שתף קטע נבחר
 

“לא ראינו אנטישמיות כזו מאז שנות ה-30’”

ג’ונתן גרינבלט, מנכ”ל הליגה נגד השמצה, בראיון מיוחד ל’ידיעות אמריקה’, מזהיר מפני תהליכים מדאיגים מאוד שמתרחשים סביבנו היום. בעיקר נגד יהודים, אבל לא רק

בשבוע שעבר ערך ארגון ADL, הליגה נגד השמצה, אירוע בניו יורק תחת השם "Never Is Now”.בימים אלו, נראה שהמאמץ להילחם באנטישמיות, גם כאן בארה"ב, גבוה משהיה שנים ארוכות. על כך מעיד גם מנכ"ל ADL ג'ונתן גרינבלט, בראיון לידיעות אמריקה. "יכול להיות שזו הפתעה עבור רבים, אך בכל 100 שנות הפעילות שלנו, זו הפעם הראשונה שהתעורר הצורך לקיים ועידה כזו. בשבועות האחרונים", הוא מעיד, "אנחנו מקבלים פניות רבות כל כך ועדים למקרים ואירועים מדאיגים של אנטישמיות".

 

גרינבלט מתאר את פניה השונים של האנטישמיות. "בשנים מוקדמות, זה היה מקובל ויומיומי אני מניח, לזהות מסביב אנטישמיות, זו גם הסיבה שהארגון הוקם. אבל לאחרונה, בעוד שאנטישמיות הייתה מתחת לפני השטח החברתי כבר שנים רבות, היא הייתה כמו איזה כאב כרוני", תיאר גרינבלט את מה שהסביר למשתתפי הכנס. "זה כמו הכאב הזה שאתה יודע ומרגיש שהוא תמיד שם, אבל היית עייף ועסוק מדי לטפל בו".

 

גרינבלט, שהגיע להנהגת הארגון לפני כמעט שנה וחצי, מסביר שבעוד שהארגון תמיד דאג ודואג למגר אנטישמיות וכפי שחשוב לו להדגיש, גם את הדה לגיטימציה נגד ישראל, באמריקה, נראה היה שיש סובלנות וקבלה. "הקהילה היהודית חיה בארה"ב בזכות היסטורית גדולה וזכתה כאן להצלחה חסרת תקדים. ועדיין, בימים אלו אני מאמין שכולנו חוששים שמשהו. אנחנו גם מזהים את הנתונים ואת העדויות. יש סימנים מדאיגים. עכשיו הם עשויים להיות מתוחכמים, או פחות ברורים ומפושטים, אבל אנחנו רואים בבירור".

 

ג'ונתן מתאר איך בשנים האחרונות יש מגמת עלייה מובהקת של דה לגיטימציה לישראל בקמפוסים השונים וברחבי ארה"ב בכלל. "למעשה, אנחנו רואים איך יש ניסיון להפוך את הדה לגיטימציה הזו לסוג של טאבו. הוירוס הזה מתפשט ואנחנו עדים למקרים בהם גם באוניברסיטאות הטובות ביותר מתעוררת עוינות כלפי סטודנטים יהודים. ביו סי אל איי שם לימדתי שנים ארוכות היה תלמיד, שלא היה אפילו יהודי אבל תמך בחבריו היהודים. הוא נאלץ לעבור לסיים את לימודי עריכת הדין שלו בניו יורק, כי לא רצה יותר להיות בין כל הקבוצות האנטי ישראליות".

 

ג'ונתן גרינבלט בכנס, בשבוע שעבר. צילום באדיבות:The Anti-Defamation League ()
ג'ונתן גרינבלט בכנס, בשבוע שעבר. צילום באדיבות:The Anti-Defamation League

 

גרינבלט מתאר איך בתוך הכמיהה החברתית לייצר שיוויון ואחדות ולבלום הפרדה גזעית, רק לפני מספר חודשים היו אלו חברי Black Lives Matter שגינו מדינה אחת, מדינת ישראל. "הדמוניזציה הזו הגיעה לרבים מאיתנו בהפתעה, ופתחה מחדש את השסעים שהיו בין הקהילה היהודיה לאפרו-אמריקאית, שסעים שאנחנו ב-ADL עבדנו קשה כל כך לאורך שנים בתקווה לאחות ולתקן".

 

לאורך השנים הארגון, שהוקם במטרה להילחם באנטישמיות היה שותף גם למלחמות עבור קבוצות אחרות מה-KKK ועד הסובייטים. בשנים האחרונות הוא פועל ב-26 שניפים ומתחזק גם בישראל סניף פעיל. בארגון מעריכים שבעידן הבחירות ופוסט בחירות, המצב השתנה במגמה דרמתית. "מאחר וקמפיין הבחירות נערך לתקופה ארוכה כל כך, קשה להבין עד כמה שונה היה השיח מזה שליווה אותנו לפני שהוא החל. זה לא רק בגלל המועמדים עצמם", הוא מדגיש, "המקרים המטרידים והתנועות החדשות שהתעוררו מסביב לקמפיין היו משהו שלא ראינו בשום מקרה אחר בהיסטוריה של עשרות השנים האחרונות. אלו היו בחירות שבהן מועמדים לנשיאות ביקרו את ישראל".

 

ההערות הללו הובילו לאלימות. “כשציוץ עם מגן דוד מעורר מהומה,סיסמאות בחירות שמזוהות עם אוהד נאצים ידוע לשמצה ופרסומים על קונספירציות אנטישמיות שנוצלו כדי להצדיק רדיפה של מאות אחרי יהודים.לאורך ימי הקמפיין הארוכים ראינו את קבוצת העליונות הלבנה פועלת נגד יהודים אונליין, ומאיימת על עיתונאים יהודים. זה הגיע לאמירות ודימויים אנטישמיים, ותמונות מזעזעות מימי השואה"

 

גרינבלט מצהיר באופן מובהק כי החברה האמריקאית לא ראתה רמה כזו של אנטישמיות במיינסטרים ובשיח הציבורי מאז שנות השלושים. "למרבה הצער, בחודשים האחרונים מגמת השנאה משתווה להסלמה של השנאה כלפי מיעוטים אחרים כמו היספאנים, נכים, מוסלמים, אפרו-אמריקנים, וקהילת הלהט”ב.בחודשים האחרונים לא רק האווירה הייתה מתוחה. הנתונים והדיווחים שהגיעו לארגון, הוכיחו שמשהו באמת קורה מסביבנו.

 

"דיווחים על הטרדות, על פשעי שנאה, על פגיעות פיזיות וונדליזם מגיעים בכמויות גדולות". בכנס שערך הארגון סיפרו על מקרה שבו במעונות קולג' בבאפלו גילה סטודנט בובה שחורה תלויה במעלית. במכונית בצפון קרולינה רוססו משפטי שנאה נגד הקהילה הלהט"בית. אישה מוסלמית הוטרדה באמצע הרחוב כי עטתה חיג'אב ותלמידים היספאנים נאלצו להתמודד עם קריאות גנאי בבית הספר וגראפיטי שדורש את החומה שהבטיח דונלד טראמפ.

 

גרינבלט מציג נתונים שפרסם ה-FBI בימים האחרונים. “לפיהם יהודים סובלים מפשעי שנאה בכמות כפולה מכל קבוצת דת או מיעוט אחרת. וזה ממשיך מדי יום. לפני שבוע עוד ראינו צלבי קרס שרוססו במקומות שונים מניו יורק ועד פילדלפיה, בית קברות, חלון ראווה שלל חנות, בית ספר במרילנד”.

בארגון מודים בפירוש שאנשים היום מפחדים. יש לנו את הנטייה הטבעית להרגיש בטוחים בארה"ב. החופש, הפתיחות והסובלנות ליוו אותנו כאן בביטחה שנים ארוכות אבל בחודשים האחרונים, נראה שרבים מהיהודים החלו לזהות קולות מימים רחוקים ואחרים. "אנשים", מספר ג'ונתן, "שואלים את עצמם אם הם בטוחים".

הכנס שערכו בשבוע שעבר נולד במידה רבה כדי לענות על השאלה הזו. "אנחנו כבר לפני שנים הכרזנו ש'לעולם עוד', אז היום אנחנו אומרים לעולם זה עכשיו never is now.

 

מעניין לשמוע את החשש שמביעים בארגון גם מהקולות מהימין וגם מאלו שמגיעים משמאל. "אנחנו לא יכולים לשתוק ועלינו להבין מול מה אנחנו צריכים להתמודד היום. יש איום מהשמאל הריקלי שרוצה לייצר דה לגיטימציה לעצמאות היהודית והימין הרדיקלי שמאמץ את הלאומיות הלבנה ורעיונות גזעניים שונים שאנחנו רואים כאנטישמיים בבסיסם".

גרינבלט מסביר לנו שאחד מכלי הנשק החדשים של אנטישמיות הוא האינטרנט. "הטכנולוגיה של היום היא כלי שמסייע להפיץ את האנטישמיות ומאיים על הקהילה היהודית".

 

 

הכנס שערכו אירח למעלה מ-1000 משתתפים, רבים מראשי הקהילה היהודית אנשי עסקים ובכירים ממקומות שונים שהגיעו במטרה לאתר אפיקים לפעולה.הארגון הוקם בעידן שבו יהודים לא נהנו מהשיוויון של היום. באותם ימים יהודים לא יכולים היו לגור, ללמוד או לעבוד בכל מקום שחפצו. אז אנטישמיות הייתה מקובלת.

 

"אז הוקם הארגון הזה כשהיהודים החליטו לחיות כשווים, לעצור את לשון הרע ולחיות בסביבה שבה הצדק שווה לכל. היום", אמר, "עלינו לכבד את המטרה הזו".

בארגון מעלים טענה מעניינת לפיה עלינו להיות רגישים לאנטישמיות שמגיע מכל כיוון. הן יכולות להגיע ממקומותת שמרניים או חשוכים, אבל לא מעט גם בכסות של פרוגרסיביות."אין תירוץ או טיעון לחוסר סובלנות. היום אנטישמיות יכולה להגיע בדרכים מאוד מתוחכמות ומתחכמות”.גרינבלט מציע שכולנו נהיה עירניים. "עלינו לחנך איפה שנוכל, להתנגד היכן שצריך, לעמוד לצד מיעוטים וקבוצות אחרות שמתכלים להן ולשתף פעולה עם כל מי ששותף למטרה שלנו".

 

בכנס ציין גרינסבלט את ההצעה שהעלה דונלד טראמפ לרשום כל אזרח מוסלמי באמריקה. "אנחנו יודעים מקרוב מה זה אומר. אנחנו מתחייבים בגלל הקרב שלנו נגד גזענות, שאם יום אחד בארה"ב מוסלמים אמריקאים יאלצו להירשם במיוחד, גם אני, יהודי גאה, כמחאה, ארשם כמוסלמי. בדיוק כמו שהקרב נגד אנטישמיות צריך להיות של כולם, כך גם אלו האחרים. "זו המטרה שלשמה הוקם הארגון שלנו".

 

קצת קשה לשמוע את העובדות ולהבחין בלחץ הגובר בעידן שבו גם אנחנו כבר מזמן נהנינו לשכוח מהאיום העתיק הזה. בארגון לעומת זאת, מסרבים להתעלם ממה שקורה מסביב, נערכים ודרוכים מול כל התופעות המתפשטות ומרגישים שזו העת לפעולה. "זה לא קל, אבל אנחנו כאן בדיוק לנען המטרה הזו. להילחם עבור העם היהודי, ועבור צדק ושיוויון לכל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גרינבלט. בשבוע שעבר בכנס NIN
מומלצים