שתף קטע נבחר

2016: עוד ירידה ביצוא הסחורות מישראל

נמשכת המגמה השלילית. יצוא הסחורות מישראל רושם ירידה של כ-5.7% במחצית הראשונה של 2016 - הרמה הנמוכה ביותר של היצוא בשש השנים האחרונות. עיקר הירידה ביצוא לארה"ב, בריטניה וסין, אך הירידה החדה ביותר (35%) נרשמה ביצוא לטורקיה - וזאת על אף הסכם הפיוס שנחתם לפני מספר חודשים בין המדינות

ירידה מדאיגה נוספת ביצוא הסחורות מישראל. סך יצוא הסחורות מישראל הסתכם במחצית הראשונה של 2016 בכ-28 מיליארד דולר - ירידה של כ-5.7% מהתקופה המקבילה אשתקד, כך על פי בדיקה שערכו כלכלני מכון היצוא. בנוסף, בהשוואה לתקופות מקבילות בין השנים 2010 - 2016 נמצא, כי זוהי הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה ביצוא הסחורות (ללא יהלומים) ב-6 השנים האחרונות. 

 

סך היצוא הישראלי הסתכם במחצית הראשונה של 2016 בכ-47 מיליארד דולר - ללא שינוי לעומת התקופה המקבילה אשתקד. אך זאת בזכות העלייה ביצוא השירותים, שרשם עלייה של כ-13% בעיקר בזכות גידול ביצוא שירותי ההיי-טק.

 (עיבוד וניתוח: היחידה הכלכלית, מכון היצוא) (עיבוד וניתוח: היחידה הכלכלית, מכון היצוא)
(עיבוד וניתוח: היחידה הכלכלית, מכון היצוא)
על פי כלכלני המכון, הירידה ביצוא הסחורות (ללא יהלומים) במחצית הראשונה של השנה הושפעה בעיקר מהירידה החדה ביצוא הענפים הריכוזיים (תרופות, רכיבים אלקטרונים וכימיקלים). ירידה זו התבטאה בשלושת יעדי היצוא המובילים של ישראל: ארה"ב, בריטניה וסין - המהווים כשליש מסך היצוא (סחורות, ללא יהלומים). ירידות בולטות נוספות נרשמו גם ביצוא לטורקיה ולהודו.

 

הירידה המשמעותית ביותר נרשמה ביצוא התרופות

מבין יעדי היצוא המובילים של ישראל, ירידה חדה נרשמה ביצוא לבריטניה, יעד היצוא ה-2 בגודלו בעולם והגדול ביותר באירופה, שירד בכ-17% והסתכם בכ-2 מיליארד דולר. ירידה זו נבעה ברובה מהירידה ביצוא התרופות - ענף המהווה כשני שליש מסך היצוא למדינה. בנטרול התרופות שמר היצוא לבריטניה על יציבות. יש לציין את השפעת הפיחות בשער הממוצע של הליש"ט מול הדולר המסביר חלק מהירידות בהכנסות מיצוא הנקובות בדולרים (וזאת עוד לפני שקלול השפעתו המלאה של אפקט ה'ברקזיט' על שערי המטבעות).

 

גם היצוא לארה"ב, יעד היצוא הגדול והחשוב ביותר, ירד בשיעור של כ-3% והסתכם בכ-5.4 מיליארד דולר. גם שם נרשמה ירידה ביצוא התרופות, הנחשב אף הוא לענף הייצוא העיקרי למדינה. כמו גם הירידות ביצוא הכימיקלים והרכיבים, היו הגורמים העיקריים שהשפיעו לשלילה על היצוא למדינה בתקופה זו. 

 

היצוא לסין, יעד היצוא הגדול ביותר של ישראל באסיה, ירד בכ-8% והסתכם בכ-1.1 מיליארד דולר. היצוא הושפע מתנודה ב-2 ענפים עיקריים; רכיבים אלקטרונים שירד בכ-28% והמינרלים שירד בכ-77%. באופן מסורתי ענפי הרכיבים, המינרלים והכימיקלים הינם ענפי היצוא הדומיננטיים והריכוזיים ביותר ביצוא לסין. בנטרול ענפים אלה חלה עלייה של כ-9% בהשוואה למחצית המקבילה אשתקד.

 (עיבוד וניתוח: היחידה הכלכלית, מכון היצוא) (עיבוד וניתוח: היחידה הכלכלית, מכון היצוא)
(עיבוד וניתוח: היחידה הכלכלית, מכון היצוא)
 

היצוא להודו ירד במחצית השנה הראשונה בשיעור של כ-9% והסתכם בכ-580 מיליון דולר, זאת לאחר עליה של כ-21% בשנת 2015 כתוצאה מהשלמת מספר עסקאות ביטחוניות אשר הביאו לגידול חד בענפי היצוא 'הביטחוניים'. במחצית השנה הראשונה של 2016 נרשם קיטון חד ביצוא להודו, בהובלת אותם ענפים. ביתר ענפי היצוא להודו נרשמה מגמה חיובית, כאשר בנטרול ענפי היצוא הביטחוניים, גדל יצוא הסחורות להודו בכ-10%

 

גם היצוא לטורקיה ירד בשיעור חד של כ-35% והסתכם בכ-625 מיליון דולר, זאת לאחר ירידה חדה של כ-40% שהתקבלה אשתקד. הירידה נובעת מקיטון חד ביצוא מוצרי הכימיקלים ותזקיקי הנפט, שנחתך בשיעור של כ-44% לעומת היקפו במחצית הראשונה של 2015 והסתכם ב כ-420 מיליון דולר בלבד. בנטרול ענף זה מתקזזת הירידה ביצוא לטורקיה ששומר על יציבות יחסית לתקופה המקבילה אשתקד.

 

נקודות האור היחידות נרשמו בעלייה ביצוא אל מדינות בודדות באירופה - ספרד, איטליה וגרמניה. היצוא לספרד גדל בכ-13% והסתכם בכ-450 מיליון דולר - שינוי כיוון משנת 2015. אז ירד היצוא למדינה זו בשיעור חד של כ-26%. גם היצוא לגרמניה ואיטליה עלה, אך בשיעור קטן יותר - גרמניה עם עליה של כ-3% והיצוא לאיטליה רשם עליה של כ-4%.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים