שתף קטע נבחר

פרויקט ייחודי - מגטו ורשה לאלבום מוזיקלי

ולדיסלב שלנגל, משורר יהודי מגטו וורשה, כתב תוך השואה שירים בעלי ערך היסטורי, חינוכי ותרבותי ראשון במעלה. בשירו "דף מיומן האקציה" לדוגמא, הוא מתאר באופן מצמרר את הצעדה של יאנוש קורצ'ק וחניכיו לרכבות, בדרך להשמדה שהוא עצמו עד לה - עומד ומתבונן. להקת "אל המשורר" מוציאה ספר-דיסק משיריו ויוצא בקמפיין מימון המונים בבקשה לסיוע בעלויות הפרויקט

להקת "אל המשורר" הוקמה לפני 6 שנים. ב-2010 יצא האלבום הראשון שלה "חיים נחמן ביאליק" והמופע שעלה בעקבותיו "חיים נחמן ביאליק LIVE", שמציג עד היום בכל הארץ. בלהקה חברים מתנועת דרור ישראל, אנשי חינוך העוסקים בית היתר בהדרכת בני נוער ומבוגרים במסעות לפולין, שם נתקלו לראשונה בשיריו של המשורר ולדיסלב שלנגל.

 

ולדיסלב שלנגל, משורר ופזמונאי יהודי פולני בסוף שנות העשרים לחייו, מצא עצמו בגטו וורשה, בית הכלא הגדול בעולם, יחד עם עוד חצי מיליון יהודים. הוא כתב את שיריו בגטו, לעיתים בתנאי מחתרת - והם זכו לפופולריות עצומה. אלפי יהודים העתיקו את שיריו והעבירו מדירה לדירה ומבונקר לבונקר.

 

שלנגל ביטא בשיריו את מחשבותיהם ורגשותיהם של יושבי הגטו, כאשר הוא מיטיב לבטא את היעדר הצדק, ההפקרות האנושית וחוסר האונים של האדם הפשוט שאיבד את הכול: את חבריו, את מנהיגיו, את תרבותו ואמונתו.

 

 

 

 

שלנגל נהרג בבונקר במהלך המרד הגדול בגטו ורשה, במאי 1943, כשהוא בן 31 בלבד. לפני שנתפס ונרצח על ידי הגרמנים במהלך מרד גטו ורשה, הספיק שלנגל להחביא עותקים ממחברת שיריו, ודרך נס הם שרדו ויצאו לאור בפולין ומאוחר יותר גם בארץ, בתרגום עברי.

 


תמונה של השיר "ריקשות" כפי שנמצא בארכיון המחתרתי. מקור: הארכיון היהודי בוורשה

 

רוב שירי השואה שאנחנו מכירים נכתבו אחרי השואה. שיריו של שלנגל נכתבו תוך כדי ההתרחשויות, ויש להם ערך היסטורי, חינוכי ותרבותי ראשון במעלה. כך למשל, בשיר "דף מיומן האקציה" הוא מתאר באופן מצמרר את הצעדה של יאנוש קורצ'ק וחניכיו לרכבות, בדרך להשמדה שהוא עצמו עד לה – עומד ומתבונן. בשיר "התקפת נגד" הוא מתאר את פעולת ההתנגדות הראשונה בגטו - שיר שעל פי העדויות הפיח רוח קרב ועודד את אנשי הגטו לקראת המרד הגדול בגרמנים.

 

"שירים-מסמכים": כועסים, ציניים, חכמים

שיריו של שלנגל כועסים, ציניים, חכמים. הוא התייחס לשיריו כאל "שירים-מסמכים", כלומר שירי עדות ממקור ראשון. בהקדמה למחברת שיריו, כתב שלנגל את הדברים הבאים: "קראו. זוהי ההיסטוריה שלנו. אלה השירים אשר קראתי למתים בגטו וורשה".

 

שלנגל נהרג בבונקר במהלך המרד הגדול בגטו ורשה, במאי 1943, כשהוא בן 31 בלבד. לפני שנתפס ונרצח על ידי הגרמנים במהלך מרד גטו ורשה, הספיק שלנגל להחביא עותקים ממחברת שיריו, ודרך נס הם שרדו ויצאו לאור בפולין ומאוחר יותר גם בארץ, בתרגום עברי.

 

נאמנים לקריאתו של שלנגל, ולפני שזיכרון שיריו יעלם עם אחרוני הניצולים, החליטה להקת "אל המשורר" להלחין ולהקליט את שיריו של שלנגל באלבום מוזיקלי, ובכך לאפשר לקהלים גדולים יותר להכיר ולהתחבר לשירים אשר היו סימן של תקוה בתקופה הנוראה ביותר בתולדות האנושות - ומהווים היום עדות היסטורית חשובה ומרגשת.

 


לאפשר לקהלים גדולים להכיר ולהתחבר לשירים שהיו סימן של תקוה בתקופה הנוראה ביותר בתולדות האנושות

 

מכיוון שמדובר בפרויקט הנצחה ייחודי, החליטה הלהקה להוציא את האלבום "שני אדונים בשלג, שירי גטו ורשה", כספר-דיסק, כך שלצד הדיסק המוזיקלי יצא גם ספרון תמונות, רקע היסטורי על ולדיסלב שלנגל וגטו וורשה, ומסמכים מקוריים שחברי הלהקה אספו בארכיונים בפולין.

 

הוצאת ספר-דיסק יקרה יותר מאלבום מוזיקלי רגיל. המועצה לתרבות ואמנות של מפעל הפיס התגייסה לתמוך, וכך גם הקרן לעידוד היצירה של אקו"ם. תמיכתם כיסתה חלק מעלות הפרויקט, ועדיין נותר סכום הדרוש בכדי לממן את השלב האחרון של הפקת האלבום.

 


כל שקל יושקע מיד בשלב האחרון של הפקת האלבום

 

לצורך כך החלה הלהקה בקמפיין מימון-המונים, ומציעה לציבור לרכוש את האלבום כבר עכשיו, עוד בטרם הושלמה הפקתו – כך כל שקל יושקע מיד בשלב האחרון של הפקת האלבום, והתומכים יזכו לקבל את ספר-הדיסק לפני כולם. במידה והתמיכה תהיה גדולה מהצורך, או במידה והאלבום ישא בעתיד רווחים - יתרמו כולם לקרן הנצח לסבסוד מסעות תנועות הנוער הציוניות לפולין.

 

  

  • לחצו כאן  לאתר קמפיין מימון ההמונים לתמיכה בפרויקט.   

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשורר ולדיסלב שלנגל
קרדיט צילומי להקת אל המשורר: אמוץ אלברט
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים