שתף קטע נבחר

מאחורי המסכה: מי אתה דארת' ויידר?

12 דקות של זמן מסך ב"מלחמת הכוכבים" - זה כל מה שנדרש מהדמות במסכה השחורה והקול המתכתי כדי להפוך לאחד הנבלים המפחידים ביותר בתרבות המודרנית. מאז זכה דארת' ויידר ללא מעט גרסאות חיקוי ופארודיות, ואפילו עמד בראש מפלגה. ורק האיש שלבש את החליפה בסרט המקורי - מרגיש שעשו לו עוול. דארת' ויידר כמו שלא הכרתם

ב-25 במאי 1977 התחולל אחד מהאירועים המשמעותיים בדברי ימי הוליווד. יש שיגידו - הגדול בתולדות הקולנוע המסחרי ככלל. פנטזיית המדע הבדיוני "מלחמת הכוכבים" של ג'ורג' לוקאס עלתה לאקרנים, התקבלה בהיסטריה חסרת תקדים, ושינתה את הדרך בה עושים סרטים וגם צופים בהם. זו נקודת ציון אמיתית של התרבות הפופולארית, שאת הדיה אנחנו מרגישים עד היום - עם יציאת "רוג אחת: סיפור מלחמת הכוכבים", החוזר לסיפור הרקע של הפלא הקולנועי ההוא, וגם לדמות המשמעותית ביותר שיצאה ממנו - דארת' ויידר.

 

12 דקות. זהו סך כל זמן המסך של דארת' ויידר ב"מלחמת הכוכבים". 12 דקות בלבד במצטבר. 12 דקות שהפכו את הדמות לאחת המזוהות ביותר בתרבות המודרנית, ושינו את אופיו של הפרנצ'ייז המצליח ביותר בתולדות הוליווד. דארת' ויידר, שניצב בצמרת רשימת הנבלים הבדיוניים, הפך לאייקון של ממש - מושא לאימה ולייראה לדור שלם ולזה שבא אחריו. הדמות האפלה בעלת הקסדה השחורה והשריון המתכתי, צליל ניסורי הנשימה, והקול העמוק והתקיף - כל אלה מעוררי חיל ורעדה, אבל גם דיון מורכב ומרובה פנים. אז מי מסתתר מאחורי המסכה?

 

מקיין סטארקילר, לאנקין סקייווקר לדארת' ויידר

לפני שלוקאס הפיח חיים בלוק סקייווקר, האן סולו, פרינסס ליה, צ'ובקה ושאר דמויותיו, הוא גיבש תסריט מקיף וארוך מאוד מאוד. דארת' ויידר היה הגיבור המכונן שלו. סיפור עלייתו ונפילתו, והפיכתו מאביר ג'דיי מגן הדמוקרטיה ליד ימינו של הדיקטטור הערמומי שיוצא מצללי הצד האפל של הכוח, היה הבסיס העלילתי במרכזו. בטיוטת התסריט המקורית דובר על לוחם ג'דיי בשם קיין סטארקילר שנפצע והפך לאדם-מכונה. לפני מותו הוא שולח את בנו אניקין לחברו הוותיק לוק סקייווקר, כדי שיאמנו בדרכי הכוח. ודארת' ויידר? הוא היה דמות שולית שנספתה במתקפת ווקים.  

 

הנבל ויוצרו. ג'ורג' לוקאס ודארת' ויידר (צילום: AP) (צילום: AP)
הנבל ויוצרו. ג'ורג' לוקאס ודארת' ויידר(צילום: AP)
 

כמובן שטיוטה זו עברה שינויים רבים ושוכתבה שוב ושוב בדרך ל"מלחמת הכוכבים". המנטור המזדקן גנרל לוק סקייווקר הפך לאובי וואן קנובי, אניקין סטארקילר הפך לגיבור הצעיר ושמו לוק סקייווקר, ואביו קיין הפך לאנקין סקייווקר, שכאדם-מכונה נקרא בפי כול דארת' ויידר. מסובך נכון? גם לוקאס חש כך לפני גיבוש עלילת "מלחמת הכוכבים", ונאלץ לקצץ משמעותית את התסריט ולשכתבו. בלית ברירה נטש את קורות חייו של דארת' ויידר ואילן היוחסין שלו.

 

הסרט הראשון היה אמור לעמוד בפני עצמו עם התחלה אמצע וסוף, ולהסתיים תוך שעתיים. ללורד האפל לא היה שם יותר מדי מקום. רק 12 דקות בסיכומו של דבר. עם זאת, ההצלחה חסרת התקדים של "מלחמת הכוכבים" הניחה את הייסודות לפרנצ'ייז ששינה כיוון אל הצד האפל. הקשר המשפחתי נחשף כבר ב"האימפריה מכה שנית", בו יש לדארת' ויידר נוכחות משמעותית ביותר, והוא מקבל טוויסט נוסף ב"שובו של הג'דיי". בהמשך, כשלוקאס יצא ליצור את טרילוגיית הפריקוולים, סיפור עלייתו ונפילתו של אנקין סקייווקר והסבתו לאדם-מכונה מרושע מניע את העלילה כולה.

 

אוקיי, אבל מי באמת מתחת למסכה?

דארת' ויידר אמור להיות דמות מאיימת במיוחד, בעלת ממדים מרשימים. לצורך כך לוהק השרירן דיוויד פרואז כדי לגלם אותו. הבאדיבילדר הבריטי היה גבוה וחסון, אולם הקול שבקע מגרונו היה דקיק, והמבטא מוזר. לוקאס איפשר לו לדקלם טקסטים מול המצלמה, אבל מלכתחילה לא התכוון לאפשר לו להישמע בסרט. בצדק. זה לא נשמע טוב, כמו שאתם יכולים להתרשם בעצמכם בקטע הבא:

 

הנוכחות הפיזית של פרואז עשתה את העבודה, אך לוקאס יצא לחפש מדבב שיספק לו קול עמוק יותר. השמועה מספרת שהבמאי הציע לאורסון וולס להצטרף אליו באולפן ההקלטות, אולם בסופו של דבר זכה בכבוד העל-זמני ג'יימס ארל ג'ונס. השחקן האפרו-אמריקני הוותיק הפך למזוהה ביותר מכולם עם דמותו האיקונית של דארת' ויידר - למרות שפניו לא נראים על המסך ולו לרגע.

 

בינתיים פרואז המשיך לגלם את הדמות מתחת לחליפה השחורה והמסיכה לאורך שלושת סרטי הטרילוגיה הראשונה. במהלך הצילומים פינטז על חשיפת פניו לקראת סיום "שובו של הג'דיי" (1983), שם על פי התסריט מוסרת המסיכה של דארת' ויידר, ומתגלה פרצופו האמיתי והמעוות של אנקין סקייווקר. מה רבה הייתה אכזבתו כשלצורך סצנה קצרה זו נשכרו שירותיו של השחקן סבסטיאן שואו. פרואז, שלאורך צילומי שלושת הסרטים עטה על עצמו את החליפה הכבדה והמסכה המציקה, סונג'ר על ידי לוקאס ונותר אלמוני בסוף.

 

חצי יובל עבר, והטרגדיה של פרואז הלכה והתעצמה. טרוניותיו הפומביות בראיון מ-2009 נענו בחרם מצד לוקאס, והוא הודר מכל פעילות של "מלחמת הכוכבים". הפיצוי הגיע בדמות סרט דוקומנטרי שהוקדש לו בשם "I Am Your Father" של מרקוס קבוטה וטוני בסטרד המגולל במלואה את גרסתו.

 

פרואז נותר בצללים, והאמת - לא בטוח שזה רע. ממשיכי דרכו בטרילוגיית הפריקוולים הופיעו במלואם מול המצלמה בתפקיד אנקין סקייווקר, וחטפו על כך קיתונות של בוז. לא הייתה להם מסכה שתכסה את הפנים, כנראה לצערם. תחילה היה זה ג'ייק לויד שבגיל שבע לוהק ל"אימת הפנטום". שלוש שנים לאחר מכן, הקהל חזה בתדהמה בזאטוט שגילם את אנקין הילד בסרט שהחזיר את יקום "מלחמת הכוכבים" לאקרנים ב-1999. האכזבה הייתה ברורה ומתוקשרת. בגיל עשר לויד חווה את שיא חייו, ומשם באה הידרדרות חריפה - כיום הוא מאושפז במוסד לחולי נפש בגלל סכיזופרניה. 

  

ממשיך דרכו של לויד בתפקיד אנקין סקייווקר היה היידן כריסטנסן, שלוהק כאנקין הצעיר והמעורער בנפשו (אפשר לזהות גם פה סימנים של סכיזופרניה - בדמות, לא בשחקן) בסרטי ההמשך "מתקפת המשובטים" (2002) ו"נקמת הסית'" (2005). כמו לויד לפניו, גם כריסטנסן, המבוגר ממנו בשמונה שנים, הושמץ על הופעתו. יכולותיו הדרמתיות התגמדו ביחס ליואן מקגרגור (אובי וואן קנובי) ונטלי פורטמן (אהובתו פאדמה אמידלה), אפילו ביחס לחבית המהלכת המכונה הרובוט R2D2.

 

כריסטנסן כיום נשוי, בריא ושלם, אבל הקריירה שלו נכנסה ביחד איתו לצד האפל. ממש כמו בסצנת השיא שלו ב"נקמת הסית", אולי המצמררת ביותר בכל הפרנצ'ייז, כשגופו מלא הכוויות של אנקין שרוע על שולחן הניתוחים, והשלד המתכתי שלו מוטמע בו. זהו רגע הסבל הקיצוני של אנקין, שהוא רגע השחרור של כריסטנסן ושלנו. המסכה מונחת על פניו, שאון נשימתו המכנית המוכרת כל כך נשמע ברקע. דארת' ויידר נולד, ג'יימס ארל ג'ונס חזר למילואים. לוקח פיקוד כמו אז עם פרואז:

 

בעזרת השם או שלא

באופן טבעי יש מי שניסה לפענח את משמעות שמו של דארת' ויידר, ונדד עד להולנד כדי לגלות ש-Vader משמעותו "אבא" בשפה המקומית. והיה מי שהניח ש-Darth משמעותו "אפל". אלא שהולנדית כלל אינה תומכת בהשערה זו. האמת היא שככל הנראה מדובר בהמצאה אסוציאטיבית ממוחו הקודח של לוקאס, שכאמור כלל לא הגה בהתחלה את דארת' ויידר כאב למישהו.

 

למי קראתם נאצי?

המקורות ההולנדים המומצאים של דארת' ויידר הניעו את ההיסטוריונים בשני גילדן לחפש תימוכין במקורות. כשמחפשים - מוצאים. נמצא שיר של משורר הולנדי ממלחמת העולם השנייה שנקרא "Vader", ויוצא נגד אביו משתף הפעולה עם הרייך השלישי. 

 

הקשר הזה הופרך, אבל אי אפשר להתכחש לאסתטיקה הנאצית על פיה עוצבה התלבושת של דארת' ויידר, כשהוא צועד בסך לצד מסדרים שנוצרו בהשראת סרטי לני ריפנשטאל. הקסדה השחורה הבוהקת שסיפק המלביש ג'ון מולו כאילו נלקחה מהאפנסאות של הוורמאכט. תוסיפו לכך את החליפה ומגפי העור השחורים, ומסכת הגז שעל פניו - ותקבלו קצין נאצי מתוקתק. עם כפתורי הפעלה. עליהם לוחץ בהצלחה הקיסר פלפטין תואם היטלר, אבל זה כבר סיפור אחר.

 

היטלר בצד, דארת' ויידר מהווה הקבלה בדיונית לפוליטיקאים בני ימינו. לוקאס עצמו הישווה אותו ב-2005 לנשיא ג'ורג' וו. בוש (כשאת סגנו דיק צ'ייני השווה לקיסר פלפטין המושך בחוטים). כיום יועצו המושמץ של דונלד טראמפ, סטיב באנון, מקבל בברכה את ההשראה שהלורד האפל משרה עליו. "אפלוליות זה טוב", אמר לאחרונה בראיון, "דיק צ'ייני, דארת' ויידר, השטן - זה כוח".

 

קבלו את ראש מפלגת האינטרנט האוקראינית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קבלו את ראש מפלגת האינטרנט האוקראינית(צילום: AFP)

פוליטיקאי אחר שלקח את הדימוי של דארת' ויידר עד לקצה הוא דארת' אלכסייביץ' ויידר - כפי שהוא קורא לעצמו, ויש לו אפילו תעודת זהות להוכיח זאת. מדובר במייסד מפלגת האינטרנט האוקראינית, שרץ לבחירות לנשיאות ולפרלמנט כשהוא מחופש למצביא מהאימפריה הגלקטית. ובכן, הכוח לא היה איתו. הוא כשל בכל הקמפיינים שלו, אך זכה לתהודה תקשורתית בארצו ובעולם כולו.  

 

שווה ציטוט

"מלחמת הכוכבים" היא ככל הנראה הטקסט הקולנועי המצוטט ביותר. מ"May the force be with you" הקלאסי באנגלית דרך "ג'אבה וון ניצ'ה קוצ'בה מו שאני ווי טוני וויה אוסקה" בהאטזית מדוברת או "אגרררר אוירררר גרר" בשפת הווקים. משפטים דרמטיים או סתמיים אומצו אל השיח היומיומי של המעריצים האדוקים, חובבי הקולנוע באשר הם, והציבור הרחב. דארת' ויידר מתכבד בלא מעט מהציטוטים הללו - בדרך כלל מדובר בדברי טעם, מלאי פאתוס. הנה כמה:

 

"You are a part of the rebel alliance and a traitor" - דארת' ויידר לפרינסס ליה בסצנת הפתיחה של "מלחמת הכוכבים":

 

"I Find Your Lack Of Faith Disturbing" - דארת' ויידר לאדמירל מוטי ב"מלחמת הכוכבים":

 

"He will join us or die" - דארת' ויידר לקיסר פלפטין ב"האימפריה מכה שנית":

"I am your father" - דארת' ויידר ללוק סקייווקר ב"האימפריה מכה שנית": 

השוק השחור של דארת' ויידר

מיד אחרי יציאת "מלחמת הכוכבים" וההצלחה האדירה שלו, צצו בכל העולם זיופים קולנועיים זולים למיניהם, שניסו לחקות את הקסם של לוקאס - ללא הצלחה. מילא הגלקסיה אדירת ההיקף והמגוונת של הבמאי, אבל אותם זייפנים לא הצליחו אפילו ליצור חיקוי ראוי של דארת' ויידר, מה שרק הדגיש את ייחודה של הדמות - בולטת ונוכחת כל כך מצד אחד, ומורכבת וחד פעמית מצד שני.

 

כך למשל במקרה של אופרת החלל "The Humanoid" מ-1979 - הפקה איטלקית של הבמאי אלדו לאטו, שצולמה בין השאר בבאר שבע. את תפקיד הנבל המכונה לורד גראל, גילם השחקן איבן ראסימוב שעטה על פניו מסיכה שחורה וקסדה תואמת. הדמיון העיצובי בלתי ניתן להכחשה, בניגוד לנוכחות החיוורת של הדמות.

 

לורד גראל ב"The Humanoid" ()
לורד גראל ב"The Humanoid"

ב"פלאש גורדון" שיצא ב-1980 הנבל הראשי הוא הקיסר מינג בגילומו של מקס פון סידוב - שחקן שבדי שאופר באופן מגוחך כדי שיראה אסיאתי. הופעתו קצת פחות מרשימה מיד ימינו גנרל קליטוס בגילומו של פיטר ווינגרד שהופיע עם מסכה מתכתית וגלימה שחורה שעטפה את גופו. מינג וגנרל קליטוס, זה מזכיר מיד את פלפטין ולורד ויידר.

 

גנרל קליטוס ב"פלאש גורדון" ()
גנרל קליטוס ב"פלאש גורדון"

36 שנים אחרי יציאת "מלחמת הכוכבים" הגיע דארת' ויידר גם לקולנוע הישראלי, אם כי בקומדיה "לצוד פילים" של הבמאי רשף לוי מדובר במחווה, לא ממש בחיקוי. זה קורה בסצנה אחת בכיכובו של פטריק סטיוארט - קפטן ז'אן לוק פיקארד מ"מסע בין כוכבים" להזכירכם - כשהוא מגלם את הלורד האפל בגירסה מעודכנת של שייקספיר.

 

הומור שחור

כמעט לכל דמות איקונית רצינית ונוקשה, בעלת משקל בתרבות, יש תגובה פארודית משעשעת וקלילה. במקרה של דארת' ויידר יש כמה וכמה כאלה. הבולטת מכולם היא זו שיצר מל ברוקס בקומדיה "שיגעון בחלל" מ-1987 (Spaceballs), בה מגלם את Dark Helmet - תואם דארת' ויידר - ריק מוראניס, אחד מהשחקנים קטני הממדים והמגושמים הכי לא מאיימים שעבדו בהוליווד באותן השנים. 

 

מי שהפכו את הפארודיות הגיקיות לאמנות של ממש הם יוצרי הסדרה "רובוט צ'יקן" מרשת Adult Swim האמריקנית. דארת' ויידר כיכב ברבים מהמערכונים שלהם, ובמיוחד בתוכניות הספיישל שלהם שהוקדשו ל"מלחמת הכוכבים". פתאום אפילו הלורד האפל הופך לדמות אנושית, רגישה, וממש ממש מצחיקה. זוכרים את סצנת הניתוח הכואבת והטראומתית של אנקין ב"נקמת הסית'"? קבלו אותה בגרסתה העולצת:

 

 

וכך יצרו אותה מחדש הקומיקאים מאחורי "רובוט צ'יקן":

 

אל תנסו את זה בבית

יש מי שלוקח אותו ברצינות, וזה כבר פחות מצחיק. בניגוד לדמות הג'וקר מהעולם של DC קומיקס, דארת' ויידר לא נראה אנושי כלל וכלל, ומרוחק מאוד מהמציאות היומיומית שלנו בני האדם. כך שיש פחות מטורפים שרואים בו השראה לאלימות. ספרו זאת לשלושת המהגרים שמצאו את מותם במתקפת שנאה רצחנית בבית ספר בעיר טרולהאטן שבשבדיה, אליו חדר פעיל הימין אנטון לונדין פטרסון כשהוא מחופש לוויידר, וקורא לכל עבר "I'm your father" כשהוא מנופף בחרב מפלדה, לא לייטסייבר, כפי שאפשר להתרשם בתיעוד ממצלמות האבטחה:

 

קצת תרבות, ולא פופולארית

אם חשבתם שהמעמד האיקוני של דארת' ויידר מתמצה בגיקים, תמהונים למיניהם ואנשים בעלי מודעות עצמית מוגזמת, אתם כנראה טועים. הוא חוצה מגזרים, מגדרים וחייזרים. והוא מקבל ייצוג אפילו בכנסייה. כנסייה אמיתית, לא של ג'דיי או סית', אלא קתולית למהדרין. הקתדרלה הלאומית האמריקנית בוושינגטון הציבה פסל של כבודו על גבי המבנה שלה, זה שאמור להיות קדוש ומקודש. ובכן, דארת' ויידר אולי קר דם, אכזר ותקיף, אבל גם הוא ראוי לגאולה. זה קרה בסרט - עכשיו גם בביתו של ישו.

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים