שתף קטע נבחר

הסיפור מאחורי הציור

מנהיגי העולם אשר מסיירים היום במסדרונות האו"ם יגלו מיצג ציורים מרשים של החייל החטוף הדר גולדין ז"ל. דרך הציורים הם יקבלו הצצה לדמותו של החייל הישראלי היפה וישמעו מבני המשפחה מדוע האו"ם הוא שאחראי על נפילתו והשבתו של הדר

בשבוע שעבר נפתחה תערוכת ציורים מרשימה בבית הכנסת פארק אבניו באפר איסט סייד. ציורים צבעוניים, שכל אחד מהם הראה כאילו מספר סיפור, אבל הסיפור הגדול מאחוריהן הוא דווקא זה של הצייר.

 

אחרי התערוכה הגדולה בעין הוד בישראל עברו חלק מציוריו של החייל הדר גולדין ז״ל לבית הכנסת לתערוכה the missing peace. הציורים שמוצגים הם אלו שצייר לאורך שנים ומקור שם התצוגה הוא טעות באיות שעשה כילד.

 

גולדין נהרג בדרום רצועת עזה בבוקר 1 באוגוסט 2014, שעה קלה אחרי שנכנסה לתוקפה הפסקת אש שעליה הכריזו ישראל וחמאס במהלך מלחמת צוק איתן בחסות האו״ם. גופתו נחטפה ומוחזקת מאז ברצועה, ביחד עם זו של אורון שאול ז״ל.

 

מאז מנסה המשפחה בדרכה המאופקת עם משפחת שאול להוביל להחזרת גופות הבנים לקבורה בישראל.

בטקס האזכרה שנערך לאחרונה במלאת שנתיים לנפילתו אמר אחיו התאום צור: ״לפני שנתיים בלילה אחד בסופו של מבצע צוק איתן התכנסנו כל המשפחה לשיחה בחדר של הדר ושלי. הדיון היה דיון על חוסן לאומי. היו ההורים שלי והדוד שלי בוגי, והשאלה מה טוב לעם ישראל בסופה של מלחמה קשה״. באופן חסר תקדים ההורים הסכימו לקבל את מותו של הדר. ״הם הבינו שיש חיילים במלחמה ושמנסים לסחוט מדינה שלמה. אנחנו מתחזקים בכל פעם״, אמר. ״מה מחזק אותנו? להגיע למילואים ולשמוע 'אבא שלך נותן לי את ההשראה להמשיך'. מחזק לראות את הלוחמים שלך ואת המפקדים שכל כך הערצת. 67 נופלי צוק איתן, לא נלחמתם לשווא. אנשים חיים היום בשמחה בזכותכם". הוא פנה לשרים והפוליטיקאים בבית העלמין ואמר: "בחרתם בחיים ציבוריים ויש לכך משמעות. כל יום שעובר הוא יום שבו לא קיימתם, לא קיימנו כולנו, את חובתנו לאזרחים. אתם יכולים, כולנו מאחוריכם. אל תוותרו על מה שחשוב באמת. לא נוותר, וככה צריך לחשוב כל מי שאחראי להשבתך והשבת אורון שאול".

 

סגן הדר גולדין ז״ל, שגופתו מוחזקת על ידי חמאס מאז נהרג בלחימה באזור רפיח במבצע "צוק איתן״ ב-2014, היה צייר מוכשר. בחודשים הקרובים תהיה תערוכת הציורים הייחודיים שצייר פתוחה לקהל הרחב בבית הכנסת ולאורך חודש בספטמבר יוצגו חלק מציוריו במסדרון המרכזי של מטה האו"ם בניו יורק, כשמנהיגי העולם פוקדים אותו לעצרת הכללית. ההורים שמחה ולאה גולדין, ואחיו התאום צור, הגיעו גם לאו"ם לפתיחת התערוכה, אליה מגיע גם ראש ממשלת ישראל.

 

 

לאחרונה מתחו בני משפחת גולדין ביקורת על הסכם הפיוס בין ישראל וטורקיה שהוביל בינינים נתניהו על אף התחייבותו אליהם. ההסכם לא כלל לחץ על השלטון בעזה להחזיר את גופות החיילים. "כאשר ראש הממשלה חותם על הסכמים שמקלים על עזה ואינו דורש מחמאס לשלם מחיר בעד פעולותיו הנפשעות, הוא למעשה משדר לחמאס חולשה ומכשיר את הקרקע לדרישות נוספות, הכוללות שחרור רוצחים ומחבלים", אמרו אז.

 

״תקופת ההסכם הייתה מאוד קשה״, היא מודה. ״זה היה משבר מאוד גדול ואנחנו עדיין חושבים שצריך להפעיל לחץ על החמאס. ההבטחה שלנו מול הממשלה הייתה שכל הסכם יכלול את החזרת גופותיהם של אורוו והדר ופתאום לא נכלל, אבל אני מעדיפה לא להיכנס לזה. זה היה משבר אמון... אני בוחרת מילים אבל אנחנו לא מוותרים״.

הדר עסק באמנות מאז ומתמיד. כל ציור שלו הוא טרח להקדיש לאדם אחר בעקבות חוויה אחרת. ההקדשה והסיפור שמאחוריה מרגשים אפילו יותר ומאפשרים לנו להבין קצת יותר מי הוא היה.

״כל הילדים שלנו מציירים. כאן רואים עבודות שלו מגיל 15-23 בתקופה הבוגרת שלו אם אפשר לקרוא לזה ככה . כל ציור שלו הוא מעניק למישהו. לי הוא נתן ציור ליומולדת קומיקס של המשפחה מבלה. הציור זה הביטוי שלו. החיים קופצים מתוך הציורים״.

 

 

משפחת גולדין עם דיין  בערב הפתיחה החגיגי. צילום: דור מלכה (dor-malka) (dor-malka)
משפחת גולדין עם דיין בערב הפתיחה החגיגי. צילום: דור מלכה(dor-malka)

 

את הציורים בחרו מתוך מאגר גדול של יצירותיו. ״אנחנו עובדים על התערוכה הזו כבר כמעט חצי שנה״ מספרת אימו של גולדין, לאה בראיון מיוחד לידיעות אמריקה. ״בביקורים ראשונים שלנו כאן סיפרנו שהדר צייר, סיפרנו על התערוכה בעין הוד וקיבלנו הצעה להציג את ציוריו גם כאן. הדר היה אמן בחסד״, היא מספרת בגאווה. ״בערב הפתיחה היו המון תגובות על האמנות שלו. אנשים הגיעו בלי ציפיות וגילו עולם שלם של אמנות ברמה מאוד גבוהה. מהמקום הזה בדיוק צריך לדבר על החיילים שלנו״.

 

יצאו משם כולם עם תמיכה שיעזרו לנו בכל צורה.

הבוקר ממשיכים בפעילות ויש ביקור של חברה צעירים יותר וצור ידריך אותם. הדר השאיר אותנו עם מורשת מדהימה״.

 

 

גולדין מזכירה שעבורה זו הזדמנות מצוינת להציג צד פחות מוכר במחוזותינו של חיילי צה״ל. ״זו דרך להכיר את החייל האחר. את הנשמה. יצרו לחיילים שלנו כאן תדמיות נוראיות ורואים חייל עם נשמה, עומק, ערכים. החיילים שלו סיפרו לי שהוא תמיד אמר שיש לך 2 אפשרויות להתעסק עם עצמך או להניע דברים גדולים, זה הדר. עוז וענווה הובילו אותו״.

 

 

כשהדר נהרג ונחטף היה אחיו התאום צור במרחק 700 מטר בלבד ביחידת החילוץ שנקראה למקום. צור עובר ממקום למקום מבנה לבמה ובכל פלטפורמה גאה לספר על אחיו ועל הצורך להביא אותו לקבורה בישראל.

הקשר העמוק ביניהם מרגש גם עכשיו. ״צור מדבר בקולו של הדר״, מסבירה לאה. ״זה חיזק אותנו מאוד בתור משפחה. היום אנחנו משפחה שכולה שבויה. אנחנו במצב לא פשוט. הדר הוא גם חלל וגם נעדר וזה מקרין עלינו בכל דבר לכן כל כך חשוב לנו כל כך להחזיר אותו״.

 

 

אחיו התאום של הדר, צור גולדין מספר. צילום: דור מלכה (dor-malka) (dor-malka)
אחיו התאום של הדר, צור גולדין מספר. צילום: דור מלכה(dor-malka)

 

הרעיון לשלב את פתיחת התערוכה בניו יורק עם מיצג גם במסדרונות האו״ם בטיימינג המדויק שבו כל מנהיגי העולם פוקדים את המקום, עלה בשל האחריות שמאמינה המשפחה שיש לאו״ם בכל הנוגע לגורלו של הדר.

״ביקשתי משגריר ישראל באו״ם דני דנון שבזמן התערוכה נכין מיצג במקום, כי הוא נהרג בעיצומה של הפסקת האש של האו״ם. הפסקת אש שהיו ערבים לה מזכ״ל האו״ם באן קי מון ומזכיר ממשלת ארה״ב ג׳ון קרי. מכיוון שהיו אמונים על הפסקת האש״, מדגישה לאה, ״מישהו חייב לקחת אחריות. שנתיים מזכ״ל האו״ם התחמק. לפני חודשיים הגיע המזכ״ל לביקור בישראל ונפגשנו איתו. הסברנו לו״, היא מספרת בכאב, ״על הדר ואורון וכמה להשיב את גופותיהם זה הדבר הכי הומניטרי לעשות. דיברנו על האחריות של האו״ם. הוא היה מאוד כללי, מנומס אבל לא הגיב לזה. ביקשנו למנות שליח מיוחד לעזה כחלק מהועדה שלהם לנעדרים, שזו אחריות של האו״ם. הוא אמר שיטפל. אבל לא נעשה דבר״.

 

המשפחה מודה לשגריר דנון על הקמת המיצג. במשלחת הישראלית לאו״ם מספרים כי השגריר דנון פועל מול נציגי מדינות ובכירי האו"ם בכדי לתאם פגישות מדיניות שיסייעו למאבק להחזרת גופותיהם של הבנים הדר גולדין ואורון שאול, לקבורה בישראל. "הדר נהרג ונחטף על ידי מחבלים נפשעים בזמן הפסקת אש שיזם האו"ם", אמר דנון עם פתיחת המיצג לפני פתיחת העצרת הכללית. ״יש חשיבות עצומה בכך שבכירי האו"ם ומנהיגי העולם יראו שבנוסף ללוחם האמיץ שנהרג בזמן שהגן על ארצו, הדר היה גם בן, אח, ואומן מוכשר".

 

 

גולדין מספרת שהקונסול הישראלי לשעבר עידו אהרוני והקונסול הנוכחי דני דיין סייעו לכל אורך הדרך אף הם ואחרי ערב הפתיחה המרגש אליו הגיעו בכירי הקהילות המקומיות, נפגשים בימים אלו בני המשפחה עם בכירים מקומיים, בתי ספר וקהילות שונות.

 

בבית הכנסת תוצג התערוכה עד חודש ינואר ועד סוף החודש גם במסדרונות האו״ם

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בני משפחת גולדין והקונסול . צילום: דור מלכה
מומלצים