שתף קטע נבחר

נשים בסעודיה יוצאות למאבק נגד "האישור הגברי"

כל אישה סעודית שרוצה לטוס לחו"ל, לעבוד או ללמוד צריכה לקבל אישור מ"האפוטרופוס" הגברי שלה. לנשים בממלכה נמאס ויותר מ-14 אלף מהן חתמו על עצומה הקוראת לשים סוף לתופעה: "הגיע הזמן שיקשיבו לנו", אמרה יוזמת העצומה

 

בשנה שעברה הצביעו לראשונה נשים בסעודיה בבחירות (צילום: AP) (צילום: AP)
בשנה שעברה הצביעו לראשונה נשים בסעודיה בבחירות(צילום: AP)
הנשים הסעודיות קוראות לשינוי: יותר מ-14 אלף נשים בממלכה חתמו על עצומה הקוראת לשים סוף לשליטה הגברית על נשים, שעליהן היה לבקש אישור כמעט לכל דבר אפשרי מהגבר שאמון עליה.

 

ב-BBC דווח אתמול (ב') כי העצומה קוראת לבטל את האיסור שמוטל על נשים, שמחויבות לבקש אישור מ"אפוטרופוס" גברי לנסוע לחו"ל, לעבוד ואפילו ללמוד. לפי החוק בסעודיה, אישה חייבת לקבל אישור להתחתן, לעזוב את המדינה ואפילו להוציא דרכון מאביה, אחיה או מכל קרוב משפחה שהוא גבר. במקרים שמדובר באלמנה, הבן הופך לבעל "הזכויות" על האישה.

 

במקומות עבודה רבים בסעודיה ואף באוניברסיטאות דורשים הסכמה בכתב של "האפוטרופוס" הגברי שהוא מסכים להעניק לאישה את האפשרות ללמוד או לעבוד. במקרים מסוימים, כדי לשכור דירה או למלא טופס לאחד ממשרדי הממשלה, זקוקה האישה לאישור של גבר.

 

בחודש יולי האחרון הופץ האשטאג "נשים סעודיות רוצות להעלים את מערכת הבעלות של גברים" והפך לוויראלי. נשים רבות החלו להגיב וסרטונים רבים של נשים הועלו לרשת ללא כל חשש. למרות זאת, רבות מהנשים לא ציינו את שמן המלא בעצומה מחשש לחייהן.

גם נהיגה הפכה דבר שבשגרה (צילום: AP) (צילום: AP)
גם נהיגה הפכה דבר שבשגרה(צילום: AP)
 

בכל זאת, הנשים הסעודיות מאמינות במאבק. משרדו של המלך הסעודי סלמאן טבע במכתבים של מאות נשים שביקשו ממנו לתמוך בקמפיין. "זה מדהים וחסר תקדים", אמרה חוקרת זכויות האדם קריסטין בקרלה. "נדהמתי לא רק מהיקף ההיענות אלא גם מהרצינות וחוסר הפחד של אותן נשים".

 

"עכשיו הגיע הזמן שיקשיבו לנו", אמרה עזיזה אל-יוסוף, יוזמת העצומה, ל-BBC. "אני מרגישה גאווה, אבל עכשיו הגיעה העת למעשים מצד ארמון המלוכה".

 

בשנת 2013 נעצרה אל-יוסוף לאחר שהפרה את החוק שאוסר על נשים בסעודיה לנהוג, חוק שמאז די כופף ונשים סעודיות נראות נוסעות בממלכה. בשנה שעברה נרשמה התקדמות נוספת עבור נשים כשלראשונה הן הצביעו בבחירות מקומיות ובאופן תקדימי היו גם נשים שהתמודדו. "אני לא חוששת", סיפרה אל-יוסוף לרשת הטלוויזיה הבריטית. "אני לא עושה שום דבר שאינו חוקי. אני מצפה שיתנהגו אלינו כנשים בוגרות וכאזרחיות שוות".


פורסם לראשונה 26/09/2016 22:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אישה סעודית מאחורי ההגה
צילום: AP
מומלצים