שתף קטע נבחר

סופית: בנק ישראל יצמצם את החלטות הריבית ל-8 בשנה

ברוב של שלושה הוועדה המוניטרית בבנק ישראל החליטה להוריד את תדירות החלטת הריבית מהתדירות הנוכחית של פעם בחודש ל-8 פעמים בשנה. חבר ועדה אחד סבר שהחסרונות עולים היתרונות ועל כן התנגד

מיישרים קו. בנק ישראל החליט סופית לצמצם את תדירות החלטות הריבית מ-12 החלטות בשנה (אחת לחודש), ל-8 החלטות בלבד.

 

כזכור, בסוף יולי החלה הוועדה המוניטרית בבנק ישראל לבחון את האפשרות להוריד את תדירות החלטת הריבית מהתדירות הנוכחית של פעם בחודש ל-8 פעמים בשנה, על רקע המספר הגדול של בנקים מרכזיים בעולם שתדירות החלטת הריבית שלהם פחותה מפעם בחודש. מספר הבנקים שמחליטים על גובה הריבית פחות מ-12 פעמים בשנה הוא גדול יותר ממספר אלה שמחליטים 12 פעמים בשנה.

 

צמצום כמות החלטות הריבית נובע מהקושי לקבל פרספקטיבה רחבה על מצבו האמיתי של המשק כאשר ישנה החלטת ריבית פעם בחודש. כלומר, בנקים מרכזיים אחרים אשר מקבלים החלטות 8 פעמים בשנה, ישנה האפשרות לבחון את המשק בצורה רחבה יותר ולנתח מגמות בצורה עמוקה יותר לקראת קבלת החלטה.

 

המועד המדויק בו ייכנס השינוי לתקף טרם פורסם, אך לכשזה זה יקרה, יפורסם גם לוח מועדי החלטות הריבית לשנת 2017 לפי התדירות החדשה והמצומצמת.

"ברוב הבנקים המרכזיים ובכלל של המשקים הגדולים", נכתב בסיכום דיוני הוועדה המוניטרית בנושא התדירות, "מתקבלות החלטות 8 פעמים בשנה - פעמיים ברבעון, או פחות מכך - בחלק מהבנקים מתקלות החלטות בתדירות של 6-4 פעמים בשנה".

 

חברי הוועדה המוניטרית הסכימו שלא קיימת תדירות קבלת החלטות אחת שהיא נכונה, ושהתדירות האופטימלית נותרה שאלה פתוחה. שלושה מחברי הוועדה סברו שהיתרונות במעבר לתדירות של פעמיים ברבעון גדולים מהחסרונות, ואילו חבר ועדה אחד סבר שהחסרונות עולים באופן משמעותי על היתרון ועל כן התנגד להחלטה.

 

במהלך הדיונים עלה השיקול לפיו תדירות של 8 פעמים בשנה תואמת את ההתבססות של משטר יעד האינפלציה. יציבות הציפיות לאינפלציה לטווחים הארוכים מצביעה על התבססות משטר יעד האינפלציה ואמינות המיוחסת לבנק ישראל. "התבססות זו, המלווה גם בהתמתנות התנודתיות של האינפלציה, מאפשר לבנק ישראל לרווח מעט את תדירות ההחלטות", נכתב, "שכן לא נדרשות תגובות מהירות לייצוב הציפיות".

 

שיקול נוסף שעלה בדיונים, שתדירות של 8 פעמים בשנה תואמת את התנודתיות הלא גבוהה של המשתנים הכלכליים בישראל - תנודתיות שמרמזת על כך שאין צורך בשינויי מדיניות תכופים. כמו כן, תדירות נמוכה יותר תאפשר ניתוח מעמיק יותר של המגמות היסודיות, ותסייע להעביר את מרכז הכובד של הדיון מהתבססות על נתונים חודשיים "שכוללים 'רעש' רב, לכאלה בתדירות נמוכה יותר, המייצגים בצורה מהימנה את מצב המשק בכל נקודת זמן".

 

כאמור, שיקול התאמת התדירות למקובל בעולם עלה גם הוא בדיונים, ונטען כי תדירות של שתי החלטות לרבעון תואמת את התדירות של הבנקים המרכזיים בעולם. עם זאת, מול השיקולים בעד, הסכימו חברי הוועדה שתדירות נמוכה יותר כרוכה בהקטנת הגמישות להגיב לאירוע בלתי צפוי על ידי שינוי בריבית במועד קבוע מראש, מה שכן מתאפשר בתדירות חודשית שהיתה נהוגה עד כה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים