שתף קטע נבחר

עניים בישראל: ייאוש, כעס ואבדן האמון במדינה

על פי סקר שערכה "הקרן לידידות" עולה כי רוב אוכלוסיית העשירונים התחתונים טענו שלמדינה ומוסדותיה לא אכפת מהעניים בישראל. כמו כן, המשתתפים דיווחו כי איבדו את תחושת ההשתייכות לחברה וההזדהות עם המדינה. נשיא הקרן לידידות: "זה איום ממשי על חוסנה החברתי של ישראל"

תחושות של ניכור וניתוק מהמדינה בקרב אנשים החיים בעוני בחברה היהודית. אלו הממצאים שעולים מסקר שערכה "הקרן לידידות" לקראת כנס שהיא מקיימת היום (ד'), בשיתוף העיתון "כלכליסט", בנושא צמצום העוני והפערים החברתיים בישראל.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

הסקר, שנערך בקרב 500 בני אדם באוכלוסייה היהודית מקרב העשירונים התחתונים בישראל, מצביע על תחושות קשות של חרדה, ייאוש וכעס לצד התנתקות הולכת ומחריפה של אנשים, החיים בעוני, ממוסדות המדינה והחברה הכללית. הוא בחן את השפעות העוני החומרי על מצבם הנפשי של החיים בעוני, על פי עדותם, ועל דחיקתם של עניים להתנהגויות בעלות פוטנציאל הרסני לעצמם ולחברה.

 

תוצאות הסקר מראות כי כ-40% מהנשאלים הביעו תחושות של דאגה וחשש מהיומיום, 25% העידו על מצב של דיכאון וייאוש ו-17% על אכזבה, תיסכול וכעס. התחושות הקשות מובילות רבים מהנשאלים לצרוך תרופות נגד דיכאון וחרדה (23.7%). אף חמור מכך,ש-29% מהעניים, 1 מתוך 4, מכיר מקרוב אדם אשר שקל להתאבד בגלל מצבו הכלכלי-חברתי.

 

 (צילום:  גיל יוחנן) (צילום:  גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

בנוסף, כ-80% מהנשאלים העידו כי אין להם נגישות לקבלת כלים שיסייעו בידם לשפר את מצבם הכלכלי, כגון הכשרה מקצועית, לימודים או שיקום תעסוקתי.  לצד היעדר אפיקים נורמטיביים, 28% מהנשאלים ציינו כי הם נוהגים להמר ולהשתתף בהגרלות.

 

תחושות הייאוש משתקפות היטב גם בנתון הסקר על פיו רק 21% מהנשאלים מאמינים כי ילדיהם יהיו במצב כלכלי טוב משמעותית משלהם. לצד זאת, רבע מהם אמרו כי היו מעדיפים להגר מישראל למדינה אחרת בהינתן האפשרות לכך.

 

לפי הסקר חלק מהאזרחים, החיים בעוני בחברה היהודית, מאשימים את כל שרי הממשלה (34%) ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו ( 22%), בחוסר אכפתיות וטיפול לקוי באוכלוסייה הענייה של ישראל. במקביל, התבקשו הנשאלים לנקוב בשמות השרים או חברי הכנסת אשר פועלים למען האוכלוסיות העניות בישראל - 55% מהם טענו שאין איש מבין השרים וחברי הכנסת שאכפת לו מהעניים בישראל.

 

אבדן אמון, תחושת ניכור ואי הזדהות עם המדינה

במסגרת הסקר, כמעט 90% מהעניים טענו כי למדינה ומוסדותיה (משרד הרווחה, הביטוח-הלאומי, הממשלה או מח' הרווחה בעירייה) לא אכפת מאוכלוסיית העניים בישראל. בנוסף, רוב הנשאלים (65%) העידו כי איבדו את האמון במוסדות המרכזיים של המדינה (בתי המשפט, הכנסת, הממשלה).

 

לצד תחושת הניכור מצד המדינה, רבים ממשתתפים דיווחו כי איבדו את תחושת ההשתייכות לחברה הישראלית וההזדהות עם המדינה. כ-43% מהנשאלים אמרו כי הם אינם מרגישים שהם חלק מהחברה הישראלית, וכ-30% מהנשאלים סיפרו כי הם אינם נוהגים להשתתף בבחירות לכנסת. כמו כן, רק 37% מהנשאלים אמרו כי הם מוכנים לשלוח את ילדיהם לשרת בצבא ההגנה לישראל.

 

נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין: "הנתונים המדאיגים על ממדי העוני וחומרתו, לצד המחקר הזה, צריכים להוות קריאת השכמה לקברניטי המדינה ולאזרחיה. העוני איננו רק עניין ערכי, אלא איום ממשי על חוסנה החברתי של ישראל ויכולתה לקיים חברה סולידארית ומתפקדת בעתיד.

 

"הגיע הזמן שממשלת ישראל תכריז על מלחמה כוללת בעוני ותטפל במצב באותה נחישות ועם אותם התקציבים שהיא מקדישה לטיפול באיומים ביטחוניים מחוץ. המצב כיום איננו מכת גורל, אלא תולדה של מדיניות ארוכת שנים. מדינת הסטארט-אפ והחדשנות מסוגלת, אם תרצה בכך, לצמצם את העוני והפערים בתוכה למינימום ולהפסיק ולדשדש בתחתית רשימת המדינות המפותחות בכל הנוגע לעניינים החברתיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים