שתף קטע נבחר

סנאי זהוב ונדיר שנעלם מהחרמון הופיע באילת

הצפרים בפארק הצפרות באילת הופתעו לגלות כי בחודשים האחרונים הגיע דייר חדש ושובב - סנאי זהוב שנפוץ רק באזור החרמון וככל הנראה נכחד מהטבע. כיצד הגיע לאילת? יתכן שנתפס בצפון ירדן, נלקח כחיית מחמד לעקבה והוברח לישראל. "הוא מלקק צוף וזולל תמרים. בלגניסט אמיתי", אומר נועם וייס, מנהל מרכז הצפרות באילת מטעם החברה להגנת הטבע

 

סנאי קשיש בגן הזואולוגי בתל-אביב. היחיד שנותר בשבי בישראל
 

 

בחודשים האחרונים הגיע אורח מיוחד ונדיר אל פארק הצפרות באילת. בפארק רגילים לצפות בעיקר בציפורים מקומיות ונודדות, הופתעו לגלות סנאי זהוב נדיר שנפוץ בישראל רק באזור החרמון.

 

"זה החל כמו בתעתוע. צדוק צמח, המנהל התפעולי של פארק הצפרות, ראה והעדיף לא להגיד כלום, חשב שהוא הוזה. רק כשאחד המתנדבים, זהר וייס, כעבור כמה ימים, סיפר שראה סנאי, פתאום מסתבר שרשימת 'ההוזים' ארוכה ויש לנו סנאי באילת, כבר כנראה לפחות מאוגוסט", מסביר נועם וייס, מנהל מרכז הצפרות אילת מטעם החברה להגנת הטבע.

 

 (צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע) (צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע)
(צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע)
 

 (צילום: שחר שלו) (צילום: שחר שלו)
(צילום: שחר שלו)

 

"זולל תמרים, בלגניסט אמיתי"

לאחר מספר ימים הצליחו אנשי הפארק לצלם את הסנאי ותיעדו אותו אוכל פירות של עצי הזקום המצרי בשטח הפארק. הסנאי נצפה "מלקק את הצוף מעצי השיזף ומדי פעם יוצא לזלול תמרים במטע של קיבוץ אילות. אחריו הוא משאיר בדרך כלל שובל של שאריות מכורסמות – בלגניסט אמיתי", מציין נועם.

 

גם הצפר שחר שלו, תושב האזור, שהגיע לביקורים בפארק תיעד את הסנאי הזהוב מחפש מזון על העצים.

 

 (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע) (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

פארק הצפרות מנוהל בשותפות על ידי מספר גופים, ביניהם עיריית אילת, משרד התיירות והחברה הממשלתית לתיירות, החברה להגנת הטבע, קרן קיימת לישראל ורשות הטבע והגנים.  

 

חי באזור החרמון וככל הנראה נכחד בטבע

הסנאי הזהוב (anomalus Sciurus), ידוע גם בשמו האנגלי - סנאי פרסי - הוא אחד היונקים הנדירים ביותר בישראל. בעבר הוא חי באזור הגליל אך נכחד ממנו. באזור החרמון נותרה אוכלוסיה זעירה שייתכן כי נכחדה בשנים האחרונות. ישנם מעט מאוד תיעודים ותצפיות של סנאי זהוב בטבע מאז שנות ה-80.

 

 (צילום: שחר שלו) (צילום: שחר שלו)
(צילום: שחר שלו)

 (צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע) (צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע)
(צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע)

 

הסנאי נטרף בטבע על ידי דלקי סלעים וחתולי בית משוטטים באזור. פגיעה בבתי הגידול של הסנאים, עקב כריתת עצים וסחר בסנאים כחיות מחמד, בעיקר באזור ירדן וגם בישראל, ככל הנראה הביאו להתמעטות האוכלוסיה שנותרה.

 

הסנאי ניזון ממזון צמחי הכולל בלוטים שונים, זרעים, ניצנים ואף חרקים. כיום הוא חי באזור נחל שיאון ובאזור הר הבתרים, הנחשבים לשטח צבאי סגור, אך גם סקרים שנערכו בשנים האחרונות לא איתרו סימנים לקיומו.

 

בשנים האחרונות נעשו נסיונות להרבות את הסנאי בגני חיות בארץ וכיום הפרט היחיד ששרד הוא זכר קשיש בן כ-13 שנה בגן החיות הזואולוגי בת"א.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)

 

הערכה: נתפס בירדן ועבר את הגבול

מאחר והסנאי ככל הנראה לא הגיע מהחרמון לאילת, להערכת וייס ובהתייעצות עם חוקרים שאישרו כי אכן מדובר בסנאי הזהוב, "הדבר הסביר ביותר הוא שהסנאי כנראה נתפס ביער ג'רש שבצפון ירדן, שם עדיין חיה לה אוכלוסייה משגשגת של סנאים זהובים, נלקח כחיית מחמד אל עקבה, ומשם כנראה ברגל, דרך מערך האבטחה הצפוף שעל הגבול והגיע אל הפארק", מדגיש נועם.

 

 (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
(צילום: ארז ארליכמן)
 

סנאי זהוב בגן החיות הזואולוגי בת"א. הפרט היחיד שנותר בישראל בשבי (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
סנאי זהוב בגן החיות הזואולוגי בת"א. הפרט היחיד שנותר בישראל בשבי(צילום: ארז ארליכמן)

 

 (צילום: שחר שלו) (צילום: שחר שלו)
(צילום: שחר שלו)

 

מחשש כי הסנאי הפולש יבסס אוכלוסיה מקומית, ידחוק מינים מקומיים של מכרסמים ואף יטרוף ציפורים וביצי ציפורים, נעשו נסיונות ללכידתו שלא צלחו. לדברי נועם, מאחר ומדובר בזכר המרוחק מאות קילומטרים מנקבה, הדבר יקשה על הסנאי להתרבות. 

 

כיצד שרד הסנאי את הקיץ הלוהט באילת? במרכז הצפרות ישנם מקורות מים רבים לציפורים ומזון. "המבקרים המעטים שזכו לפגוש בו זכו בעיקר לחוויה של תדהמה – זה היצור האחרון שהם חשבו לפגוש בביקור כאן. יופיו הרב וחמידותו שובים מיד את לב כל מי שרואה אותו", מסכם נועם. "מי שרוצה לראות את הסנאי הזהוב בארץ, אז זאת כנראה ההזדמנות האחרונה בהחלט, בפארק הצפרות שבאילת".  

 

 


פורסם לראשונה 27/11/2016 23:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע
צילום: נועם וייס, החברה להגנת הטבע
מומלצים