שתף קטע נבחר

יישוב יועתק ממקומו בשל התחממות כדור הארץ

תושבי שישמרף שבאלסקה החליטו להעתיק את הכפר שלהם למקום אחר - בשל עליית מפלס פני הים. ראש הכפר: "לא לעשות דבר - זו לא אופציה". בינתיים חודש יולי הוכרז כחודש החם בהיסטוריה, בדרך להפיכת 2016 לשנה החמה ביותר מאז החלו המדידות

כדור הארץ ממשיך להתחמם וחודש יולי נרשם כחודש החם ביותר בהיסטוריה ושנת 2016, כך על-פי נאס"א, צפויה להיות השנה החמה ביותר בהיסטוריה. את מחיר ההתחממות הגלובלית נשלם כמובן כולנו בעתיד, אבל יש מי שמשלם את המחיר כבר עכשיו.

 

 

אלסקה היא עדות חיה להשפעה של השינוי האקלימי על קרחונים המפשירים במהירות גדולה יותר, דבר שמעלה את מפלס פני הים ולכן 600 התושבים חוששים כי האי שעליו נמצא הכפר שלהם – יוצף. חוקרים בארצות-הברית אומרים כי בשל התחממות כדור הארץ - בכל שנה הים מתקדם בשלושה מטרים לעבר היבשה. 89 תושבים הצביעו בעד העתקת הכפר ליבשת ואילו 78 תמכו בהצעה להישאר באי שבו בני המשפחות שלהם מתגוררים במשך מאות שנים.

 

שטחו של האי, שנמצא כ-8 ק"מ מהיבשת, הוא כ-18 קמ"ר. התושבים בו מתפרנסים מדייג וגם מצייד. בינתיים כמה בתים, השוכנים באזור החוף, פונו מיושביהם. בתמונות שפורסמו מהכפר שבאלסקה נראה בית שקרס.

 

אי קרוב לאלסקה. ממערב - רוסיה (צילום מסך) (צילום מסך)
אי קרוב לאלסקה. ממערב - רוסיה(צילום מסך)

 

ההגעה לכפר המבודד לא קלה. ניתן להגיע אליו בסירות או במטוסים ובימי החורף כשהמים קפואים ניתן להגיע ברכב בנסיעה על שכבת הקרח. "לא לעשות דבר - זו לא אופציה", הכריז ראש הכפר הווארד וויואנה, כמה ימים לפני ההצבעה.

 

טומי ריכטר, הכומר בכנסייה היחידה על האי שבאלסקה, אמר כי הקהילה נקרעת כיוון שהיא תיאלץ להשאיר את המורשת הארוכה מאחור. "יש פה אנשים שהמשפחות שלהם חיו פה במשך מאות שנים והם לא רוצים לעזוב", אמר הכומר לסוכנות הידיעות רויטרס. "הקהילה שלנו נמצאת על האי במשך כ-500 שנה", אמרה דיאנה בר - המכהנת כמזכירת היישוב לרשת CNN. "יכול להיות שהמעבר לא תהיה בתקופת החיים שלנו בשל העלויות".

 

העלות של העתקת הכפר נאמדת בכ-180 מיליון דולר וביישוב מבקשים מימון ממשלתי למעבר. בינתיים בוחנים התושבים שני אזורים שבהם הם יכולים לבנות מחדש את היישוב – והפעם ביבשת. ההערכה היא כי העברת היישוב למקום אחר תימשך כעשר שנים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

"זו לא תהיה הפעם האחרונה שבה בארצות-הברית יצטרכו להתמודד עם השאלה – האם להשאיר קהילות במקומות שמושפעים משינויי מזג האוויר", אמרה כריסטיאנה דה קוניצ'י מאחד מגופי המחקר בוושינגטון.

  

חום שובר שיאים

באוגוסט שעבר יצא נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, למסע של שלושה ימים באלסקה כדי להציג לאמריקנים ולעולם כולו את ההשפעה של השינוי האקלימי על כדור הארץ. הנשיא אובמה אמר אז בהופעת הרדיו השבועית שלו שבכוונתו להתמודד עם האתגר, בין השאר על ידי מעבר מדלק שמקורו במאובנים, למקורות אנרגיה מתחדשים (אנרגית רוח, שמש, מים וכדומה), תחום שארה"ב כבר מובילה בו.

 

והנתונים לגבי התחממות כדור הארץ לא כל כך מעודדים. בנאס"א אמרו השבוע כי חודש יולי היה החודש החם ביותר בהיסטוריה, מאז החלו המדידות לפני כ-130 שנה. על-פי ההערכות שנת 2016 תשבור את השיא של שנת 2015 ותהיה השנה החמה ביותר בהיסטוריה.

 

 (צילום מסך) (צילום מסך)
(צילום מסך)

 

על-פי הנתונים של נאס"א, יולי 2016 היה חם ב-0.84 מעלות מהממוצע בין השנים 1951-1980 והוא שבר את השיא הקודם – שנרשם ביולי 2015. המספר הזה אולי נראה זניח, אבל יש לו השפעה משמעותית על מזג האוויר בעולם. כמו כן, ההתחממות על פני היבשה גבוהה מזו שעל פני הים, והעלייה הממוצעת בטמפרטורה על פני היבשה מגיעה לכ-2 מעלות צלזיוס.

 

ההתחממות הגלובלית היא תופעה של עלייה מתמדת בטמפרטורת כדור הארץ המיוחסת להצטברות של עודף של גזי חממה באטמוספרה. גזי חממה הוא כינוי לגזים הנמצאים באטמוספירה ובולעים ופולטים קרינה אינפרה אדומה. קרינה זו משתחררת מפני כדור הארץ לאחר שקרינת השמש פגעה ונספגה בהם באופן חלקי וזמני. גזי החממה, מחזירים חלק מהקרינה המשתחררת מפני כדור הארץ ולמעשה כולאים את האנרגיה (החום) סמוך לפני כדור הארץ, כמו בחממה, וגורמים לכך שהטמפרטורה על פני כדור הארץ תאפשר חיים, ומכאן חשיבותם.

 

יחד עם זאת, כאשר ריכוז גזי החממה באטמוספירה גבוה מדי, כמות האנרגיה הכלואה בין שכבת גזי החממה לבין פני כדור הארץ גבוהה יותר ולכן הטמפרטורה עולה, תופעה המכונה התחממות גלובלית. הטענה המקובלת כיום היא שמאז תחילת המהפכה התעשייתית הפעילות האנושית היא זו שאחראית לפליטה מוגברת של גזי חממה ולתופעת ההתחממות הגלובלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים