שתף קטע נבחר

עמיר פלג

הטוטו הגיש תלונה למשטרה נגד איגוד השייט

בחקירה שערכה מועצת ההימורים, נמצאו חשדות לכאורה לליקויים חמורים: ציוד שנמכר ללא היתר, ניפוח חשבונית וסירה ש"נעלמה". האיגוד: "החומר לא הגיע לידינו, אנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם הטוטו"

מועצת ההימורים הגישה לאחרונה תלונה למשטרה בגין חשדות למעשים פליליים לכאורה באיגוד השייט. התלונה הוגשה בעקבות חקירה שביצעה המועצה באחד האיגודים המתוגמלים ביותר בספורט הישראלי. בשלוש השנים האחרונות קיבל איגוד השייט, המוגדר בטוטו כ"לקוח כבד", בין מיליון ל־1.4 מיליון שקל מדי שנה. למרות זאת, נמצא הענף בשפל מבחינת ההישגים הבינלאומיים, שבא לידי ביטוי גם באולימפיאדת ריו.

 

בישיבת ועדת הביקורת של מועצת ההימורים מיום 30 ביוני, דיווח רואה החשבון של המועצה, קובי זליכה, כי במסגרת חקירת ההקצבות לאיגוד השייט, נבדקה גם תלונה אנונימית בדבר חשד ל"מעילה וזיוף במסמכי תאגיד". לדבריו, המתלונן סרב להזדהות, "כי פחד שיידעו מי הוא".

 

תחרות השייט בריו (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
תחרות השייט בריו(צילום: אורן אהרוני)

 

בפרוטוקול מהישיבה נאמר: "לגבי קרן המתקנים, עשינו בדיקות מ־2015 ושלוש שנים אחורה. הסכומים שהוצגו למועצה הם מעל 4 מיליון שקל. בכל חמשת התיקים שנבדקו היו בעיות. הן מתכנסות לסוג של שיטה שבה למעשה, מימנה המועצה הרבה יותר ממה שהייתה אמורה לממן. יש ציודים שכלל לא הגיעו לארץ".

 

רואה החשבון של המועצה פירט גם מספר הקצבות שנבדקו, ונמצאו בהן ליקויים: "קנו 100 גלשנים. התברר כי חלק מהמפרשים של הגלשנים נמכר. זה ציוד שאמור להיות שלהן (של האגודות - ע"פ) ואסור להן למכור. בבדיקת ספרי האגודה לגבי ההקצבה מ־2013 התברר שיש לה הכנסות ממכירת מפרשי גלשנים. הספרים שלהם אינם מסודרים, והמכירה לא נרשמה בסעיף מכירת ציוד כפי שחשבנו".

 

ניפוח חשבונית ב-80 אלף ש"ח

לגבי הקצבה אחרת נאמר כי "האיגוד דיווח על עלות של 20 אלף שקל שעליה שולמו מענקים בגובה 15 אלף שקל. בבדיקה רואים שבפועל העלות הייתה 15 אלף ולא 20 אלף שקל, כלומר למועצה דווחה והוגשה חשבונית הגבוהה מהעלות בפועל. המועצה למעשה מימנה 100 אחוזים ולא 75 כנדרש. בדקנו הכל וראינו גם איך שהדברים נרשמו בספרים. אין להם בעיה לרשום רכישה בחובה וזיכוי, ואז המועצה מממנת הכל. הם רשמו רכישה ב־20 אלף שקל ולאחר מכן זיכוי של 5,000".

 

יו"ר איגוד השייט, גילי אמיר (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
יו"ר איגוד השייט, גילי אמיר(צילום: אורן אהרוני)

 

מקרה נוסף התייחס להקצבת הטוטו עבור ארבע סירות מנוע ושלושה גלשנים, במסגרת ההכנות האולימפיות. בדיווח לוועדת הביקורת נאמר: "הוצגו למועצה עלויות בסך 695,000 שקל ושולמו מענקים בסך 521,250 שקל. מהות הסיוע הייתה הקמת תחנה בברזיל לקראת ריו. הסיכום של האיגוד עם הספק היה ש־10 אחוזים מעלות הסירות ו־3 אחוזים מעלות הגלשנים ישולמו רק לאחר האולימפיאדה, עם הגעת הציוד לארץ. כלומר, עד היום זה לא שולם.

 

בעניין הגלשנים, מצאנו שתי חשבוניות של הספק - אחת על 115,798 שקל ואחת על 135,000. החשבונית על 115,798 היא האמיתית, אך למועצה הציגו את זו על סך 135,000. סה"כ ניפוח החשבונית, והסכום שטרם שולם, מסתכם בכ־80 אלף שקל".

 

כמה עלו הגלשנים? (צילום: יניב מאיר) (צילום: יניב מאיר)
כמה עלו הגלשנים?(צילום: יניב מאיר)

 

אין קשר בין המסמכים למציאות

מקרה אחר מדבר על "ציוד שנרכש לאליפות שבוטלה". כך דיווח רו"ח זליכה: "היה לנו מוזר שהציגו מחיר גבוה יותר לכמות גלשנים קטנה ממה שהיה בתיקים קודמים. זה הפרש לא ברור. בעבר רכשו שלושה גלשנים במחיר נמוך יותר מהמחיר שהוצג לטוטו עבור 30 גלשנים".

 

סעיף אחר, שאותו מכנה רואה החשבון "ההקצבה הכי מורכבת", מתייחס ל־1.3 מיליון שקל עלויות, שמתוכן שולם בפועל מיליון שקל - סיוע לאליפות העולם באוקטובר 2015. בדיווח נאמר: "את הציוד שרצו לבקש הציגו במכתב

מנשיא ההתאחדות הבינלאומית לסירות 470. הציוד כלל שתי סירות, מנועים, ציוד תשתית ועוד סירות. חלק מזה לחיפה, לשדות ים והפועל ת"א, אבל העיקר לחיפה...

 

"חיפשנו במהלך הביקורת את רישום הציוד בספרי האגודות, ואז התברר שכל אגודה רושמת אחרת. בחיפה אין כלל רישום של השקעה בציוד אלא השתתפות בהוצאות. רישומית – אין זכר לציוד. פיזית – חלק כן וחלק לא... בבדיקתנו נמצא כי אין קשר בין המסמכים שהוצגו למשרד הספורט לבין המציאות. זה רק מראה שהם מנסים מכל הכיוונים".

 

מקרה נוסף מתייחס לבדיקת דיווח על סירה מדגם 470. "עובד שלי נסע לאגודת שדות ים ולחיפה כדי לראות את הסירה", דיווח רואה החשבון של המועצה. "אמרו לו שהיא באולם. היא הייתה עטופה בברזנט. ידענו את המספר שלה. הם סרבו לפתוח ולהציג את הסירה. לאחר מספר ימים חזרו אלינו ואמרו שהסירה שביקשו מהטוטו לא קיימת. זה התברר לנו כי סרבו להציגה וגם סיפרו שרצו לקבל סירה זו, אך היא הייתה פגומה וחשבו למכור אותה לקונה ספרדי. אין סירה עד היום. לטוטו ניתנה תמונה של סירה אחרת מזו. כלומר, הציגו סירה שלא קיימת, כראיה לרכישת סירה בכספי הטוטו".

 

"הציגו סירה שלא קיימת" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"הציגו סירה שלא קיימת"(צילום: רויטרס)

 

רו"ח זליכה טען לקיומו של ניגוד עניינים לכאורה: "אחד הספקים של הציוד הוא סוכן ציוד, לא יצרן. הוא ספורטאי באיגוד השייט, פעיל ותיק וחבר בוועדה המקצועית שממליצה מה לקנות. זה ניגוד עניינים חמור". בדברי הסיכום לממצאים נאמר: "ראינו פה שיטה של לקבל מימון מלא מהמועצה על ציודים שבחלקם נקנים ולא רשומים ובחלקם - לא קיימים. זה מצג שווא. זה לא שאלה של רק חמישה מקרים – זה 100 אחוז מהמדגם שבדקנו".

 

גילי אמיר: "עובדים בשיתוף פעולה עם הטוטו"

יו"ר איגוד השייט, גילי אמיר, הגיב: "אני רואה את החומר ששלחת בפעם הראשונה ובוודאי לא נגיב לפרוטוקול שלא נשלח אלינו מהגורם המבקר. איגוד השייט עובד בשיתוף פעולה מלא עם הטוטו, וכאשר יידרש להגיב לדו"ח ביקורת כזה או אחר – יעשה זאת כפי שעשה בעבר".

 

היועץ המשפטי של איגוד השייט, עו"ד אייל יפה, מסר בתגובה: "כל פעילויות האיגוד נעשות בפיקוח רואה החשבון של האיגוד". באשר לתלונה במשטרה הוסיף עו"ד יפה: "הגיעו אלינו שמועות על תלונה במשטרה על סירה שהייתה אמורה להיות בחיפה ולא מצאו אותה. כל העניינים בפיקוח רואה החשבון".

 

מהטוטו נמסר: "מועצת ההימורים נוהגת לערוך ביקורות אצל מקבלי התמיכות, על מנת לוודא אמינות בבקשות התמיכה, ועשייה ראויה בכספי ציבור. במסגרת זו נעשתה ביקורת באיגוד השייט, ואכן נתגלו ליקויים. מכיוון שהטיפול בדו"ח הביקורת ובתיקון הליקויים נמצא בעיצומו, לא נוכל בשלב זה להרחיב מעבר לכך".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
גילי אמיר
צילום: אורן אהרוני
מומלצים