שתף קטע נבחר

תלמיד נחבל או נפצע? הוא כנראה זכאי לפיצוי

פציעה, תאונה, אלימות? לקראת סוף השבוע יחזרו מאות אלפי תלמידים בישראל לספסל הלימודים. ynet בחן את סוגיית הביטוח - מי מבטח את ילדי בתי הספר? מי מממן את הביטוח? מתי הוא תקף ומי נושא באחריות? מדריך

מי מבטח את הילדים? בעוד 4 ימים ישובו מאות אלפי תלמידים בישראל לחבוש את ספסל הלימודים בבתי הספר. פציעות של תלמידים אינם מחזה נדיר וכדאי לדעת כי באחריות הרשות המקומית לבטח את תלמידיה בביטוח תאונות אישיות.

 

התשלום עבור ביטוח זה נגבה מההורים במסגרת תשלומי הורים. כך, התשלום השנתי לבית הספר ולמערכת החינוך כולל בתוכו, מלבד שירותי החינוך, גם כיסוי ביטוח נגד תאונות.

 

הכיסוי הביטוחי של תלמידים במוסדות החינוך במקרה של תאונה – חל על התלמיד בכל ימות השנה, 24 שעות ביממה ובכל מקום שנמצא בו התלמיד, גם אם לתאונה אין קשר לפעילות המוסד החינוכי שהתלמיד לומד בו.

 

כך למשל הפוליסה מכסה גם מקרים כגון ילד שנחבל מנפילת טלוויזיה בבית, ילד שננשך על ידי כלב, ילד שנפל מגג מבנה ציבורי ועוד.

 

חוסר המודעות של הורים לכך, מאפשרת לחברות הביטוח לחסוך לא מעט כסף, כתוצאה מאי מימוש זכאויות של פוליסות ביטוח תאונות אישיות של תלמידים.

 

מהו הפיצוי בגין תאונות אישיות?

 

פוליסת הביטוח מעניקה פיצוי כספי בהתאם להיקף הנזק ואחוזי הנכות שנגרמו לילד, ואף ניתן לקבל פיצוי כספי במקרה שנגרמת לילד נכות זמנית (יוענק פיצוי יומי עבור תקופה המוגדרת בפוליסה). הביטוח מקנה זכאות לפיצויים במקרה של נכות זמנית או קבועה, או חלילה במקרה של מוות, הנגרמים כתוצאה מתאונה.

 

על מנת שהפגיעה תזכה לפיצוי של חברת הביטוח, נדרשת נכות זמנית של מספר הימים המוגדר בפוליסה, במהלכם הילד מרותק לביתו. גובה הפיצוי עומד ביחס ישיר למספר ימי הנכות, בנוסף להשתתפות מוגדרת של חברת הביטוח בהוצאות רפואיות נוספות.

 

מה מוגדר כתאונה?

 

לדברי עו"ד ורד כהן ורענן בר-און, מומחים בתחום הנזיקין, תאונה מוגדרת כאירוע פיזי, חיצוני, גלוי לעין, בלתי מכוון ובלתי צפוי, הגורם להיזק גופני, בכל פעילות שהיא, לרבות פעילות פנאי, נופש, יצירה, ספורט, בילוי.

 

כך, כולל הפיצוי הביטוח מקרה מוות, מקרה נכות, נכות זמנית, תקופת אשפוז, החזר הוצאות רפואיות ועוד.

 

"מדובר בליקוי פיזי. לעומת זאת, נכות נפשית מכוסה מכוח הפוליסה רק במקרה של הטרדה מינית בגינה נוצרה נכות נפשית".

 

אילו תאונות אינן מכוסות בפוליסה?

 

הכיסוי הביטוחי אינו חל על מקרים בהם מכוסה התלמיד מכוח הסדר אחר המעוגן בחוק המדינה. למשל, אין הוא מכסה פגיעה בתאונת דרכים, פגיעה כתוצאה מפעולת איבה וטרור או פגיעה מתאונת עבודה, רשלנות רפואית, מחלה שאינה נובעת מתאונה, ועוד. במקרים אלה - קיימות אפשרויות אחרות, המוסדרות בחוק, לקבלת פיצוי.

 

האם צריך להוכיח רשלנות של הפוגע או העדר רשלנות של הילד?

 

הפוליסה של ביטוח תאונות אישיות מעניקה פיצוי לתלמידים ללא צורך בהוכחת אחריות או רשלנות. כך, אין צורך למצוא "אשמים" או רשלנים, אלא להוכיח את הנזק בלבד. אין גם רלבנטיות לאחריותו של התלמיד עצמו לתאונה.

 

מתי פגה זכות התביעה על פי הפוליסה?

 

זכות התביעה על הפוליסה ה"בית ספרית" פגה לאחר 3 שנים מיום התאונה, או 3 שנים מגיל 18, לפי המאוחר. כך שבפועל ניתן להגיש תביעה עד גיל 21.

 

האם ניתן להגיש תביעות נוספות לקבלת פיצוי מעבר לזה הניתן על פי הפוליסה?

 

פיצוי על פי הפוליסה לתלמידים אינו מונע הגשת תביעות נוספות. התביעה על פי הפוליסה אינה מונעת את הזכות לתבוע גורמים נוספים שנושאים באחריות ישירה או עקיפה לפגיעה, לקבלת פיצוי נוסף מעבר לפיצוי מכוח פוליסת ביטוח תלמידים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

למשל – פגיעה משלט שנפל ברחוב, עשויה להוביל לאחר מימוש זכויות על פי הפוליסה, גם להגשת תביעה נגד הרשות המקומית בגין רשלנות. כך, פציעה הנגרמת כתוצאה מרשלנות של גורם שלישי מספקת עילה לתביעה נוספת נגד גורם הנזק עצמו.

 

פיצוי על פגיעה מאלימות בבית הספר

למרבה הצער, אלימות בבתי הספר אינה מחזה נדיר ואף אלימות של תלמידים כלפי מורים. שאלה מהותית העולה במקרים כאלה היא מי נושא באחריות במקרה של פציעת תלמיד ממקרה אלימות?

 

פוליסת ביטוח תאונות אישיות, אותה הזכרנו קודם, הינה מוגבלת בהיקף הכיסוי ופעמים רבות היא אינה מספיקנ לפיצוי התלמיד בגין נזקיו. על פי הדין בישראל, מוטלת חובה על צוות בית הספר לדאוג לביטחונם של התלמידים. בתי המשפט קבעו, שרשויות בית הספר צריכות לבצע פיקוח נאות. מידת הפיקוח הינה בהתאם לנתונים - גיל הילדים, תנאי השטח, אופי העיסוק והסיכון הנובע ממנו.

 

כך, כאשר ילד נפצע כתוצאה מאלימות של תלמיד אחר (בנבדל מתאונת תלמידים, כדוגמת נפילה במדרגות בית הספר), יתכן ויש אחריות למוסד הלימודים לפצות את הנפגע. זאת, כאשר מוכח שהאחראים במקום לא השכילו למנוע את התרחשות האירוע, ולא עשו מספיק מאמצים כדי למנוע את הפגיעה. ניתן גם לבחון אפשרות תביעה נגד התלמיד התוקף במידה וגילו מעל 12 שנה. ואולם, התביעה הינה מוגבלת יחסית.

 

בהתאם לפסיקת בתי המשפט, צוות בית הספר אמור לנקוט את כל האמצעים הדרושים על מנת להילחם בתופעת האלימות. כך גם קיימת חובה על סגל בית הספר להתייחס לאירועים נקודתיים של אלימות, להתנהגות משפילה, להקדים טיפול חינוכי ומשמעתי בתלמידים המועדים לפגוע, ולגלות ערנות ורגישות לתלמידים המועדים להיפגע.

 

"על צוות בית הספר מוטלת גם חובה לפקח ולהשגיח על תלמידים בבית הספר על מנת להבטיח את שלומם וביטחונם ולמנוע כל פגיעה בהם", אומרים עוה"ד ורד כהן ורענו בר-און. "אחריות זו מבוססת על דיני הנזיקין והחובה שלא להתרשל. בנוסף, חובת הפיקוח וההשגחה המוטלת על המורים נובעת גם מהקשר החוזי הנוצר, בין במפורש ובין במשתמע, בין התלמיד והוריו - מצד אחד, לבין הנהלת בית הספר - מצד שני, והפרתה של התחייבות זו מהווה הפרת חוזה כלפי הורי התלמיד".

 

לעיתים דווקא המורים הם הנפגעים

הבעיה היא לא פעם שדווקא לחץ של ההורים ומגבלות שמטיל הפיקוח ומשרד החינוך - לא מאפשרים למורים לטפל חינוכית ומשמעתית בילדים שפגעו באחרים, או מועדים לפגוע. למעשה במקרים רבים, המגבלות כובלות את ידי המורים.

 

בנוסף, בית המשפט העליון קבע גם "שראוי שהמורה יהיה בקרבת מקום, כדי שיוכל להתערב במידת הצורך בקטטה או בפעולה מסוכנת אחרת, או כדי שניתן יהיה להזעיקו על אתר; אך מובן, מאידך גיסא, כי המורה אינו יכול למנוע פעולת פתע ספונטאנית, שאינה צפויה מראש".

 

מנגד, כאשר מדובר בפגיעה מתמשכת בילד והתעלמות של בית הספר, הרי שיש כאן רשלנות. כך לדוגמה, באחד המקרים הגישו הוריו של צעיר, אשר לוקה כיום במחלת נפש קשה, תביעה, בה נטען כי צוות המורים בבית הספר כשל בטיפול בילדם, ואפשר לבני כיתתו להשפיל אותו ולהתעלל בו משך שנים ארוכות. התעללויות אשר הובילו לכך, שאצל הצעיר אובחנה מחלת הסכיזופרניה.

 

בית המשפט קבע כי בית הספר התרשל בכך שלא חשף את ההתעללות בזמן, ובכך שלא ערך שיחות אישיות עם התלמיד כדי לאבחן את מצבו בהיותו ילד מופנם וביישן, וכן התרשלו השירותים הסוציאליים בכך שלא העבירו לבית הספר את המידע שברשותם. השופט חייב את המדינה לפצות את הצעיר במיליון שקל.

 

במקרה אחר, פסק בית המשפט, שתלמיד שהותקף בבית הספר בזמן הפסקה זכאי לפיצוי הואיל והוכח, כי בית הספר התרשל בהקפדה על נוכחות מורה באזור התקיפה בזמן ההפסקה, ונפסקו לטובתו 52,000 שקל.

 

גם מורים הופכים לא פעם לקרבן אלימות של תלמידים. בתי המשפט קבעו, כי מורה שנפגע מאלימות תלמידים כלפיו יכול לקבל פיצוי ממנהל בית הספר וממשרד החינוך, אם יצליח להוכיח כי הללו כשלו בנקיטת אמצעים לריסון והרתעה נגד תופעת האלימות בבית הספר.

 

באחד המקרים תבעה מורה פיצוי בגין הנזקים שנגרמו לה כתוצאה מנפץ שהונח על ידי תלמיד בפתח כתתה. בית המשפט קיבל את התביעה וקבע, כי המורה הוכיחה אווירת אלימות נמשכת בשטח בית הספר, התנכלות למורים ותלמידים ותשתית ראייתית לפיה מורים נוספים חווים תחושת חרדה בהגיעם ללמד בבית הספר. בית המשפט פסק לטובת המורה 400,000 שקל והטיל אחריות על משרד החינוך ומנהלי בית ספר לדאוג לביטחונם של המורים.

 

עוד על ביטוח:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
עו"ד ורד כהן ורענן בר-און
מומלצים