שתף קטע נבחר

המלצה חדשה: חכו עם ניתוק חבל הטבור בלידה

ועדת גינקולוגים בארה"ב ממליצה להמתין עם חיתוך חבל הטבור 30 עד 60 שניות. על פי מחקרים, נמצא כי ההמתנה משפרת את זרימת החמצן לילוד, מונעת סיבוכים ואף משפרת את התפתחות המוח. עם זאת, במקרה של סיבוכי הריון או לידה יש לנתק את חבל הטבור מיידית

אל תנתקו את חבל הטבור מוקדם: כך ממליצים שורה של גינקולוגים בכירים, הטוענים כי על סמך עדויות מחקריות המתנה עם הניתוק מעשירה את העובר בחמצן ומסייעת להתפתחותו. ההמלצות החדשות גורסות כי יש להמתין 30 עד 60 שניות עם ניתוקו של הטבור לאחר יציאתו של הילוד לאוויר העולם.

 

על פי הנוהג המקובל ברחבי העולם, רופאים מתנקים את חבל הטבור כמעט מיידית, או בתוך 15 עד 20 שניות עם הלידה, אלא אם מדובר בתינוק פג. ניתוק חבל הטבור הוא לעתים אירוע מכונן בחדר הלידה, והאב המאושר מתכבד לבצע את החיתוך, אם הוא מעוניין בכך.

 

"תוספת של חצי דקה אולי אינה נראית הרבה, אולם בזמן הקצר הזה, מתבצעת זרימת דם מרובה מהאם לעובר" הסבירה ד"ר מריה מסקולה, מאיגוד הגינקולוגים האמריקנים שעמדה בראש צוות ההמלצות.

תוספת של כמה שניות משמעותית לאם ולעובר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תוספת של כמה שניות משמעותית לאם ולעובר(צילום: shutterstock)
 

חבל הטבור מחבר בין העובר לאם במהלך ההריון ומעביר לעובר דם המכיל בין היתר חמצן, חומרי מזון ומרכיבים רבים הנחוצים למחייתו. כאמור, ברוב המדינות בעולם מתבצע חיתוך חבל הטבור מיד עם יציאת הילוד לאוויר העולם. עם זאת, לא קיימות הנחיות מסודרות באשר לתזמון האופטימלי לחיתוך חבל הטבור.

 

באחד המחקרים הגדולים שפורסם לפני שנים אחדות, בו נסקרו מחקרים קודמים שהשוו בין זמני חיתוך חבל הטבור, עלה כי עיכוב של החיתוך בן שתי דקות לפחות, שיפר את ספירת הדם של הילוד והפחית את הסיכון לחוסר ברזל ולאנמיה. עוד מצאו החוקרים, כי החיתוך המאוחר הגביר את מספר תאי הדם (פוציטיטמיה) אך תופעת לוואי זו הייתה זמנית, וחלפה מאליה ללא כל סיבוכים.

 

האיגוד האמריקני לגינקולוגיה מצטט בהמלצותיו החדשות מחקרים קודמים שמצאו כי המתנה בחיתוך מפחיתה את הסיכון לעירויי דם, אנמיה ודימומים במוח אצל פגים. גם תינוקות שנולדו במועד עשויים ליהנות מההמתנה, כיוון שגם חסר קל בדם בילוד עלול לגרום לתוצאות הרסניות. אחד המחקרים הראה כי המתנה של שלוש דקות עם חיתוך חבל הטבור הביאה להתפתחות מוחית טובה יותר.

 

והחיתוך עצמו אינו פוגם בקשר בין האם לתינוק: ניתן עדיין להשכיב את התינוק על בטנה של אמו, ולסייע בבונדינג הראשוני בין שניהם. עם זאת, מסייגים המומחים כי במקרים בהם קיימים סיבוכים בלידה אצל האם או הילוד, יש לבצע את החיתוך מיידית.

 

"המתנה של עד 60 שניות היא הגיונית"

"המתנה בחיתוך חבל הטבור הוא נושא שנדון שנים רבות", מסביר ל-ynet ד"ר מוטי ברדיצ'ב, מנהל חדרי הלידה בבית החולים כרמל. "עם זאת, לא קיימות הוראות מדוייקות. להמתנה של עד 60 שניות יש יתרונות, שכן היא מקטינה את הסיכון לאנמיה והצורך במתן דם בילוד, מעלה את מחסני הברזל אצל התינוק בשנה הראשונה, מפחיתה את שכיחות הזיהום התוך מוחי והנמק במעיים בתינוקות".

 

עם זאת, מסביר ד"ר ברדיצ'ב, המתנה ממושכת מדי, כפי שלעתים דורשים הורים, היא מסוכנת: "ישנם מצבים שבהם חייבים לנתק מיד את חבל הטבור, כמו קשיי נשימה מצוקה וסיבוכים אצל הילוד, או אצל האם. ישנם הורים שלוקחים זאת לקצה השני ודורשים לא לנתק את חבל הטבור למשך דקות ארוכות עד שלא חשים דופק בחבל הטבור, דבר שעלול לסכן את הילוד. אבל המתנה של עד 60 שניות היא הגיונית, וכדאי ליישם אותה בכל המרכזיים הרפואים בעולם ובארץ".







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יתרונות רבים להמתנה עם חיתוך חבל הטבור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים