שתף קטע נבחר

דו"ח: "הממשלה אימצה רק חצי מהמלצות דו"ח העוני"

שנתיים וחצי לאחר פרסום המלצות הוועדה למלחמה בעוני, דו"ח מחקר שערך מרכז טאוב מצא כי התקצוב הממשלתי עומד רק על רבע מהנדרש, ו"ספק רב אם ההמלצות, שנועדו לצמצם את שיעור העוני במחצית בתוך עשור - ימומשו". משרד האוצר: "הדו"ח מציג תמונה שאינה נכונה. המשרד מקצה מיליארדים"

 

לא מיישמים את כל ההמלצות. ארכיון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
לא מיישמים את כל ההמלצות. ארכיון(צילום: עידו ארז)

רק כמחצית מהמלצותיה של הוועדה למלחמה בעוני אומצו, באופן מלא או חלקי, על ידי הממשלה, ואלו תוקצבו רק בכרבע מהסכום שעליו המליצה הוועדה. כך עולה ממחקר חדש המתפרסם הבוקר (יום ג') של "מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל". הדו"ח בוחן את יישום המלצות הוועדה למלחמה בעוני – שנתיים וחצי לאחר הגשתן ביוני 2014.

 

על פי דו"ח המחקר, מטרותיה העיקריות של הוועדה – צמצום שיעורי העוני בישראל בכמחצית בתוך כעשור, והשוואתם לממוצע במדינות ה-OECD – לא ניתנות להשגה במתווה הנוכחי של יישום ההמלצות. בנוסף, הממשלה מעולם לא קיימה דיון רשמי בדו"ח ואימצה אותו באופן רשמי.

 

הדו"ח החדש, המתפרסם לקראת הכנס השנתי של הארגון שיתקיים בתחילת החודש הבא ויעסוק בנושא התמודדות עם עוני, קובע כי בשל העובדה שטרם הוקם מטה מרכזי למלחמה בעוני ובשל תקצוב חסר, העומד כאמור על כרבע מעלות היישום שהוערכה בוועדה, לא יהיה ניתן לצמצם את העוני באופן משמעותי.

 

מהמחקר, שבחן את יישום ההמלצות כפי שהוא משתקף בנתוני הביצוע של תקציב המדינה ובהצעת התקציב ל-2016, עולה כי עם ההמלצות שיושמו נמנות הגדלת קצבאות זקנה לקשישים החיים בעוני, הרחבת מספר התקנים לעובדים סוציאליים משפחתיים המטפלים באוכלוסייה ענייה, הרחבת היצע מעונות היום והגדלת מלאי הדירות בדיור הציבורי. המלצות משמעותיות אחדות, כגון פתיחת תוכנית "חיסכון לכל ילד", אמורות להתממש בתחילת 2017.

 

המלצה מרכזית של הוועדה – ריכוז הפעולות להתמודדות עם עוני בידי גוף אחד שיוקם באחד ממשרדי הממשלה המרכזיים – טרם יושמה, וקיים ספק רב אם תיושם בעתיד הקרוב. כך לפי מחברי הדו"ח, פרופסור ג'וני גל, ראש תוכנית הרווחה במרכז טאוב ששימש אחד מראשי ועדות המשנה של הוועדה למלחמה בעוני, וחוקרת מרכז טאוב שביט מדהלה-בריק.

 

ההמלצה: 7.4 מיליארד שקל. ההקצבה: 1.9 מיליארד שקל

עלויות יישום המלצות הוועדה הוערכו בכ-7.4 מיליארד שקל לשנה, אולם בפועל הקציבה הממשלה ליישומן עד היום 1.9 מיליארד שקל בלבד. הפער, קובע הדו"ח, נובע מהמלצות שלא יושמו, כגון הגדלת קצבת הבטחת הכנסה, וגם מהקצאת משאבים מועטים מהמומלץ לחלק מהתוכניות שמומשו, ובהן הרחבת מענק עבודה (מס הכנסה שלילי), הכשרות מקצועיות ורכישת דירות חדשות לדיור הציבורי.

 

הוועדה למלחמה בעוני, בראשות אלי אלאלוף, המשמש היום חבר כנסת מטעם מפלגת כולנו, הוקמה ב-2013 ביוזמת שר הרווחה והשירותים החברתיים דאז מאיר כהן, במטרה להמליץ על דרכים להתמודדות עם העוני ולהגברת שוויון ההזדמנויות בישראל. הקמת הוועדה נעשתה בשיתוף שר האוצר דאז, יאיר לפיד, ובהסכמת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ונחשבה לתוכנית הדגל של הממשלה בתחום החברתי.

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)
 

מטרת הוועדה הייתה שאפתנית: להביא לצמצום שיעור העוני ב-50 אחוז, בתוך עשר שנים, כך שיהיה קרוב לשיעור העוני הממוצע ב-OECD. ניסיון דומה לא נעשה בישראל מאז ראשית שנות השבעים של המאה הקודמת, ומאז גדלו הפערים החברתיים באופן משמעותי.

 

במהלך עבודת הוועדה גיבשו 50 חבריה שורה ארוכה של המלצות בתחומים כמו דיור, בריאות, חינוך, ביטחון סוציאלי ורווחה. נקודה מרכזית בהמלצות הייתה יצירת מנגנונים שיבטיחו שאנשים החיים בעוני יהיו מודעים לזכויותיהם ויקבלו את השירותים והקצבאות שהם זכאים להם.

 

מחברי המחקר של מרכז טאוב ציינו כי יש לא מעט נקודות חיוביות בעניין יישום המלצות הוועדה למלחמה בעוני ובהעלאת הנושא לסדר היום. עם זאת, לאור ממצאי המחקר, הם קובעים כי קיים "ספק רב אם הצעדים שננקטו עד כה (ואלו המתוכננים) יאפשרו לממש את יעדי הוועדה, ובעיקר את המרכזי שבהם – ירידה משמעותית בתחולת העוני בחברה הישראלית עד לרמה הקרובה לרמת מדינות ה-OECD.

 

משרד האוצר: "גאים בקצב המהיר של יישום דו"ח העוני"

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הטענות והמספרים המוצגים בדו"ח אינם נכונים ומציגים תמונה הרחוקה שנות אור מקצב יישום הדו"ח. משרד האוצר גאה בקצב המהיר של יישום דו"ח העוני ובמשאבים הרבים המוקצים לנושא.

 

"לצורך יישום המלצות ועדת אלאלוף ניתנו תוספות תקציביות בגובה של יותר מ-6 מיליארד שקלים מאז כניסתו של שר האוצר משה כחלון לתפקיד. בתקציב הקרוב לשנים 2018-2017 מתוכננות תוספות תקציביות נוספות בהיקף של יותר מ-6 מיליארד שקל נוספים. כחלק מהתקציב שמאושר בימים אלה בכנסת, מתוכננות הרחבות תקציביות משמעותיות למשרדים החברתיים ולאוכלוסיות החיות בעוני.

 

"בניגוד לכתוב בדו"ח, תהליך הקמת המרכזים לגיל הרך נמצא בשלבי יישום מתקדמים והפרויקט צפוי לצאת לדרך כבר במהלך התקציב הקרוב. בניגוד לכתוב בדו"ח, מעבר ל-150 התקנים של עובדים סוציאליים בתקציב הקרוב ניתנו 300 תקנים נוספים, דבר שצפוי לשפר משמעותית את השירות בלשכות הרווחה וברשויות המקומיות.

 

"שר האוצר שם את צמצום העוני והפערים החברתיים בישראל כיעדים המרכזיים של משרד האוצר ולצורך כך מקצה המשרד משאבים רבים בהיקף של מיליארדי שקלים, כפי שניתן לראות בנתונים המפורטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים