שתף קטע נבחר

כאבי בטן? מתי זה עלול לגרום לבעיות פוריות

1 מ-10 ישראליות חולות באנדומטריוזיס, מחלה כרונית הגורמת לכאבי בטן ויכולה לפגוע בפוריות. למה כל כך קשה לאבחן אותה ומהם הטיפולים שיכולים לעזור?

בשיתוף סופר-פארם

 

1 מ-10 נשים בישראל סובלת מאנדומטריוזיס, מחלה כרונית הגורמת לכאבי בטן תחתונה ואגן ויכולה לפגוע בפוריות ובסיכוי להרות הריון טבעי.

 

כשליש מהן מטופלות ביחידות להפריה חוץ גופית, שם הם הן מאובחנות, פעמים רבות, כסובלות מבעיות פריון, "מסיבה לא מוסברת". על אף שכיחותה, המודעות אליה עדיין נמוכה ולכן צעירות רבות אינן יודעות שהן חולות ומחלתן אינה מאובחנת.

 

קראו עוד במדור פארם נט

 

תסמינים ואבחון

אנדומטריוזיס מופיעה בגיל הפוריות ומאובחנת בדרך כלל בצעירות בשנות ה-20 לחייהן. ישנן נשים שהמחלה מתגלה אצלן באופן אקראי, משום שאינן סובלות מתסמינים כלשהם וישנן נשים שהמחלה גורמת להן קושי רב בחיי היום יום.

 

המחלה מאופיינת בתסמינים שונים, ביניהם: כאבי בטן ואגן, כאבים עזים בזמן וסת, וכאבים בעת קיום יחסי מין. בהתאמה להתפשטות המחלה ייתכנו תסמינים במערכות נוספות שנפגעות, כמו מערכת השתן ומערכת העיכול.

 

בעיות פוריות מסיבה לא מוסברת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בעיות פוריות מסיבה לא מוסברת(צילום: shutterstock)

 

באנדומטריוזיס, תאי הרחם (אנדומטריום שמם ומכאן שמה של המחלה) נודדים מחוץ לרחם אל הבטן האגן, השחלות/חצוצרות, ובמקרים קשים למעי ולאיברים נוספים.

 

הגורם לפגיעה בפוריות כתוצאה מאנדומטריוזיס אינו ברור לחלוטין וסוברים, כי המחלה גורמת לפגיעה במנגנון הבשלת הביציות ותהליך הפריית הביצית בגלל תהליכים דלקתיים הנוצרים בחלל הבטן כתוצאה מהמחלה.

 

הדלקת עשויה להיות בעלת השפעה רעילה לעוברים ולרירית הרחם, להפריע לתפקוד החצוצרות, בין היתר על ידי חסימתן בנגעי האנדומטריוזיס. לגרום להתכווצויות של שריר הרחם. ובחלק מהחולות לגרום להופעת ציסטות שחלתיות, הנקראות אנדומטריומה, שגורמות לכאבים חזקים ופוגעות בפוריות.

 

הטיפול שיעזור

ישנן שיטות טיפול שונות לטיפול באנדומטריוזיס - באופן כללי מאוד הטיפולים נחלקים לטיפולים תרופתיים, בדרך כלל לשיכוך הכאבים. ולטיפולים כירורגיים שמטרתם להסיר, עד כמה שניתן, את נגעי האנדומטריוזיס במטרה לטפל בתסמינים ולשפר את הסיכוי להרות.

 

בשנים האחרונות פורסמו מספר מחקרים, לפיהם ניתן לשפר את הסיכוי להרות באמצעות נטילת גלולות משולבות למניעת הריון ותרופות אחרות המונעות ביוץ לתקופה קצרה לפני ניסיון ההתעברות. נמצא כי התרופות מגבירות את שיעור ההריונות בנשים הסובלות מבעיות פוריות שמקורן באנדומטריוזיס.

 

בנשים הסובלות מכאבים ומבעיות פוריות כתוצאה מציסטה שחלתית מסוג אנדומטריומה, מומלץ לשקול ניתוח להסרת הציסטה וכל נגע אנדומטריוזיס אחר, שיאובחן במהלך הניתוח, לפני תחילת טיפולי פוריות או בשלבים מוקדמים של הטיפול.

 

במחקר שהתבצע הראו ששיעור הביוצים החודשיים בנשים עם אנדומטריומה נמוך באופן משמעותי, בהשוואה לנשים עם שחלות תקינות. מכיוון שהביוץ הכרחי לתהליך ההתעברות הסרת הציסטה עשויה לגרום לעלייה במספר הביוצים ובעקבותיה בסיכוי להריון ספונטני.

 

מחקר נוסף מצא, כי הסיכוי להריון קטן בצורה משמעותית כאשר לא מסירים את הציסטה בהשוואה לנשים שהסירו את הציסטה - 12% מול 52% בהתאמה.

 

טכנולוגיות יעילות לשימור פוריות פותחו בשנים האחרונות והן מוצעות לחולות אנדומטריוזיס כאשר קיים חשש למחלה נרחבת באגן ובשחלות.

 

בצעירות אלו יש מקום לשקול תהליך של שימור פוריות לפני טיפול ניתוחי, או במהלכו על ידי הקפאת ביציות הנשאבות מן השחלות, או הקפאת רקמת שחלה.

 

מומלץ לכל מטופלת לשקול את האפשרויות הטיפוליות עם הרופא המטפל. במידה ואת שוקלת ניתוח, מומלץ להינתח בגישה זעיר פולשנית, לפרוסקופית, להסרת נגעי אנדומטריוזיס.

 

הניתוח נעשה דרך חתכים זעירים, מסב כאבים פחותים ומאפשר תקופת החלמה קצרה עם תוצאות קוסמטיות יפות בהרבה, בהשוואה לחתך ארוך בבטן, שעדיין נהוג במספר מרכזים רפואיים.

 

מומלץ לפנות לטיפול של רופא מומחה לניתוחי אנדומטריוזיס, על אחת כמה וכמה כשמדובר באנדומטריוזיס המפושט לאזור המעיים, שלפוחית השתן והשחלות. בכל מקרה דרושה גישה רב תחומית של כירורגים ורופאי פוריות המומחים בתחום האנדומטריוזיס.

 

 ד"ר דן לוין, מנהל תחום טיפולי פוריות, הפריה חוץ גופית ושימור פוריות במרכז לרפואת נשים מתקדמת "איה מדיקל"

 

בשיתוף סופר-פארם





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כאבי בטן שעלולים להצביע על המחלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים