שתף קטע נבחר

הנוצרים במצרים דורשים נקמה. רגע הפיצוץ תועד

יום אחרי שמחבל מתאבד רצח 24 מתפללים בקהיר, הנוצרים הקופטים זועמים. היום, כשההרוגים הובאו למנוחות, הם הפגינו וקראו להפיל את המשטר - שמפקיר את ביטחונם: "השוטרים היו מחוץ לכנסייה והעדיפו לשתות תה"

במצרים הביאו היום (יום ב') לקבורה את 24 ההרוגים בפיגוע בכנסייה הקופטית בבירה קהיר. הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי אמר שצעיר בן 22, מחמוד שפיק מוחמד מוסטפא, הוא המחבל המתאבד שפוצץ את את חגורת הנפץ שהייתה עליו במהלך תפילה המונית בקתדרלת סנט מרק. כוחות הביטחון המצריים מסרו כי עצרו שלושה גברים ואישה בקשר לפיגוע הקטלני.

 

א-סיסי נשא דברים במהלך ההלוויה להרוגי הפיגוע ואמר שכוחות הביטחון מנהלים מצוד אחר שני נמלטים נוספים שככל הנראה מעורבים בפיגוע בכנסייה. הראיס המצרי קרא להקשיח את החוקים במדינה כדי למנוע הישנות של פיגועים דומים והוסיף שהפרלמנט חייב לנקוט פעולה נגד הטרור. אמש הכריזה לשכת הנשיאות במצרים על שלושה ימי אבל ועל ביטול כל האירועים לרגל יום הולדתו של הנביא מוחמד שמצוין בימים אלה על ידי המוסלמים ברחבי העולם.

 

 

מפגינים היום בקהיר (צילום: Getty Images) (צילום: Getty Images)
מפגינים היום בקהיר(צילום: Getty Images)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

לפני מסע ההלוויה נערכה מיסה לעילוי נשמתם של הקורבנות באחד הפיגועים הקשים ביותר שידעה מצרים בשנים האחרונות, לבטח נגד האוכלוסייה הקופטית. הפיגוע זכה לגינויים ברחבי העולם הערבי והאיסלאמי. הפטריארך הקופטי, תיאודורוס השני, תועד במהלך המיסה כשהוא בקושי מצליח לעמוד על רגליו וממרר בבכי בכנסייה על שם הבתולה מריה בקהיר. "האסון הזה הוא של כל מצרים ולא רק של הכנסייה הקופטית", אמר ראש הכנסייה הקופטית עם ארונות הקבורה הרבים לידו.

 

כוחות אבטחה גדולים הוצבו במהלך טקס המיסה מעמד שלווה באבטחה כבדה מצד כוחות הביטחון המצריים שנמצאים בכוננות מקסימלית. תאודורוס, שקטע ביקור ביוון, הצטרף מאז למאמץ ההסברתי של שלטון א-סיסי לאחד את העם נגד הטרור שלא מבדיל בין אף אחד. "חייבים להילחם בטרור בנחישות ובכוח", אמר הבוקר נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, והורה לכוחות הביטחון להיות נכונים להגן על המדינה.

 

אך למרות הכל נראה שהזעם מתערבב בהלם ובעצב. אתמול פורסם בכלי תקשורת שאינם אוהדים את שלטון א-סיסי כי אזרחים מחוץ לכנסייה שבה התרחש הפיגוע השמיעו קריאות נגד השלטון ובגנותו של שר הפנים שהגיע לזירת האירוע. גם עיתונאים שמזוהים עם שלטון א-סיסי כמו המגיש אחמד מוסא גורשו מהמקום והותקפו.

א-סיסי בהלוויית ההרוגים ()
א-סיסי בהלוויית ההרוגים
 

ארונות ההרוגים בפיגוע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ארונות ההרוגים בפיגוע(צילום: EPA)
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הבוקר התעמתו מפגינים עם שוטרים מחוץ לכנסייה שבה התקיים טקס האשכבה. המפגינים דרשו מא-סיסי לפטר את שר הפנים. הם זועמים על השוטרים וטוענים שהמשטרה המצרית מפקירה אותם. הנוצרים הקופטים אמנם מסורתית תומכים בממשלה, אך הקהל שהתאסף היום מחוץ לכנסייה דורש נקמה.

 

"העם דורש להפיל את המשטר", קראו המפגינים, קריאה שנשמעה בהפגנות ב-2011 שהסתיימו בהדחתו של חוסני מובארק. האני גבאללה בן ה-43, חייל לשעבר, מספר על הפיגוע: "היו ניידות משטרה בשערי הכנסייה. הם היו עסוקים בלאכול ולשתות תה וסודה. הם לא עשו את העבודה שלהם".

ההריסות בכנסייה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההריסות בכנסייה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הנוצרים הקופטים מהווים כעשרה אחוז מ-90 מיליון תושבי מצרים – הקהילה הנוצרית הגדולה במזרח התיכון. הם סובלים ממתקפות תכופות של שכניהם המוסלמים, ששורפים להם בתים וכנסיות באזורים כפריים עניים. בדרך כלל מדובר ב"פעולת תגמול", למשל כשנוצרי מתחתן עם מוסלמית. הנוצרים במצרים מרגישים עוד פחות בטוחים מאז עליית דאעש והתחזקות הג'יהאדיסטים בחצי האי סיני, שפוגעים ללא רחם במיעוטים דתיים.

 

לפי שעה אף ארגון לא קיבל אחריות על הפיגוע הקשה. גם תנועת "חסם" המיליטנטית שקיבלה אחריות לפיגוע נגד שוטרים באזור קהיר ביום שישי התנערה מהנושא וגם האחים המוסלמים שעבור לא מעטים נתפסים כחשוד המיידי למעורבות במעשה. גם קולו של ארגון דאעש לא נשמע.

 

מלבד המסרים המאחדים והחקירה המאומצת של מנגנוני הביטחון בניסיון לשים את היד על המפגעים מיהר משרד הסולידריות החברתית להודיע על פיצויים כספיים שיינתנו לפצועים ולמשפחות הקורבנות: מענק של יותר מ-20 אלף שקל (100 אלף לירות מצריות) עבור כל הרוג בתוספת פנסיה וטיפול רפואי וחינוכי עבורם. הפצועים יקבלו מענק של יותר מ-6,000 שקלים (30 אלף לירות מצריות). עם זאת כל הפיצויים יחכו לתום החקירות בתקווה שעד אז יצליח המיעוט הקופטי והרוב המוסלמי הסוני במצרים לעבור את המבחן הקשה הזה רגע לפני חג המולד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images
ההפגנה בקהיר
צילום: Getty Images
מומלצים