שתף קטע נבחר

במדינה המסוגרת בעולם לא שמעו על דונלד טראמפ

בצפון קוריאה בקושי נחשפים לחדשות מהעולם, אבל יודעים שלא משנה מי ייבחר לנשיא - הוא לא יהיה נפלא כמו המנהיג הדגול שלהם, קים ג'ונג און: "קלינטון? היה פעם מישהו כזה". והבחירות שלהם, אם תשאלו אותם, הרבה יותר דמוקרטיות

עם תקשורת ממלכתית הנמצאת תחת פיקוח הדוק, גישה מועטה מאוד למידע מהעולם שבחוץ ואמונה מושרשת היטב שלא משנה מי יגור בבית הלבן – הוא יהיה האויב המושבע שלהם, אזרחי צפון קוריאה אינם מצפים ליותר מדי מהבחירות לנשיאות ארה"ב. כלומר, אם הם היו יודעים בכלל שהן מתקיימות.

 

אם תזכירו את השם "דונלד טראמפ" בשיחה עם רוב הצפון קוריאנים, תיענו במבט ריק. אותו הדבר נכון לגבי הילרי, אף שיש כמה שזוכרים עדיין את השם "קלינטון". יש שזוכרים שביל קלינטון היה, עד כמה שנשיא ארה"ב יכול להיות מבחינת הצפון קוריאנים, מישהו שהייתה לו קצת יותר נכונות להתפשר עם ארצם לעומת רוב הנשיאים בארה"ב. גם הנכונות הזו שלו לא נמשכה זמן רב, וג'ורג' בוש הבן שבא אחריו כבר נסוג לגמרי מהניסיונות האלה והכריז שצפון קוריאה היא חלק מ"ציר הרשע".

טראמפ "חכם", הילרי "סתומה". בצפון קוריאה מדברים כמו בצפון קוריאה (צילום: רויטרס, AFP) (צילום: רויטרס, AFP)
טראמפ "חכם", הילרי "סתומה". בצפון קוריאה מדברים כמו בצפון קוריאה(צילום: רויטרס, AFP)

"אני לא יודעת על הבחירות בארה"ב ולא אכפת לי", אומרת קים און ביול, בת 27 שעובדת במשרד בפיונגיאנג. "כל עוד יש לנו את מרשל קים ג'ונג און ונשק גרעיני – אין לנו ממה לדאוג".

 

לתוצאות הבחירות בנובמבר יהיו השלכות גדולות על צפון קוריאה – גם אם פירוש הדבר הוא ששום דבר לא ישתנה. ממש לא ברור מה מתכוונים המועמדים לנשיאות לעשות לגבי פיונגיאנג אם ייבחרו או כיצד צפון קוריאה תתנהל מול הממשל החדש בוושינגטון, יהיה מי שיהיה האדם שיעמוד בראשו.

 

רוב הזמן התקשורת הצפון קוריאנית הממלכתית אינה דנה בבחירות בארה"ב. עם זאת, מוקדם יותר החודש היא הציגה את הבחירות בארה"ב כ"תחרות בוערת של בזבוז כספים". "בחירות בארה"ב הן כמו טקסים של אילי הון הבוחרים את כלבי המרוץ שלהם – לחלוטין אדישים לרצון ולתשוקה של ההמונים", נכתב בסוכנות הידיעות הרשמית של צפון קוריאה. "רק בעלי ההון נהנים באופן מלא מזכות ההצבעה בארה"ב. בלי כסף אף אחד לא יכול להפוך לפוליטיקאי מצליח בארה"ב. כסף הוא הכול בחברה האמריקנית. אין טעם לדון בזכויות אדם אמתיות ובדמוקרטיה באווירה פוליטית כזו בארה"ב".

"פה העם אוהב את המנהיגים והם אוהבים אותו". ברחובות פיונגיאנג (צילום: Damir Sagolj, רויטרס) (צילום: Damir Sagolj, רויטרס)
"פה העם אוהב את המנהיגים והם אוהבים אותו". ברחובות פיונגיאנג(צילום: Damir Sagolj, רויטרס)

לצפון קוריאה יש כמובן דרך שונה לגמרי לנהל בחירות. במדינה הקומוניסטית המסוגרת אין שום דיון ציבורי גלוי בנוגע למדיניות שנוקט המשטר. המדיניות נקבעת על ידי "מפלגת הפועלים" השולטת במדינה וקים ג'ונג און, שבאופן סמלי בלבד עומד לבחירה לאחד המושבים בפרלמנט של צפון קוריאה, אבל מעולם לא קראו תיגר של ממש על שלטונו כמנהיג העליון, שהועבר לו בירושה מאביו, שקיבל בתורו את השלטון מאביו שלו. למצביעים יש רק אפשרות בחירה אחת בקלפי – הם יכולים להצביע רק "כן" או "לא", ולמעשה אף אחד לא מצביע "לא".

 

"פה הבחירות דמוקרטיות יותר"

הליכה לקלפי היא דבר שמכל בעלי זכות הבחירה מצופה לעשות, ושיעור ההשתתפות בבחירות לפי הדיווחים הרשמיים של צפון קוריאה הוא בדרך כלל סביב 99%. אף שבמונחים פוליטיים לבחירות בצפון קוריאה יש משמעות פורמלית בלבד, יש להן גם משמעות פרקטית מסוימת. קיום בחירות ארציות מעת לעת הוא הזדמנות לשלטונות לתרגל את יכולותיהם לשנע את ההמונים, לבדוק את יעילות המנהיגים ברמת הרשויות המקומיות ולקבל תמונת מצב לגבי תמורות פנימיות.

 

קים, אותה עובדת מפיונגיאנג ששוחחה עם סוכנות הידיעות AP בהפסקת הצהריים לאחרונה, נתנה בדבריה ביטוי לטענה שהבחירות בארה"ב דמוקרטיות פחות מבצפון קוריאה, שבה לדבריה "העם אוהב את המנהיגים והמנהיגים אוהבים את העם"."במדינות קפיטליסטיות כמו ארה"ב קונים את הנשיאות, אז המנהיגים לעולם אינם דואגים לעם. אובמה מדבר הרבה על זכויות אדם, אבל שמעתי על הרבה דברים כמו תקריות ירי ושוטרים שהורגים שחורים בארה"ב. ארה"ב צריכה להתמקד בבעיות זכויות האדם שלה".

"ארה"ב? לא רוצה לומר אפילו את השם הזה". בבירת צפון קוריאה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ארה"ב? לא רוצה לומר אפילו את השם הזה". בבירת צפון קוריאה(צילום: AFP)

אף שהתקשורת הצפון קוריאנית מרבה לתקוף את נשיא ארה"ב הנוכחי ברק אובמה, היא לא התבטאה יותר מדי לגבי הקמפיין הנוכחי לנשיאות. ביוני האחרון, כשעדיין לא ניצח רשמית בפריימריז, דונלד טראמפ קיבל סיקור חיובי כשאמר שיהיה מוכן לפגוש את קים ג'ונג און והביע נכונות לבחון מחדש את הפריסה של כוחות אמריקניים באזור ואת הסגתם מדרום קוריאה. כלי תקשורת ממלכתי צפון קוריאני אחד אפילו הציג את דונלד טראמפ כ"נבון" לעומת "הילרי הסתומה". עם זאת, הטור שבו נכתבו הדברים יוחס ל"חוקר שמקום מושבו בסין", ובכך בעצם הובהר שצפון קוריאה אינה תומכת בהכרח בדברים.

 

בינתיים פיונגיאנג ממשיכה לקדם את תוכנית הגרעין שלה, ולא משנה מי ייבחר בארה"ב בנובמבר – סביר להניח שהוא יצטרך להתמודד עם צפון קוריאה בדרך זו או אחרת. וצפון קוריאה אינה ידועה כמדינה

נדיבה המנפנפת בעלי זית. "אובמה מנסה לגרום למערכת שלנו לקרוס, אבל זו רק פנטזיה", אומר פנג האק סונג, סטודנט בן 29 מהאוניברסיטה לארכיטקטורה של פיונגיאנג. "ארה"ב היא האויבת שלנו ואני לא רוצה אפילו לומר את שם המדינה הזו. אבל אם היה לי משהו לומר לנשיא החדש, זה היה לקרוא לו לוותר על המדיניות העוינת כלפי ארצנו אם הם רוצים שאי פעם יהיה שלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
דונלד טראמפ. "שיוותר על העוינות"
צילום: AP
מומלצים