שתף קטע נבחר

 

בג"ץ: "גוררים מינוי אישה לרבנות כאילו זה הסכם שלום"

שופטי בג"ץ מתחו ביקורת על המדינה, שהתחייבה בעבר כי אישה תמונה לסמנכ"לית בתי הדין הרבניים - אך הודיעה כי טרם הושגה הסכמה. "פשוט לא ייאמן, הנושא נגרר משל היינו עוסקים במאמצי השלום", כתב השופט רובינשטיין

 

בית דין רבני. "המדינה לא מקיימת את החלטות בג"ץ" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
בית דין רבני. "המדינה לא מקיימת את החלטות בג"ץ"(צילום: גיל יוחנן)
 

ביקורת של בג"ץ על המדינה בעקבות העיכוב במינוי אישה לסמנכ"לית בתי הדין הרבניים. המדינה התחייבה בעבר כי המינוי ייצא אל הפועל, אבל בדיון שהתקיים אתמול הודיעה המדינה שעוד לא הושגה הסכמה בנושא. דחייה זו הובילה לביקורת יוצאת דופן של בג"ץ, שזעם על המדינה.

 

ארגוני הנשים שעתרו לבג"ץ כדי לאפשר מועמדות אישה במכרז למנכ"ל בית הדין הרבני, טענו שזה תפקיד מינהלי ולא רבני-שיפוטי, ולכן אין מניעה לכך. באחד הדיונים בנושא הביע מנכ"ל המשרד לשרותי דת נכונות למנות סמנכ"לית אישה לבתי הדין. שופטי בג"ץ ראו זאת כהתחייבות ופרסמו החלטת ביניים בהתאם. בהודעתה של המדינה אתמול נמסר כי נציגים ממשרד המשפטים, נציבות שירות המדינה, מהמשרד לשירותי דת, מבתי הדין הרבנים ועוד לא הצליחו להגיע להסכמות על המינוי, ולכן ממתינים כעת לפגישה בנושא עם היועץ המשפטי לממשלה.

 

"פשוט לא ייאמן", נפתחה ההחלטה שנכתבה על ידי הרכב השופטים בראשות המשנה לנשיאה, אליקים רובינשטיין. "לא ניתן היה להגיע להבנה בעניין מינוי אישה לסמנכ"לית בתי הדין הרבניים, שהוצהר עליו בחיוב בפנינו וראינו זאת כהתחייבות. הנושא נגרר משל היינו עוסקים במאמצי השלום עם השכנים על כובד משקלם, כשעסקינן בהחלטה מנהלית לא מסובכת. אוי לעיניים שכך קוראות". השופטים ביקשו מהמדינה לעדכן אותם בתוך 30 ימים.

 .

שופט בג"ץ אליקים רובינשטיין. "לא ייאמן" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שופט בג"ץ אליקים רובינשטיין. "לא ייאמן"(צילום: אוהד צויגנברג)

העותרות, בתיה כהנא-דרור, נעמת, ויצ"ו וארגון 'מבוי סתום', מסרו באמצעות עורכות הדין גלי עציון, עירית גזית ובתיה-כהנא דרור: "כבר שנתיים המדינה לא רק גוררת רגליים אלא נותנת יד להכשלת כל ניסיון לשלב נשים בתפקידים בכירים בבית הדין הרבני. המדינה לא מקיימת את החלטות בג"ץ ושמה אותן ללעג ולקלס. המדינה מחזקת מדיניות של הדרה מוחלטת של נשים, דבר שלא יעלה על הדעת ב-2016 במדינה מתוקנת. העותרות פנו בבקשה דחופה להוציא צו על תנאי, לקבוע את העתירה לדיון ואף לפסוק הוצאות נגד המדינה לאור התנהלותה".

 

בשנה שעברה המדינה הודיעה לבג"ץ כי אין מניעה חוקית למינויה של אישה לתפקיד מנכ"ל בתי הדין הרבניים, ולפיכך יש לאפשר להן לגשת למבחני הסמכה לרבנוּת - שהיו פתוחים עד אז בפני גברים בלבד - על מנת שיעמדו בתנאי הסף להגשת המועמדות.

 

"דווקא העובדה כי מערכת בתי הדין הרבניים מורכבת בעיקרה מגברים... ובהתחשב בחשיבותה של מערכת בתי הדין הרבניים, אשר נשים מהוות כמחצית מקהל המתדיינים בפניהם... קיימת חשיבות בשקילת מועמדותן של נשים לתפקיד ניהול מערכת בתי הדין הרבניים", נכתב אז בתשובת המדינה, "וזאת לנוכח חשיבותו של עקרון השוויון וחובת הייצוג ההולם הנובעת ממנו". היועץ המשפטי לממשלה קבע בתשובתו כי אין מניעה עקרונית למינוי אישה לתפקיד המנכ"ל, ולפיכך יש לאשר להן לעמוד בתנאי הסף באמצעות הסמכה לרבנות עיר או בחינה אחרת שוות ערך לה. כאמור, אחרי השנה והנושא עדיין לא הוסדר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בית דין רבני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים