שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

חטיבת הצביעות ומחלקת החוצפה

במכבי ת"א אוהבים לדבר על קידום שחקני נוער אבל זה לא מפריע להם לעמוד מאחורי התביעה השערורייתית נגד חוק הצעירים. העיקר שיש יופי של מצגות. מליניאק ברביעי

לפני מספר שנים הוזמנתי לפגישה בחברת "קומברס", שהייתה באותם ימים אימפריית היי־טק. הקדמתי ברבע שעה, לקחתי קפה וחיכיתי. על הקיר היו תלויים פלקטים שעליהם רשומים ערכי הליבה וחזון החברה - מסרים שאפשר למצוא ברשימת הערכים של חברות רבות: מצוינות, שקיפות, שיתופיות, מקצועיות, כבוד ועוד.

 

אנחנו רוצים להטמיע את הערכים שחשובים לנו בכל דרגי הניהול, פירט באוזניי המנכ"ל, במיוחד את הראשון ברשימה: Customer first - הלקוח במרכז. אנחנו מחפשים פעילות שתחבר אותנו לאסטרטגיה, לחזון ולערכי החברה. אני לא בטוח שאתם צריכים אותי, חשבתי בקול רם, ערכו רשימת פעילויות שאתם מבצעים, ובדקו עד כמה הדרך שבה אתם פועלים, באמת ממוקדת בהוספת ערך ללקוח.

 

בדש. האיש והחזון (צילום: מכבי תל אביב) (צילום: מכבי תל אביב)
בדש. האיש והחזון(צילום: מכבי תל אביב)

 

מכבי ת"א קיימה בשבוע שעבר מסיבת עיתונאים מרשימה, הציגה את המנכ"ל החדש חגי בדש, מצגות יפות, ובקרוב יעלה אתר חדש שיחבר עשרות אלפי אוהדים למועדון גם דרך הרשתות החברתיות. גם המבנה הארגוני השתנה: מנהל השיווק והמכירות, אלי דריקס, הפך לאחראי חטיבת השיווק והמכירות. ניקולה וויצ'יץ', הסמכות המקצועית, הפך לאחראי החטיבה המקצועית. ומחלקת הנוער שמונה 1,500 שחקנים צעירים, הפכה לחטיבת הנוער והצעירים. חזון, אסטרטגיה ומצגות זה חשוב, עכשיו מגיע החלק הקשה - לפעול בהתאם למה שהוצג בהן.

 

תובעים את עצמם

נתחיל (ונסיים) בחטיבת הנוער, או בשמה הקודם - מחלקת הנוער. בעשרים השנים האחרונות לא גידלה המחלקה אף לא שחקן אחד לשמינייה הראשונה בקבוצה הבוגרת. אפילו עומרי כספי, שבחוזה שלו היה סעיף שהבטיח לו דקות משחק, לא קיבל אותן.

 

כספי. אפילו הוא לא קיבל את הדקות שהובטחו לו (צילום: באדיבות אתר מכבי ת"א) (צילום: באדיבות אתר מכבי ת
כספי. אפילו הוא לא קיבל את הדקות שהובטחו לו(צילום: באדיבות אתר מכבי ת"א)

 

כל השחקנים שהצליחו להגיע לקבוצה הבוגרת של מכבי ת"א: גל מקל, גיא פניני, דגן יבזורי, יוגב אוחיון, וקודמיהם: דורון ג'מצ'י, מוטי דניאל, נדב הנפלד, עודד קטש, יניב גרין וטל בורשטיין, גדלו בקבוצות אחרות, או הצליחו לצאת ממחלקת הנוער של מכבי ת"א לקבוצות שבאמת קידמו נוער - מכבי ר"ג, הפועל חולון, רמת־השרון, גליל עליון. לא זו אף זו, כפי שנוהג אמנון אברמוביץ' לומר, מאות צעירים שעזבו חממות בכל הארץ, גמרו את הקריירה במגרסת מחלקת הנוער, שהפכה עכשיו לחטיבה.

 

מה שמקומם בסיפור הזה, שחגי בדש וניקולה וויצ'יץ' הדגישו במסיבת העיתונאים עד כמה חשובים הצעירים למכבי ת"א, כאשר לידם ישבו במסיבת העיתונאים חמשת השחקנים הישראלים, שפנו לבית הדין לעבודה והתלוננו שחוק הצעירים מקפח אותם על רקע גיל. מדובר באחד משיאי החוצפה: ארבעה שחקני נבחרת, ועוד סילבן לנדסברג אחד, תובעים ממינהלת הליגה ומהמועדון שלהם - מכבי ת"א, שהוא חלק מהמינהלת – לבטל תקנה שמחייבת, שומו שמיים, לרשום למשחקי הליגה שחקן צעיר אחד מתחת לגיל 22 ועוד אחד מתחת לגיל 25.

 

פניני. ממה הוא מפחד? (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
פניני. ממה הוא מפחד?(צילום: עוז מועלם)

 

מוטי ארואסטי ומיקי ברקוביץ' היו שחקנים ותיקים בגיל 22, ולקחו גביע אירופה בגיל 23 עם שני זרים בלבד. היום צריך להגן על "צעירים" בני 25 בחוק! אז לידיעת 1,500 הצעירים שמשחקים בחטיבת הנוער של מכבי ת"א: אם תגיעו בדרך נס לקבוצה הבוגרת, המועדון ירחיק עד לבית המשפט, בכדי למנוע מכם אפילו להירשם בטופס המשחק!

 

גיא פניני מקופח, לטענתו, על רקע גילו, כי תומר זלמנסון תופס את מקומו? איפה היו עכשיו אוחיון ויבזורי, אילו היו מונעים מהם להירשם בטופס המשחק כשהיו בני 19? דייויד פדרמן אמר לפני שנתיים, שהוא מוכן להפסיד כמה משחקים בשביל שישראלים ישחקו? אז הפסידו כמה משחקים, והמועדון מנהל מלחמת חורמה בישראלים הצעירים.

 

 

המקפחים האמיתיים

לפני שנים עלה מבקר המדינה על תופעה מוזרה: העסקת מקורבים בניגוד לנהלים במועצות מקומיות קטנות בפריפריה. בני משפחה ומקורבים היו מתקבלים לעבודה ללא תקן וללא מכרז, לא היו משלמים את שכרם כי המועצה הייתה בגירעון, וכשהביקורת הייתה עולה על החריגים, הרשות המקומית הייתה מפטרת אותם. המפוטרים היו מגישים תביעה לבית הדין לעבודה, שפסק לטובתם הלנת שכר בתוספת ריבית שהייתה מקפיצה את הסכומים לשמיים, והרשות המקומית הייתה "נאלצת" לכבד את פסק הדין ולשלם לעובדים פיצויי עתק. עבודה בעיניים בחסות החוק.

 

מקל, אוחיון, פניני, יבזורי ולנדסברג לא נפגשו בחשאי והחליטו לתבוע את המינהלת ואת מכבי ת"א. העקבות בבוץ הזה היו ברורים, ואיש לא הופתע כשהמועדון הצטרף פתאום לשחקנים שתבעו אותו, והפך מנתבע לתובע. כרגע מתנהל דיון מקדמי, לבדוק האם בית הדין לעבודה ידון בכלל בתביעה. בהנחה שהשחקנים ומכבי ת"א ידלגו מעל למכשול, חשוב להביא לידיעת השופטת דגית ויסמן כמה פרטים, שספק אם יונחו לפניה בהמשך:

 

סילי. אחד ממקבלי המתנות (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
סילי. אחד ממקבלי המתנות(צילום: עוז מועלם)

 

גברתי, מי שמקפח את מקל, פניני ושות' הם לא שני שחקנים בני 19. אלא די.ג'יי סילי, מאיק צירבס, קולטון אייברסון, ויקטור ראד, אנדרו גאודלוק ודווין סמית', שישה זרים שחמישה מהם נרשמים לכל משחק ליגה. הם שמקפחים את הישראלים, מטעמי מיסוי. מאות שחקנים זרים מקבלים מהמדינה מתנה בשווי מאות אלפי שקלים בשנה, פטור חלקי ממס הכנסה עד לתקרה של 25 אחוז. אבל את השחקנים הזרים ואת המדינה, פניני ולנדסברג לא יתבעו, כי מפקדי האוגדה שהופרדה לחטיבות יכעסו.

 

לא נכון ששחקנים צעירים תופסים שני מקומות מתוך 12 בכל משחק. ב־90 אחוז מהמשחקים משותפים לא יותר מעשרה שחקנים, כך שמדובר במקומות לשחקנים שאינם משותפים ממילא. חצי אמת גרועה לעיתים משקר. מכבי ת"א תשחק השנה כ־35 משחקים ביורוליג, שם נרשמים לכל משחק 12 שחקנים, בלי שום מגבלות גיל. בסך הכל: כ־420 עמדות בעונה פתוחות לכל. המאמן יכול לרשום אפילו 10 ישראלים אם ירצה.

 

מכבי ת"א משחקת גם כ־40 משחקי ליגה, שנותנים כ־480 עמדות בעונה. בכדי לקדם, אולי, כמה צעירים, משריינים עבורם בסך הכל כ־80 מקומות בעונה, מתוך כ־900 אפשריים!! גם את זה רוצים לקחת מהם? כמו שגל מקל נראה במשחקים האחרונים, עמית עבו באמת מסכן את מקומו. אני מציע לאוחיון ומקל, שבמקום להילחם בשחקנים צעירים, יתרכזו בשיפור הקליעה מחוץ לקשת. ולפניני, לנדסברג ויבזורי, שיתחילו להזיז את הרגליים בהגנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים