שתף קטע נבחר

"זו פשוט סטירת לחי". מחאת המורים יוצאת לרחובות

ביום רביעי בבוקר יפגינו המורים מול משרד החינוך בת"א במחאה על כך שאלפים מהם קיבלו בחודש ספטמבר משכורות נמוכות ממה שהגיע להם. ג', מחנכת כיתה ב' שלא קיבלה שכר בכלל, אלא רק תשלום על נסיעות, אמרה: "אני מחכה לסיים את השנה ולא בטוח שאמשיך בהוראה"

מורים וגננות מרחבי הארץ יפגינו ביום רביעי ב-10:00 בבוקר מול בניין משרד החינוך בתל אביב במחאה על מחדל השכר, זאת לאחר שאלפים מהם קיבלו בחודש ספטמבר שכר נמוך באופן משמעותי ממה שהגיע להם. ס', גננת בת 45 שקיבלה שכר של כ-2,600 שקל במקום 5,000 שקל, אמרה ל-ynet: "אני משלמת את החשבונות, והמינוס גדל. החודש בעלי גיבה אותנו עם המשכורת שלו, אבל אי אפשר לבנות על זה כל פעם".

 

מחאת המורים התפשטה ברשתות החברתיות, לאחר שמורים רבים מהחינוך היסודי והעל יסודי נדהמו לגלות, ולא בפעם הראשונה בשנים האחרונות, כי בתלוש השכר הראשון לשנה זו לא שולמו להם סכומים עבור גמולים שונים, כגון גמול חינוך, גמול בגרות, גמולי השתלמות ושנות ותק. בחלק מהמקרים מדובר באלפי שקלים.

ההזמנה להפגנה ()
ההזמנה להפגנה
 

ג' היא מחנכת כיתה ב' זו השנה השנייה. ב-80 אחוז ממשרתה היא מועסקת על ידי משרד החינוך וב-20 האחוזים הנותרים היא מועסקת על ידי הרשות המקומית. השכר שלה עומד על 5,000 שקל. בתחילת אוקטובר כשקיבלה את תלוש השכר של ספטמבר נדהמה לגלות כי לא קיבלה משכורת כלל, אלא רק כ-429 שקלים עבור נסיעות משנה שעברה.

 

כל ניסיונותיה לפנות לגורמים הרלוונטיים ולהבין מדוע לא קיבלה את השכר שמגיע לה - עלו בתוהו. בסופו של דבר התברר כי על אף העובדה שהיא כבר שלוש שנים במערכת, מתוכן כשנתיים מורה מן המניין, היא לא עודכנה במערכת של כוח האדם. "אני פשוט לא במערכת", אמרה. "איזה אבסורד. המשמעות שהיא שגם את השכר של אוקטובר אני לא אקבל. אני מגיעה כל יום לעבודה ומבחינת משרד החינוך אני לא קיימת.

תלוש השכר של ג' ()
תלוש השכר של ג'
 

"ביטלתי נופש עם הילדים לסוכות כי לא קיבלתי שכר. אתם יודעים מה זה לבטל לילדים חופש שהם כל כך חיכו לו? זה היה מאוד קשה ולא נעים. כולם אומרים לי: 'אין מה לעשות עם זה כרגע. את בסוף תקבלי את הכסף', אבל מתי?".

 

ג', שתגיע להפגנה עם ילדיה (בני 8 ו-11), אומרת כי היא חשה כעס מאוד גדול על המערכת. "התחושה היא של זלזול", אמרה. "אנשים חושבים שאנחנו מבלים בחופש הגדול, אבל האמת היא שישבתי וכתבתי תוכניות עבודה, חשבתי על כל ילד וילד. אני נותנת את הנשמה שלי לכל אחד מהם. הדרישות של משרד החינוך מאיתנו בלתי נגמרות - וכשאנחנו רוצים שכר מלא אנחנו לא מקבלים. אני רק מבקשת לקבל את מה שמגיע לי. אני מחכה לסיים את השנה ולא בטוח שאמשיך בהוראה, ייתכן ואחפש את עצמי במקום אחר, למרות שאני מאוד אוהבת את מה שאני עושה. אבל התחושה מאוד לא טובה".

 

כשמדברים על מחדל השכר, נוהגים לדבר לרוב על מורות ומורים, אבל הבעיה הזו היא גם מנת חלקם של הגננות. ס', גננת בת 45 שבספטמבר החלה את השנה השלישית שלה במערכת, סיפרה גם כן על המחדל והקשיים: "כבר שנתיים שאני גננת מן השורה. ניגשתי למשרד החינוך ונתתי להם את כל המסמכים הרלוונטיים שמעידים על כך שסיימתי את הלימודים, ושאני בעלת תואר". למרות זאת בתלוש השכר הראשון היא קיבלה כ-2,600 שקל בלבד במקום 5,000.

תלוש השכר של ס' ()
תלוש השכר של ס'
 

"זה הפרש מאוד רציני כשאתה צריך לשלם חשבונות, משכנתה ועוד", היא אומרת, "אף אחד לא יודע מה להגיד. זה מתסכל מאוד, זו לא פעם ראשונה שזה קרה לי. שנה שעברה הייתי במשכורת מינוס כשהתחלתי לעבוד. כלומר, לא רק שלא קיבלתי שכר גם הייתי חייבת למשרד החינוך. הדברים האלה פשוט לא אמורים לקרות, ואין עם מי לדבר. עבדתי מאוד קשה בשביל המשכורת הזו, אני עושה הכל בשביל הילדים בגן, וזו פשוט סטירת לחי".

 

למרות התחושות הקשות ס' לא מתכוונת לוותר. "אני אמשיך לעבוד במקצוע הזה כי אני אוהבת אותו מאוד, אבל זה מאוד מתסכל".

שר החינוך נפתלי בנט (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שר החינוך נפתלי בנט(צילום: אוהד צויגנברג)
 

מימין לשמאל: אייל נמר, טל קניאס, מייה מושקוביץ, אורית בורכוב ושירי אמיר (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
מימין לשמאל: אייל נמר, טל קניאס, מייה מושקוביץ, אורית בורכוב ושירי אמיר(צילום: יובל חן)

מובילי המחאה מסרו אמש כי "ביום רביעי בשעה 10:00 אנחנו, עובדי ההוראה, גננות, מורים, יועצים, מנהלים, מדריכים ועוד, ללא איגודים, ללא תקציבים, ללא רשימות - נגיע אל משרד החינוך להקים קול צעקה גדולה! אנחנו עדיין מקבלים דיווחים מעובדים שלא קיבלו שכר או שכר מלא וצופים שלא יקבלו גם באוקטובר. אנחנו מגיעים אל מגדל משרד החינוך על מנת לוודא כי 'צוות העבודה בעיניים' שמשרד החינוך הקים בחמישי האחרון פועל.

  

"הם קראו לזה עת חירום – בחירום עובדים. אנחנו באים לראות שהם אכן עובדים סביב השעון כדי לעצור את המחדל. ב-1 בנובמבר אמורות להיות משולמות משכורות אוקטובר של עובדי ההוראה, אנחנו מגיעים לוודא שלא יהיו תקלות, חוסרים, קיזוזים או מקדמות, ומזמינים את איגודי העובדים להצטרף אל דרישות הצודקות של עובדי ההוראה ולהשתתף בהפגנה עם העובדים".

 

בשבועות האחרונים יוזמי המחאה פנו למבקר המדינה יוסף שפירא וביקשו ממנו להידרש לנושא. במקביל, הודיעו כי יגישו עתירה ייצוגית נגד משרד החינוך, וקראו לכל צוותי ההוראה שרוצים לקחת בה חלק להירשם.

 

בנוסף, יו"ר ארגון המורים רן ארז הכריז על סכסוך עבודה מול המשרד, ומזכ"ל הסתדרות המורים יוסי וסרמן קבע פגישה בנושא עם שר החינוך נפתלי בנט. יש לציין כי על אף הצהרותיהם של יושבי ראש שני הארגונים, מובילי המחאה הודיעו כי הם מתנערים מהם וכי המחאה מתנהלת ללא קשר לארגון כזה או אחר.

 

לפני מספר ימים הודיע משרד החינוך כי המנכ"לית, מיכל כהן, קיימה ישיבה ראשונה עם צוות העבודה שמינתה כדי לגבש תכנית עבודה לטיפול בסוגיית שכר עובדי ההוראה. בישיבה השתתפו מנהלים ומורים מבתי ספר יסודיים, חטיבות ביניים ותיכונים, מהמחוזות השונים. מובילי המחאה לא לקחו חלק בפגישה, והודיעו כי אין בכוונתם לקחת חלק בפגישות הבאות.

 

באשר לשני המקרים שמתוארים בכתבה, גורמים במשרד החינוך ציינו כי בשל העובדה שהמרואיינות מסרבות להיחשף - אין באפשרותם לטפל בנושא.

פורסם לראשונה 17/10/2016 20:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן
מובילי המחאה
צילום: יובל חן
מומלצים