שתף קטע נבחר

תוכנית הסינון של טראמפ: "לא נכניס תומכי שריעה"

בצל דעיכתו בסקרים הציג טראמפ תוכנית למלחמה בטרור, שתכלול מבחני אידיאולוגיה למהגרים הרוצים להיכנס לארה"ב ותשאיר בחוץ את מי שלא יאמץ את ערכי אמריקה. "אובמה התנצל בפני המוסלמים במקום ללמד אותם זכויות אדם, זה הזמן לגישה חדשה שתעצור את האיסלאם הרדיקלי". על ישראל: "בת בריתנו הגדולה ביותר, ניאבק בחמאס ובחיזבאללה"

תוכנית הסינון של דונלד טראמפ : המועמד הרפובליקני לנשיאות ארה"ב הציג אמש (יום ג') באוהיו תוכנית חדשה למאבק בטרור האיסלאמיסטי בתקווה לבלום את הדעיכה שלו בסקרים - תוכנית הכוללת קיום מבחנים אידיאולוגיים למהגרים המעוניינים להיכנס לארה"ב, כך שניתן יהיה לדחות את בקשות הכניסה של אנשים על רקע עמדותיהם בנוגע לחופש דת, שוויון מגדרי וזכויות גאים. "נכניס למדינה הזו רק את מי שחולק את הערכים שלנו", אמר בנאום שבו הציג את מבחן הכניסה שלו - "מבחן הקיצוניות", כפי שהוא מכנה זאת.

 

"בימי המלחמה הקרה נהגנו לערוך מבחנים אידיאולוגיים", הסביר טראמפ, "והגיע הזמן לעשות זאת שוב לנוכח האיומים הניצבים בפנינו כיום. אנחנו צריכים למנוע כניסה של כל אדם שערכיו מנוגדים לערכי ארצנו או שמאמין שחוקי השריעה צריכים להיות קודמים לחוקי ארה"ב". טראמפ הציג על הבמה רשימה שבה מנה את סוגי המהגרים שבעזרת מבחנים אידיאולוגיים יש למנוע מהם כניסה לארה"ב: תומכי ארגוני טרור; מי שמאמין בקנאות ובשנאה; מי שאינו מאמין בחוקת ארה"ב; מי שתומך בחוקי השריעה; מי שלא סביר להניח ש"ישגשג בארה"ב"; ומי שלא יאמץ את ערכיה של ארה"ב.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

דונלד טראמפ, אמש (צילום: AP) (צילום: AP)
דונלד טראמפ, אמש(צילום: AP)

כדי להדגיש את הפערים הרעיוניים בין רבים מהמהגרים לבין האמריקנים הזכיר המועמד הרפובליקני לנשיאות את הבעיה של "רצח על כבוד המשפחה" בתוך האיסלאם הקיצוני, בעיה שהוא ציין כי הגיעה כבר לחופי ארה"ב עם מקרים של אלימות בקהילות של מהגרים מוסלמים. "יש צורך במדיניות חדשה ומיידית בנוגע למהגרים", אמר, "יש צורך בהליכי בדיקה וסריקה חדשים למהגרים". טראמפ טען כי לצרפת הביאו מהגרים רוחות אנטישמיות וכי לגרמניה כפי שהוכיחה התקיפה המינית ההמונית של מהגרים נגד נשים בערב השנה החדשה - הם הביאו שוביניזם. הוא ציין כי רבות מההתקפות האחרונות בארה"ב בוצעו על-ידי מהגרים או בני מהגרים.

 

המועמד לנשיאות טראמפ אמר שכדי ליישם את הליכי הסינון שהוא מציע תצטרך ארה"ב להשעות את ההגירה אליה ממדינות שיש להן היסטוריה של ייצוא טרור, וכי עם כניסתו לתפקיד יטיל על אנשי ממשלו את המשימה למפות את האזורים שיש להפסיק כניסה של אנשים מהם לארה"ב עד שניתן יהיה לערוך בהם בדיקות מהימנות מספיק למבקשי הוויזה. "הילרי קלינטון רוצה להיות אנגלה מרקל האמריקנית", אמר על יריבתו הדמוקרטית, "וכולכם יודעים איזה אסון הייתה ההגירה עבור גרמניה. זו קטסטרופה. יש לנו מספיק בעיות במדינה שלנו. אנחנו לא צריכים עוד בעיות". לדברי טראמפ אחד הצעדים הראשונים שלו כנשיא יהיה להקים גוף לענייני איסלאם קיצוני, שיבדוק את הבעיה לעומק, יציע דרכי פעולה, ויעשה זאת תוך כדי שיתוף פעולה עם גורמי איסלאם רפורמיסטיים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

לפי עוזריו של טראמפ, שמסרו פרטים נוספים על תוכניתו לכלי תקשורת בארה"ב, המבחנים האידיאולוגיים שהוא מציע לערוך ייעשו תוך שימוש בשאלונים, בבדיקות ברשתות החברתיות, בריאיונות עם חברים ועם בני משפחה ובאמצעים נוספים שיעזרו להבין אם מבקשי הוויזה תומכים בערכי סובלנות ופלורליזם כמקובל בארה"ב. במקרים שבהם לא ניתן יהיה לערוך בדיקות מקיפות ומהימנות מספיק – לא תונפק ויזה. בקמפיין של טראמפ לא הסבירו הערב אם התוכנית החדשה תכלול גם תיירים.

 

להגביר את הלחץ על חמאס וחיזבאללה

"היום אנחנו מתחילים לדון בשאלה כיצד להפוך את אמריקה לבטוחה שוב", אמר טראמפ בפתח נאומו, ואז מנה שורה של פיגועים שאירעו בשנים האחרונות בארה"ב ובמדינות אחרות בעולם המערבי. הוא תקף את הנשיא ברק אובמה על מה שכינה "מסע של נאומי התנצלות" שקיים ב-2009 אחרי בחירתו לנשיאות, וגינה במיוחד את נאום אובמה לעולם המוסלמי בקהיר ב-2009 – נאום שבו קרא אובמה לכונן מערכת יחסים חדשה בין וושינגטון לבין המוסלמים בעולם. טראמפ האשים את אובמה כי ניצל את נאומו ההוא כדי לומר דברים מתנצלים בפני העולם המוסלמי במקום לגנות את ההפרה של זכויות נשים, הומואים ומיעוטים במדינות האיסלאם: "הוא ניסה לגזור גזרה שווה בין זכויות האדם אצלנו לזכויות האדם אצלם".

 

בנאום הערב חזר טראמפ על טענתו כי המדיניות של הילרי קלינטון כמזכירת המדינה לצד אובמה היא שאפשרה את עלייתו של דאעש: "היא השליכה את המזרח התיכון לתוך טלטלה". הוא חזר ואמר כי לא הייתה סיבה לפלוש לעיראק ב-2003, אבל משכבר נעשתה פלישה שכזו – לא נכון היה לסגת מעיראק באופן שבו נעשתה הנסיגה, כך שהיא נותרה כר פורה לארגוני טרור. "כשאבחר לנשיא הרעיון של 'בניית מדינה' והחלפת המשטר במדינה כלשהי (כפי שנעשה בעיראק) יגיע לקצו המוחלט", אמר טראמפ. "גישה חדשה חייבת לעצור את התפשטות האיסלאם הרדיקלי. כל מדינה החולקת את המטרה הזו אתנו – תהיה בת ברית שלנו". הוא אמר כי שיתוף פעולה במלחמה הזו יכול להיעשות גם עם רוסיה, למרות המתיחות מולה, וכי עבודה משותפת עם מוסקבה נגד דאעש תהיה דבר חיובי. את ישראל כינה "בת בריתנו הגדולה ביותר".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

טראמפ קרא במרומז להטיל הגבלות חדשות בתחום האינטרנט כדי למנוע מטרוריסטים להשתמש ברשת לגיוס קיצונים. לדבריו יש להשתמש גם במועצת הביטחון כדי להגביר את הסנקציות והלחץ על ארגוני האיסלאם הקיצוני. הוא הזכיר בארגונים האלה גם את חמאס וחיזבאללה. בריכוך להצהרותיו בעבר נגד נאט"ו הבהיר טראמפ בנאום כי הממשל האמריקני בראשותו ישתף פעולה עם נאט"ו נגד הטרור: "בעבר אמרתי שנאט"ו הוא גוף מיושן... מאז דבריי אלה הוא שינה את המדיניות שלו וכעת יש לו מחלקה המתמקדת בטרור".

 

מנהיג הדמוקרטים בסנאט הארי ריד מיהר להגיב על תוכניתו החדשה של טראמפ ואמר כי טראמפ עצמו צריך לעבור את המבחנים החדשים שהוא רוצה לערוך למהגרים. ריד לעג לטראמפ ואמר כי הוא כמעט בטוח שטראמפ עצמו ייכשל במבחנים האלה: "המהגרים הופכים את אמריקה לגדולה. טראמפ הופך את אמריקה לקטנה".

 

טראמפ הגיע לנאום הערב כשבמצבו בסקרים אינו מעודד – בשבועות האחרונים פתחה המועמדת הדמוקרטית קילנטון פער ממנו, תוך כדי שהיא מנצלת את העימות בין טראמפ לבין הוריו השכולים של חייל

אמריקני-מוסלמי שנהרג בשירות צבא ארה"ב בעיראק. ביממה האחרונה יצא טראמפ גם למתקפה על התקשורת "הנכלולית" לדבריו, שלטענתו עושה לו עוול ופוגעת בקמפיין שלו.

 

סגנונו הבוטה של טראמפ, כולל הצהרותיו הקשות נגד בני מיעוטים והצעתו לאסור לגמרי כניסה של מוסלמים לארה"ב, לפחות באופן זמני, הרחיקו ממנו אפילו בכירים במפלגה הרפובליקנית שאותה הוא מייצג, והם מתקשים להביע תמיכה פומבית בו. במסרבים לתמוך בו אפשר למצוא גם נשיאים לשעבר ומועמדים לשעבר לנשיאות.


פורסם לראשונה 15/08/2016 21:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תוכנית טראמפ למלחמה בטרור
צילום: רויטרס
מומלצים