שתף קטע נבחר

למה לחלות יש צמות קלועות?

תודו שאתם לא באמת יודעים. דורון בטשי, איש עסקים לא דתי במיוחד, החליט לחקור את שפת היהודים. התוצאה: ספר מצליח וסיור מחוף לחוף

בזמן שבארץ שר החינוך נפתלי בנט יצא בקריאה על חשיבות בהכרת היהדות, ולימוד הדור הצעיר בארץ את ערכי היהדות, יצא דורון בטשי, מאמן פרטי לעסקים בחברת שביט, למסע בקהילות יהודיות באמריקה כדי להפיץ את ספרו "למה היהודים אומרים”.

 

הספר מלמד את שפת היהודים ומה המסר והמקור שלה. את מסע ההרצאות שלו התחיל בניו יורק, משםהמשיך לפילדלפיה, וושינגטון, אטלנטה, לוס אנג’לס, אורלנדו,מיאמי, ובשבת הקרובה ירצה בבית הלל בברוקלין, במרכז לדוברי עברית של HES.

 

מה גרם למנכ”ל חברה לשדרוג עסקים בתל אביב, לשבת ולכתוב ספר ועוד לצאת איתו להרצאות ברחבי הארץ,להתראיין בכל תוכנית טלוויזיה מכובד ולהגיע לארצות הברית למסע הרצאות? השיחה עם דורון קולחת. הוא יודע לדבר לקהל, לא מפחד מהבמה ויש לו תשובה לכל שאלה בנושא יהדות. ההרצאות שלו מוגשות עם מצגת וקשר ישיר עם הקהל.

 

אתה איש עסקים. מה לך ולכתוב ספר על שפת היהודים?

"כשאדם מתבגר הוא רוצה לחקור את הדברים שמרגשים אותו, מעניינים אותו. בחברת העסקים שלי הצלחתי, הרגשתי שמיציתי את החלק העסקי. אני אדם רוחני וכילד קטן למדתי בבית ספר יסודי דתי וגדלתי בבית מסורתי. אני לא שומר מצוות כהלכתן, ונחשפתי לאמירות ומשפטים קבועים, ששגורים בפי היהודים, אבל אם תשאל אותם מה המשמעות של הדברים, רובם

 הגדול של האנשים לא יודעים.

 

“התחלתי לשאול בבתי כנסת למה היהודים אומרים את המילים ועושים את המעשים? קיבלתי תשובות חלקיות, מהוססות, ואפילו לא נכונות. התברר לי שהחילוני והדתי משתמשים בשפה מבלי לדעת. הדרכתי ופיקדתי על חילים כקצין הדרכה, ובערבי שישי הינו שרים שלום עליכם ביחד בהתרוממות רוח גם בימים קשים של מלחמה. הכוח של המילים עצום ומחבר, אבל אני רציתי להבין יותר לעומק, היתה לי הרצאה מכוננת של מנהלים על אמנות העברת המסר, ותוך כדי החלטתי שאני יושב לחקור מושגים ביהדות לעומקם”.

 

דורון בטשי ()
דורון בטשי

למשל..

“למה אומרים לחים אחרי סברי מרנן בקידוש? למה אומרים שבת שלום ולא אומרים ראשון שלום ? למה שמים כיפה? למה עושים קידוש עם יין ולא עם משקה אחר ? למה לחלות יש צמות קלועות? למה הקדיש בארמית? למה בחופה יהודית מחזיקים ארבע מקלות עם בד מתנופף למעלה? החלטתי לצאת לקהל דתי ולשאול בקודש הקודשים של העולם היהודי באחת הישיבות הגדולות בארץ אם יש הבנה במה שיוצא מפיהם. למה, למשל, בתפילה אומרים שבע פעמים ביום קדיש ומה משמעות בארמית בעגלא פורקנה?

 

“לא באתי להתריס, רציתי להבין אם מתפללים או משתמשים בשפה יהודית, אז בואו נתחבר ונבין מה יוצא מפינו. הבנתי שחובה לחקור את הנושא ולכתוב ספרון פירושים לכול מושג ומושג יהודי, שמה שיוצא מפינו בימי שישי שבתות חגים, ומועדים, נבין לעומק. במיוחד כשמדובר בעבודה רוחנית. חקרתי את הנושא במשך שנה וכך נולד הספר”.

 

אחרי שהספר הפך ללהיט, יצא בטשי להרצאות בארץ, בהן שילב שאלות ותשובות עם הקהל על ידי מצגת. “זו הרצאה מאתגרת שבה אני מגיש את חוכמתה של היהדות ואת עומק כל האמירות של אבות אבותינו. כשאנשים מבינים מה יוצא מפיהם, זה כוח. יש למילים כוח ולהבנה של המילים יש עוצמה”.

 

ולמה אתה חושב שבארצות הברית רוצים ללמוד את שפת היהודים?

"מכיון שיש פה גלות, התבוללות גדולה וצימאון לחיבור לאמת. גם במגזרים היותר דתיים כמו חב”ד הזמינו אותי להרצות. ישראלים רואים שלא בא איזה רב להעביר הרצאה בנושאי קירוב ושמירת מצוות, מה שבדרך כלל קורה בשטח. אלא אדם חילוני, מסורתי, שמעריך את השפה ואת העומק שלה. זה סרט אחר.

 

“אני מרגיש שלימדתי והוספתי ידע לאנשים שפתאום יבינו מה עומק המילים וכוחם. הקהל הישראלי ממש קיבל אותי בחיבוק גדול בכל הערים בארצות הברית, ויש ביקוש שאוציא את הספר באנגלית. השגתי את המטרה האמיתית, שיותר ויותר יהודים יבינו את השפה, למה הם אומרים ולמה הם עושים. מזל שהילד הסקרן שבי מילדות יצא לחקור כאדם מבוגר את אותן שאלות ששאלתי בבית הכנסת, בשיעורי תנ”ך, למה למה למה? למה הכוהנים עוטפים את עצמם בטלית מעל הראש? למה מכסים את החלות? למה בהמוציא לחם טובלים את החלה במלח? למה אומרים בלי עין הער? בלי נדר?”

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורון בטשי.השבוע בברוקליו
מומלצים