשים ואפשרה הבאת כ-100 אלף עובדים זרים לענף.

 

בעיית מחסור בפתרונות דיור דורשת פתרון כאן ועכשיו. על הממשלה לבצע את החלטתה להביא עובדים זרים לענף בכמות מספקת.

 

הכותב, עו"ד אליאב בן שמעון, הוא מנכ"ל התאחדות בוני הארץ

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים