שתף קטע נבחר
 

פלורליזם ביהדות האורתודוקסית בשיקאגו

בדיחה ידועה מספרת על שני דתיים שנפגשים. אחד מהם שואל את חברו: "האם שמעת על חומרות חדשות לאחרונה?" נראה שהיום הוא היה צריך לשאול " האם שמעת על החידושים הקרבים ומתרחשים עלינו עכשיו"? שינוי הדרגתי נרקם בעולם הדתי וחלק מהזרם האורתודוקסי מודרני הופך להיות ליברלי יותר ביחסו לנשים. מניינים שוויוניים בו נשים קוראות בתורה ומשמשות כשליחות ציבור צצים בשיקאגו וגם בארץ.

 

ד"ר שרון וייס–גרינברג, נשיאת JOFA– ארגון פמיניסטי אורתודוקסי עזבה את ניו-יורק ב-6:00 בבקר כדי להנחות שיעור בנושא: "פלורליזם ביהדות האורתודוקסית: סתירה או מציאות", במסגרת הלימודית 'אחוזת נחלת בית מדרש' המתקיימת ביום ראשון אחת לחודש בבית הכנסת Skokie Valley. בשיעור השתתפו 20 נשים וחמישה גברים דתיים ונבחנו בו נקודות מבט שונות והיכולת להכיר להתפשר ולקבל דעות אחרות.

 

בשיעור הועלתה שאלה לגבי מחלוקות והדרך לפתרונן. התחלקנו לקבוצות חברותא ובחנו סוגיות תלמודיות המציגות את המחלוקת בין בית שמאי ובית הלל בנושאי נישואין וגירושין. נוכחנו שלמרות ההבדלים בין שני הבתים לא נמנעו בית שמאי מלשאת נשים מבית הלל. כמו כן קראנו חמר עדכני על מחלוקת בניו-יורק בין דתיים מודרניים לחסידים לגבי תוקף עירוב. האווירה הייתה נהדרת. מפגש לימודי נוסף יתקיים בחודש הבא בסקוקי.

 

בשיקאגו יוזמת את הלימוד תמנה הורוביץ, מאמנת אישית, סופרת ומורה לשעבר, בעלת תואר בספרות אנגלית המגיעה משושלת נכבדה. דודתה בלדה לינדנבאום הייתה אחת ממייסדות JOFA ועל שמה נקראת מדרשת לינדנבאום בירושלים. אמה ג'ודי הורוביץ ז"ל הייתה בין מייסדות –מת"ן, מכללה תורנית לנשים המאפשרת לנשים לרכוש השכלה גבוהה בהלכה ובגמרא באופן מקצועי כמו גברים בכולל. בקיץ שעבר הגיעה לשיקאגו והצטרפה לבית הכנסת האורתודוקסי "אנשי שלום" בשכונת Lakeview.

 

היא מצאה קהילה מגוונת ומשכילה שלרפורמים, קונסרבטיבים ואורתודוקסים הנמצאת בחלל וצפתה אתגר בהכנת תכניות לימוד למגוון האנושי הרב. היא החליטה ליזום מודל למידה אינטראקטיבי חדש ולהציע לנשים הזדמנות לדבר במקום להקשיב ולהאיר אור ספרותי על יצירת התנ"ך. האירוע הראשון התקיים בשבועות על מגילת רות השיחה זרמה ללא מאמץ במשך שעתיים תמימות. שלושה דורות של נשים דנו בשאלות של משפט, אהבה וחיים בחברה פטריארכלית. כל אחת הציגה את רות מזווית אחרת, מזווית אומנותית, מסורתית, ספרותית או פילוסופית. בשבת הבאה תתקיים מנחה לנשים שאחריה יתקיים לימוד לקראת חודש אלול עם הנושא Insight and Sight”"היבט ותובנה". המטרה היא פיתוח שיחה אורגנית בנושא היהדות.

 

אחוזת נחלת בית המדרש. צילום: שרון וייס-גרינברג ()
אחוזת נחלת בית המדרש. צילום: שרון וייס-גרינברג

 

עם תום השיעור נפגשתי עם ד"ר וייס- גרינברג, נשיאת JOFA."JOFA " היא ספרה "נולדה לפני 20 שנה ביוזמת ארבע נשים במטרה לשפר את מעמד האישה בקהילה הדתית.הן הרגישו שקולן איננו נשמע ודרשו להעצים את השתתפותן הרוחנית, פוליטית, טקסית ואינטלקטואלית של נשים ושיתופן השוויוני בחיי המשפחה, במרקם בית הכנסת ובמסגרת ההלכה. כשברור לכל שאין כוונה לערוך שינוי בהלכה או להגדיר מחדש את גבולותיה".

 

הן החליטו לערוך כנס וציפו ל-200 או פחות משתתפות. להפתעתן הופיעו 1400 נשים וכך נולדה JOFA. בכנס הן דנו בסוגיות מגדריות שונות כגון: פתרון לנושא התרת העגונות וטיפוח מנהיגות בקהילה. במשך הזמן עלה צורך נוסף: שיתוף להטב"ים בקהילה. וייס- גרינברג מדגישה את הצורך בשילוב נשים בנציגות והנהגת בית כנסת, בוועדות החינוך ואפילו בהצגת מועמדותן לנשיאות בית הכנסת. היא תומכת גם במוסדות להשכלה תורנית לנשים כמת"ן, נשמת, מדרשת לינדנבאום וישיבת מהר"ת.

 

לאחרונה ישיבת מהר"ת בראשות הרב אבי וייס הנקראת על שם התואר הרבני שהיא מעניקה לבוגרותיה -מנהיגה הלכתית רוחנית תורנית או בקיצור- רבנית. 6 נשים הוסמכו כפוסקות הלכה בשנה שעברה. תואר זה חולל סערה במגזר האורתודוקסי השמרני עד כדי כך שהרבנות הראשית בארץ אינה מכירה בכשרות גיוריו של הרב וייס. למרות זאת, אפילו בארץ מזה שנה מנהיגים את קהילת אפרת הרב שלמה ריסקין והמנהיגה הרוחנית ד"ר ג'ני רוזנפלד. לאחרונה, גם בבית הכנסת רמב"ן בירושלים מתקיימת הנהגה משותפת של המנהיגה הרוחנית כרמית פיינטוך והרב בני לאו, אחיינו של הרב הראשי לשעבר ישראל מאיר לאו ובן- דודו של הרב הראשי לישראל דוד לאו.

 

יוזמה שנוולדה מ-4 נשים. צילום: שרון וייס-גרינברג ()
יוזמה שנוולדה מ-4 נשים. צילום: שרון וייס-גרינברג

 

בד"ר וייס- גרינברג בוערת התשוקה לדתיות והיא מלאה אופטימיות רבה. תחת הנהגתה JOFA יוזמת בתי מדרש גם באטלנטה ובדטרויט. בלוג העמותה נקרא על ידי 188,000 קוראים המגיבים בלהט.בקרוב יצא לאור כתב עת בהוצאת קורן העוסק בפסקי הלכה לנשים לשאלות כגון: מדוע נשים יכולות לאמר קדיש? האם נשים יכולות לשאת ספר תורה, האם נשים יכולות לערוך קידוש? האם נשים יכולות לקרא בתורה? העמותה מפרסמת ווב-מינר הנוגע לחינוך ולמניעת התעללות בילדים בו צופים 3,500 משפחות. 40,00 עוקבים אחר עמוד הפייסבוק של הארגון.

 

אחת לשנה נערכת סדנה להדרכת חתן וכלה לפני נישואיהם בהנחיית הגורו בת-שבע מרקוס והרב דב לינזר המעניקים סיוע וייעוץ לזוגות צעירים. שאלות למנחים מגיעות כל השנה גם מזוגות חרדים. אחת לשנה מתקיים גם כנס לימוד העוסק במציאת פתרונות אותנטיים למעמד האישה תוך שמירה על אורח החיים הדתי, מערכת הערכים והשייכות האורתודוקסית.

הכנס הבא יתקיים ב-14 וב-15 בינואר בניו יורק. מעניין לציין שלמרות ההגדרה הפמיניסטית של JOFA, גברים מוזמנים ומגיעים לכל האירועים. בין אם הם בעלים של נשים פעילות או גברים העוסקים בחינוך דתי או אקדמי. זה לא יאומן שגברים נאבקים צד לצד עם הנשים ומגדירים את עצמם כפמיניסטיים דתיים. נראה שהאורתודוקסיה לובשת אדרת חדשה.

 

מעוניינים להיות פעילים בשיקאגו פנו ל-chicago@jofa.org.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים