שתף קטע נבחר

דלקות וזיהומים בחלל הפה: מתי זה מסוכן

דלקות בחלל הפה יכולות להתפתח לזיהומים קשים ולמצבים מסכני חיים. מהם הסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה ומה צריך לעשות כשמגלים דלקת כזו?

כמו שכולנו יודעים, גם הבעיות הגדולות ביותר בחלל הפה מתחילות בנגע קטן שלא מפריע, לא כואב ובקושי רואים אותו. משם הדברים מתחילים להתפתח לנגע גדול יותר, ואז קיימת פגיעה בשורש ואז הדלקת מתחילה לדלוף מחוץ לשורש, מתחילה נפיחות, מוגלה ובסופו של דבר השן מגיעה לעקירה.

 

מדובר בתהליך הפיך לחלוטין, בעיקר אם תופסים אותו בזמן, עוד לפני השלב של העקירה. יש אנשים שגם במצבים כאלה כשיש נפיחות גדולה, מוגלה ושן הרוסה שגורמת לכל זה, עדיין מסרבים להגיע לרופא שיניים ומנסים לפתור את הבעיה בעצמם בכל מיני דרכים רפואיות (תרופות) או פחות רפואיות.

 

במבחן התוצאה יכול להיות שהדרכים שלהם יובילו לשיפור בתופעות, אבל מדובר למעשה בשיפור זמני בלבד.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

למה הדגשתי את המילה "תופעות"? כי גם אם יש שיפור בתופעות וזה נראה טוב לעין זה לא אומר שהבעיה נפתרה. זה טוב לטפל בתופעות אבל הדבר החשוב ביותר זה לטפל בגורם, כי אם לא, התופעות יכולות לתקוף שוב.

 

זה שהנפיחות ירדה בגלל שבלענו מיליון סוגים של תרופות זה לא אומר שפתרנו את הבעיה. אנחנו רק העברנו את הדלקת ממצב אקוטי (חריף) למצב כרוני. והדלקת ממשיכה להתפתח לאט ובשקט.

 

אגב, אפילו רופאי שיניים לפעמים טועים בכך. אם מגיע מטופל עם דלקת ונפיחות גדולה, רושמים לו מרשם לאנטיביוטיקה ושולחים אותו הביתה ואומרים לו שיחזור אחרי שהדלקת תרד וכמובן אחרי שהדלקת ירדה והכל נרגע, המטופל לא מרגיש צורך להגיע.

 

אז מה צריך לעשות?

במצבים של נפיחות חייבים לגשת לרופא, לא רק בשביל מרשם אלא גם בשביל בדיקה ואולי טיפול. יש מצבים שהוצאת הכתר או הסתימה מהשן שגורמת לנפיחות יכול לגרום להקלה מיידית, ואז יש לקול המשך טיפול.

 

במצבים שבהם אי אפשר לגעת בשן, אז נותנים אנטיביוטיקה, מחכים יומיים, שלושה כדי לקבל כיסוי אנטיביוטי (לא חייבים לחכות עד שכל הדלקת תרד) ואז מסירים את הגורם וממשיכים עם האנטיביוטיקה עד גמר המינון. לחכות עם זה יותר זה רק יגרום יותר נזק וגם האנטיביוטיקה הופכת לפחות יעילה.

 

אם הדלקת גדולה או ממוקמת באזור מסוכן אז חייבים ניקוז מיידי, אחרת זה יכול להפוך לסכנת חיים. דלקת שמתפתחת באזור הטוחנות התחתונות למשל, יכולה להתקדם לכיוון דרכי הנשימה ולחסום אותם ולגרום לחנק ומוות מיידי.

 

הסימנים שחשוב לשים לב אליהם:

דיספניה (קושי בנשימה)

דיספאגיה (קושי בבליעה)

טריסמוס ( נעילת לסתות, אי אפשר לפתוח את הפה יותר מ-10 מ"מ)

מראה טוקסי

 

אלה סימנים שמחייבים אשפוז מיידי אחרת אתם עלולים להיות בסכנת חיים. אנא מכם, אל תחכו עד שתגיעו למצבים כאלה. הבעיות בשיניים לא נפתרות מעצמן - טפלו בהן. 

 

הכותב הוא מנהל מרפאת דאנטה דנטל




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דלקות שעלולות לגרום לסכנת חיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים