שתף קטע נבחר

"חולמים לחיות בלי סטיגמות": תערוכת ילדי זרים מגיעה לכנסת

תלמידי תיכון בדרום תל אביב, שהוריהם מגיעים מ-51 מדינות שונות, צבעו את פניהם והצטלמו לפרויקט מיוחד, "תהודת זהות", שיוצג בוועדה לזכויות הילד. "אני חולמת להיות מאושרת, בלי גזענות, ולדעת שאני רצויה כאן", מעידה אחת התלמידות. יוצרי הפרויקט: "התלמידים שקופים בחברה על רקע צבע עורם"

"בעתיד אני חולמת להיות מאושרת, להקים משפחה, ליהנות מכל רגע, וכמובן לחיות את החיים באיזי – בלי גזענות, השפלות, או סטיגמות – ועם הידיעה שאני רצויה כאן". כך כתבה ג׳ואנה רוז איגומן (16), בת להורים שהגיעו לישראל מג'מייקה ומהפיליפינים, ולומדת בכיתה י"א בתיכון "ביאליק רוגוזין" שבדרום תל אביב.

 

דבריה של איגומן הם חלק מדברי ההסבר המצורפים לתמונתה, המוצגת במסגרת התערוכה "תהודת זהות" שיצרו תלמידי בית הספר, ושתוצג היום (יום ג') בוועדה לזכויות הילד של הכנסת לציון "יום הילד הבינלאומי".

ג׳וזפין אנדרו (צילום: אדם גלבוע ויעלי גבריאלי) (צילום: אדם גלבוע ויעלי גבריאלי)
ג׳וזפין אנדרו(צילום: אדם גלבוע ויעלי גבריאלי)

גולן סינג: "הוריי ראו שבארץ יש לי סיכוי לחיים טובים יותר" (צילום: אדם גלבוע ויעלי גבריאלי) (צילום: אדם גלבוע ויעלי גבריאלי)
גולן סינג: "הוריי ראו שבארץ יש לי סיכוי לחיים טובים יותר"(צילום: אדם גלבוע ויעלי גבריאלי)

תלמידי בית הספר, הממוקם כאמור בדרום העיר תל אביב, הם ברובם ילדיהם של נתינים זרים שמגיעים מ-51 מדינות שונות. התלמידים צולמו לתערוכה לאחר שצבעו את פניהם בצבעים שרקחו מתוך קשת של צבעים שהונחה לפניהם, והם הונחו לרקוח את צבע עורם כפי שהם רואים אותו ולצבוע את פניהם.

 

תלמיד נוסף שמשתתף בתערוכה הוא גולן סינג בן ה-16, הלומד גם הוא בכיתה י"א בבית הספר. "אני חולם בעתיד להתפרנס מתחום העיצוב מכיוון שאני אוהב את העבודה השונה והיצירתית, ואני גם מאוד רוצה שהוריי יהיו גאים בי ויראו שבאמת יש לי פה בארץ יותר סיכוי להצליח", כתב סינג, שנולד בישראל למהגרי עבודה שהגיעו ארצה מהודו ב-1996.

 

"הוריי הכירו בארץ והחליטו להתחתן ולהביא אותי לעולם", הסביר סינג. "הוריי ראו שבארץ יש לי סיכוי לחיות חיים טובים יותר".

 

"בשל צבע עורם – הילדים שקופים"

בהודעה שפרסמו יוצרי הפרויקט, אדם גלבוע, אדריכל ומורה בבית הספר, ויעלי גבריאלי, אמנית וצלמת, הוסבר כי התערוכה "מבקשת להצביע על תפיסתו העצמאית של האדם ועל היותם של התלמידים שקופים בחברה הישראלית דווקא על רקע צבע עורם".

 

עוד נכתב כי "הפרויקט מנסה להתחקות אחר התהליך שבו מגבש האדם את תפיסתו העצמית, כצייר המניח שכבות צבע אחת על גבי השנייה במטרה להגיע לביטוי סופי ומדויק. 'תהודת זהות' היא ניסיון לתהות על מהלכי רכישת הזהות של בנים למשפחות פליטים ומהגרי עבודה".

 

לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, בישראל שוהים כיום יותר מ-174 אלף עובדים זרים, הכוללים הן את אלו ששהייתם חוקית והן את אלו שלא. בנוסף, ישנם כ-91 אלף תיירים שנשארו בתחומי המדינה לאחר שפגה אשרת שהייתם, ועל כן שוהים בישראל שלא כחוק. אליהם מתווספים עוד כ-45 אלף מבקשי מקלט שישראל נמנעת מלגרשם בשל מחויבויותיה לדין הבינלאומי.

ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון(צילום: עידו ארז)
 

על פי הערכות, בישראל שוהים אלפי ילדים זרים שמעמדם אינו מוסדר לחלוטין. במקרים רבים, ילדים אלו סובלים מחיים בתנאים פיזיים ירודים במקום מגוריהם או במסגרות החינוכיות שלהם, וכן מתמודדים הילדים עם העדר שירותי בריאות ורווחה מוסדרים.

 

"ילד הוא ילד הוא ילד, ולכן בחרנו לתת מקום מיוחד גם לילדי המהגרים מבית הספר 'ביאליק רוגוזין' בתל אביב, בהצגת תערוכה מרשימה", אמרה ל-ynet יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון, שהייתה בין יוזמי התערוכה.

 

"במסגרת סיורי הוועדה ביקרתי במחסני הילדים בדרום תל אביב, ונחשפתי למצוקה ולתת-תנאים שבהם הם חיים. יש אופק למציאות הזו, אך האתגר הוא לראות איך האופק הזה אינו זמני, אלא חלק מתהליך שיאפשר לילדים לחיות במציאות שפויה יותר מזו שהם חיים בה כיום".

פורסם לראשונה 21/11/2016 23:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אדם גלבוע ויעלי גבריאלי
פניהם של ילדי הזרים. מחר בכנסת
צילום: אדם גלבוע ויעלי גבריאלי
מומלצים