שתף קטע נבחר

העובדות הטובות שאתם לא מעסיקים

אמהות רבות עדיין מתקשות למצוא עבודה טובה ומתגמלת, למרות שהאבות של היום בהחלט לוקחים חלק גדול יותר בהורות. אבל מתברר שיש לא מעט יתרונות בהעסקת אמהות

בשיתוף AllJobs

 

אמהות רבות נתקלות עדיין בקשיים בשוק התעסוקה: היום, יותר מתמיד, לא נהוג להתייחס לטיפול בילדים כאחריותה הבלעדית של האם; הגישה השתנתה ואפילו בעולם התעסוקה מדברים היום על "הורים" ולאו דווקא על "אימהות". עם זאת, למרות שהאבות של היום בהחלט לוקחים חלק פעיל יותר בהורות, מעסיקים רבים עדיין מתייחסים לאישה כנושאת העיקרית בנטל. ואכן, גם כאשר האחריות מתחלקת בין שני ההורים, בפועל, רוב הנשים עדיין אמונות על גידול הילדים, דבר אשר מצמצם את היקף שעות העבודה שלהן.

 

"כשילדתי את בתי הראשונה", מספרת ענת, "חיפשתי עבודה בתפקיד שבו עבדתי עד שהפכתי לאמא. אבל להפתעתי ראיתי, שלמרות שאני מתאימה לתפקידים שאליהם אני מתראיינת, ויש לי את הניסיון הנדרש, פוסלים אותי שוב ושוב רק בגלל מסגרת השעות שאני יכולה לתת.

 

אם פעם הייתי צולחת ראיונות בקלות יחסית, בחיפוש הנוכחי הבנתי כמה קשה יכול להיות אותו התהליך, ברגע שהסטטוס שלי השתנה. הייתי יושבת מול המראיין ויודעת שעוד רגע תגיע השאלה לגבי מצבי המשפחתי, ואצטרך להסביר במדויק כיצד הילדים ישפיעו על תפקודי כעובדת. למזלי הרב, בסופו של דבר הגעתי למקום שמקבל בשמחה עובדים בעלי משפחות, כך שמעבר לסיפוק האישי, יש בי גם מוטיבציה ונכונות לעבוד באופן הטוב ביותר. אם ארגונים היו משכילים להבין שאמהות עובדות הן יתרון, ומנסים להתאים את עצמם לצרכים שלהן – שני הצדדים היו מרוויחים".

 

להיות אמא – מתנה שהופכת למשוכה

כשמדברים עם מעסיקים רואים שאין להם שום רצון או אג'נדה "לסנן" אמהות שמבקשות להתקבל למשרה. מצד שני, בשטח – ישנו עדיין חשש גדול שמשפיע (במודע או שלא במודע) על קבלת ההחלטות. נשים שכבר "נכוו" בתהליך, סבורות כי בתקופה של חיפוש עבודה עדיף להן "להסתיר" את היותן אמהות, ולהצניע את המידע הזה בקורות החיים.

 

אז מה מפחיד אותנו כל כך?

קשה להיגמל מהרגלים ומתפיסות ישנות. עד לא מזמן עובד טוב היה נמדד על פי כמות השעות שהוא "נתן במשרד". אנשים שיצאו מהבניין אחרי שש בערב - נחשבו לעובדים מסורים ש"יורקים דם" ומשקיעים שעות רבות בעבודה שלהם. עבור רוב האמהות - יום עבודה קצר הוא הכרח המציאות ולכן אפילו נקודת הפתיחה שלהן נמוכה מזו של עובד "רגיל".

 

כמו כן, חלק מהמעסיקים חוששים משלל החוקים שנועדו להגן על אמהות (חופשת לידה, איסור פיטורים בהריון, כגון שעת הנקה) ומעדיפים לתפוס מרחק ולא להסתבך.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מהם היתרונות בהעסקת אמהות?

הבחירה לקחת אמא כעובדת, אינה בהכרח אומרת שאיכות העבודה תיפגע, ואפילו להיפך - יש לה יתרונות רבים. הנה כמה פלוסים שכדאי להכיר:

1. יציבות: בשוק של היום, עובדים נוהגים להחליף עבודה כל שנה וחצי / שנתיים – ועובד ששורד במקום 3 שנים שלמות - כבר נחשב לוותיק. דווקא כיוון שאמהות מבינות כמה קשה "שם בחוץ" והמשכורת שלהן היא חלק מפרנסה של משפחה שלמה – הן נוטות להיות יציבות ולויאליות מאוד. מעסיקים שמגייסים אמהות ותומכים בהן - מדווחים על עובדות נאמנות שלא ממהרות לפזול הצידה.

 

2. יעילות: אם תשאלו מנהלים שמעסיקים אמהות הם יגידו לכם שמדובר בעובדות הכי יעילות שלהם. דווקא המגבלה של השעות הופכת פה ליתרון, כי היא מכריחה את מי שזמנו קצר "לתקתק עבודה", להתמקד במה שחשוב, ולנהל את הזמן בצורה מקסימאלית - דווקא כיוון שהוא קצר ויקר.

 

3. גיוון ואיזון: החשיבות של גיוון ארגוני (Diversity) כבר נידונה הרבה בשנים האחרונות. העיקרון הוא פשוט: ככל שמשלבים בתוך הארגון עובדים אשר הנם שונים (גם מאיתנו וגם זה מזה) כך הדבר מיטיב עם החברה. שילוב של אנשי משפחה בעסק, מאפשר מגוון של דעות, כישורים ונקודות מבט. בנוסף, הוא נותן פרספקטיבה על התהליכים השונים בחברה ומייצר תחושת משפחתיות נעימה לכל העובדים. תחושות כאלו נוטות לא להישאר רק בפנים והן בדרך כלל מוקרנות גם החוצה ומחמיאות למיתוג החברה.

 

4. מיתוג: זה לא סוד שאיזון בין עבודה ופנאי הוא אחד מהקריטריונים הכי חשובים לעובדים היום. מעסיקים שיראו שהם מכירים בחשיבות הנושא - יצברו נקודות זכות ויגרמו למועמדים טובים להעדיף אותם על פני מקומות אחרים. אגב, מחקרים רבים מראים שגמישות במשרה היא הכלי האפקטיבי ביותר לשימור עובדים - יותר ממשכורות גבוהות, אופציות או הכשרה איכותית.

 

גמישות - זה כל הסיפור

ברגע שמבינים כי השינוי היחיד שנדרש הוא גמישות (גם בשעות וגם בתפיסה) רואים שהשד לא נורא כל כך.

 

אז איך מיישמים את זה בפועל?

1. פותחים את הראש: הרעיון הוא לאפשר לאמהות מסגרת משרה גמישה שבה הן יוכלו לעבוד את כמות השעות הרגילה (או לפחות כמות דומה) אך לא בנוסחה הגנרית של 09:00-18:00. הכוונה היא לאפשר להן לעבוד ימים קצרים לצד ימים ארוכים יותר, להתחיל מוקדם יותר ולסיים ב-15:00, או לעבוד כרגיל - ולהשלים שעות מהבית.

 

2. יוצאים מהקיבעון: לא חייבים להציע לאמהות או להורים רק "משרות אם" או משרות חלקיות. התפיסה, על פיה נשים עם ילדים אינן יכולות לעבוד במשרה מלאה, איננה נכונה וגם לא ממש חוקי לפסול מועמדות רק על בסיס זה.

 

3. מציעים לעבוד גם מהבית: לא רק ככלי שמסייע לעובד להשלים שעות, אלא גם סתם ככה בשגרה. תתפלאו כמה הורים צריכים ורוצים שיתנו להם לעבוד מהבית מדי פעם. יש הרבה תפקידים היום שבהם כל מה שאתה זקוק לו זה מחשב וחיבור לאינטרנט. הטבה כזו משפיעה באופן ישיר על המוטיבציה והתפוקה של העובד.

 

4. קובעים ומסדירים את הדברים: בשביל "השקט הנפשי", כדאי לתכנן מראש מול ההורה ימים קבועים שבהם הוא ייצא מוקדם אל מול ימים שבהם הוא נשאר עד מאוחר. מסגרת קבועה כזו, תפיג את החששות, ואילו להורה עצמו תאפשר למצוא סידור קבוע.

 

הכותבת היא מנהלת מחלקת התוכן והמחקר של AllJobs. אתר AllJobs הוא חברת בת של ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים