שתף קטע נבחר

הרגלי שינה בריאים? מה זה?

יש אינספור סיבות לשיבושי שינת הילדים במרוצת החיים. מה בכל זאת אפשר לעשות? מומחית השינה שלנו מסבירה איך בכל זאת מקבעים הרגלים יעילים

הרבה הורים פונים אלי ושואלים איך אפשר לסגל לתינוק הרגלי שינה אם כל הזמן יש אצלו התפתחויות ושינויים. הם מנסים ומתחילים משהו ופתאום הוא חולה או יוצאות לו שיניים או שהם בדיוק יוצאים לחופשה.

 

נכון, התינוק מתפתח וגדל ובייחוד בשנתיים הראשונות לחייו הוא חווה כל כך הרבה שינויים ומעברים:

שלבי התפתחות- קפיצות גדילה, התהפכות, ישיבה, עמידה (ולאו דווקא בסדר הזה), בין לבין צמיחת שיניים, העברה ל"מיטה של גדולים", אח נוסף למשפחה, אחים ישנים באותו חדר, כניסה לגן חדש.שלא נדבר על יציאות מהשיגרה- חופשות, מחלות, ג'ט לג, ערבי חג וארוחות שישי שלא מתאימות ללו"ז השינה של התינוק.ו"על הדרך"נוסיף את המעבר לשעון חורף וקיץ, ביעותי לילה, חלומות רעים ועוד ועוד… יש כל כך הרבה סיבות לשיבושים בשינה!

אם כך, האם הגיוני שלתינוק יהיו הרגלי שינה בריאים? ואם כן, איך שומרים עליהם?

 

התשובה היא כן. לתינוק יכולים להיות הרגלי שינה בריאים ואפשר אפילו להתחיל להטמיע אותם מגיל לידה.אפשר לעזור לתינוק להבחין בין יום ללילה ע"י בניית שיגרה וסדר יום פחות או יותר קבוע. (זמני האכלה, זמני משחק, זמני מנוחה).הקשבה ותשומת לב מירבית לסימני העייפות של התינוק וההשכבה לשינה בזמן יעזרו לבניית זמני מנוחה פחות או יותר קבועים.

 

הכנסת "סימנים"במהלך היום שלאחריהם יהיו זמני המנוחה- טיול בעגלה, ארוחת צהריים וכדומה.

עריכת טקס שינה קצר (רוטינה קבועה) לפני כל תנומת צהריים. למשל: הפחתת גירויים, כניסה לחדר, החלפת חיתול/בגדים, שיר ערש, החשכת החדר והשכבה במיטה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

טקס שינה איכותי יעזור לתינוק להבין שעכשיו הולכים לישון את שנת הלילה. למשל: ארוחת ערב, אמבטיה, כניסה לחדר, החתלה, הלבשה (אפשר להוסיף עיסוי, מוסיקה מרגיעה), הקראת סיפור, החשכה, אמירת לילה טוב והשכבה במיטה.

 

חשוב להתמיד ולהשכיב את התינוק במיטה שלו כמה שיותר כדי שיתרגל לכך שזה המקום בו ישנים. אמנם לפני גיל חמישה חודשים התינוק לא בשל להירדמות עצמאית, אך בהחלט אפשר להתחיל להרגיל אותו לישון במיטתו ולעזור לו באמצעות ליטוף או טפיחות עדינות עד שיירדם.

 

בהמשך, החל מגיל חמישה חודשים אפשר ללמד את התינוק להירדם באופן עצמאי ללא גורמי תלות חיצוניים שעזרו לו עד כה להירדם. (הירדמות על הידיים,הירדמות תוך כדי ההאכלה (בקבוק או הנקה), קפיצה על כדור פיזיו, מנשא, הירדמות עם בקבוק במיטה וכו' וכו’).כל אלה יעזרו לתינוק ויתנו לו ביטחון ורוגע. הוא יבין למה לצפות, מה תהיה הפעולה הבאה וכך יווצרו הרגלי שינה נכונים ובריאים.

 

אז בהנחה שהרגלתם את הילד לישון במיטה שלו, ללא גורמי תלות והוא אכן ישן טוב, אולי אפילו לילות רצופים, דווקא כשהכל נראה מושלם, פתאום הילד לא מתנהג כתמול שילשום. משהו מציק לו, משהו כואב ומפריע את שנתו. אולי צמיחת שיניים, אולי מחלה, אולי קפיצת גדילה, אולי חלום רע?

 

השאלות הללו מנקרות בכם ואתם לא יודעים את התשובה. אתם מנסים להרדים אותו בדרכים הרגילות והמוכרות לכם ונתקלים בקושי.זו בדיוק ההזדמנות שלכם לבטוח בעצמיכם ולדבוק בהרגלים הטובים שהקניתם לו. אם השכבתם את התינוק במיטה בתחילת הלילה והוא נרדם בכוחות עצמו כשאינכם נוכחים בחדר, אין סיבה כעת להישאר לידו עד שיירדם. היו איתו זמן יותר ממושך, הכילו את הקושי שלו, תנו לו טיפול רפואי במידת הצורך, הרגיעו אותו והחזירו אותו לישון בדיוק באותה הדרך שעשיתם עד כה.

 

כשחלה איזו שהיא רגרסיה בשינה אצל תינוק שיש לו הרגלי שינה בריאים, ההורים יכולים להבין שהוא כנראה חולה או משהו עובר עליו מכיוון שהשיגרה שלו היא כזו שהוא ישן לילות רצופים אז אם יש לילה עם הרבה מאוד התעוררויות, כנראה שמשהו חריג קורה.

שימרו על הרגלי השינה שהתינוק רגיל אליהם ודווקא היציבות שבהרגלים היא שתעזור לו ותיתן לו ביטחון וכך תוכלו מהר יותר לחזור לשיגרה הטובה שהיתה לכם וללילות רצופים של שינה.

 

ואם בכל זאת נאלצתם לחרוג מההרגלים, כשתחזרו לשיגרה וכשהתינוק שלכם יהיה בריא, חיזרו במהרה לאותם הרגלים טובים שהיו לכם לפני היציאה מהשיגרה.

בהרבה מקרים, השינויים והמעברים שהתינוק חווה, משפיעים על השינה שלו, מבלבלים את ההורים וכתוצאה מכך התינוק מבולבל אף יותר. כשיש הרגלי שינה בריאים שההורים משמרים אותם גם במצבי יציאה מהשיגרה, כל הבלת"מים הללו לא מפתיעים אותם יותר מדי ואין להם כמעט השפעה וכך מהר מאוד חוזרים לשיגרה רגילה של הרגלים בריאים.

 

אם עדיין לא הקניתם לילדיכם הרגלי שינה בריאים, תחילתה של שנה היא זמן מצויין לעשות זאת!

שתהיה שנה טובה, שנה של שינויים לטובה, שנה של התחדשות ומעברים קלים שיובילו לצמיחה ולפריון.

 

מאיה ארקוש היא יועצת שינה להורים לקטנטנים שלא ישנים, מייעצת ומלווה הורים ברחבי ארה"ב.

maya.arkush@gmail.com

 

917-971-6212

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים