שתף קטע נבחר

תכלה שנה וקללותיה הרבות

2016 תיכנס להיסטוריה כאחת השנים הסוערות שידע העולם מזה תקופה ארוכה מאוד. מסנסציית הבחירות בארה”ב ועד טבח העם בסוריה, הנה הדברים הבולטים שקרו השנה

ליל הבחירות הגדול

זו לא הייתה שעתה הגדולה של שיטת הסקרים המפורסמת. זו גם לא הייתה שעתה הגדולה של העיתונות, של המנתחים והספקולנטים למיניהם. זו הייתה השעה של דונלד טראמפ. היה רק טבעי לתפות שמערכת בחירות כל כך קיצונית, אכזרית, שערורייתית כמו זו של בחירות 2016 בארה"ב תסתיים בדרמה גדולה לא פחות. הסקרים לא השאירו מקום לספק, כל מפה שנבחנה בקפידה, כל ניתוח מעמיק על אופי הבחירה והמדינה המצביעה לא הזכיר אף לא ברמז את תוצאות הבחירות בארה”ב.טראמפ אמנם הפסיד בהצבעה הכללית ביותר מ-2.5 מיליון קולות, אך גרף 306 אלקטורים, הרבה מעבר למינמום 270 האלקטורים הדרושים לניצחון.

במשך ארבע עד חמש שעות, ממלאות את המסכים מפות צבועות על מסכי מגע, כל מחוז וכל מדינה עלולים היו למשך שעות ארוכות להיות אלו שיכריעו את התוצאה. במאה השנים האחרונות היו רק שלושה מקרים בהם נבחר בפעם השלישית ברצף נשיא המייצג את אחת המפלגות הגדולות, ועדיין הניצחון של טראמפ הגיע לרבים בהפתעה.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

טראמפ זכה לנצחון מוחץ בקרב הציבור הלבן 58% מול 37% בלבד להם זכתה קלינטון. למרות העלייה בייצוג הציבורי של השחורים וההיספנים, שהצביעו למועמדת הדמוקרטית בשיעורים גדולים מדובר עדיין במיעוט של כ-28% מהציבור.

מבדיקת נתוני הבחירות המפולחים למדינות, אין מתאם מוחלט בין המדינות המתנדנדות לבין המדינות בהן אחוז ההצבעה גבוה ולהפך. דמוקרטים רבים קוראים לבטל את השיטה אחרי שזכתה קלינטון למירב הקולות, אך לא ברוב האלקטורים. טראמפ אמר כי הוא דווקא מרוצה ממנה. "מעולם לא הערכתי אותה עד עכשיו, כמה גאונית היא”.

 

חאלב חזרה לידיו של אסד

כבר שנים שהמצב בסוריה רק מחמיר אך רק לאחרונה ניכר שכבר קשה להישאר אדישים. "המצב ההומניטרי בצפון סוריה קשה מאוד", דיווחו בצלב האדום. "אזור חאלב כבר מלא באנשים שהגיעו מכל רחבי סוריה”.אחרי מאבקים מדממים ואכזריים של למעלה מארבע שנים השתלט צבא אסד מחדש על חאלב.

הכיבוש מהווה את ההישג הגדול ביותר של בשאר אסד במהלך חמש שנות מלחמת האזרחים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

אסד הגדיל ואמר שכיבושה מחדש של העיר הוא ניצחון גם של שותפותיו רוסיה ואיראן. השנה ההתערבות של רוסיה בזירה הסורית הפכה עמוקה ומוחצנת מאי פעם. חיל האוויר הרוסי ערך מאות מתקפות אוויריות בחאלב רק לאחרונה, בעוד המיליציות השיעיות הנתמכות בידי טהראן, ובראשן חיזבאללה, הזרימו אלפי לוחמים לשטח. שר ההגנה הרוסי, סרגיי שויגו, אמר כי 35 אלף לוחמים חוסלו בסוריה ב-71 אלף גיחות אוויריות שנערכו מאז החל הצבא לתקוף במדינה, בספטמבר של השנה שעברה. "הצבא בחן 162 סוגים שונים של כלי נשק במהלך המערכה בסוריה", כולל מטוסי קרב מדגמי סוחוי מתקדמים ומסוקי קרב מדגם "קמוב".

אסד הגדיר את כיבוש העיר כ"צעד בסיסי בדרך לחיסול הטרור בסוריה כולה, וליצירת התנאים הנכונים לפתרון לסיום המלחמה”.

 

זיקה

עם כל אירועי השנה האחרונה, זה איכשהו נשמע כמו חדשות ישנות, אבל האמת שממש בתחילת השנה הזו נכנס גורם מאיים חדש לחיינו, נגיף הזיקה.

מחלת הזיקה מועברת בעקיצת יתושות, ומתבטאת בתסמינים דמויי שפעת, אך לעתים היא עלולה לגרום לסיבוכים.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

השנה דווח על לא מעט מקרים בהם הועבר הזיהום סביב לידה וגם באולימפיאדה האחרונה היה נגיף הזיקה אחד האיומים הגדולים ביותר.

 

טרור עולמי

זו הייתה השנה שבה הבינו מסביב לעולם שאיש אינו חסין והטרור יכול להגיע, כנראה, לכל מקום. בריסל, איסטנבול, ניס, מתקפות בטורקיה, ארה"ב וכמובן גם בישראל. רבים מייחסים לפיגועים האחרונים את המשבר בו נתון דעא”ש, את חדירת המהגרים המוסלמים למדינות אירופה, את ההסתה באינטרנט והדיכוי של העם הפלסטיני.

 

 

עם השבעתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב, בעולם כולו מחכים לראות כיצד יראה הסדר החדש ואילו דרכים חדשים יונהגו בניסיון למגר את מתקפות הטרור.

 

ברקזיט

בעבר נתפסו מתנגדי הגלובליזציה כקבוצות מיעוט שאין להן את הכוח להשפיע על קצב העולם החדש.השנה הן הפכו לרוב. במסגרת ההתנגדות העולמית הגוברת לגלובליזציה, הברקזיט הוא הסמל המובהק ביותר למגמה.

ב-23 ביוני 2016, נערך משאל עם בבריטניה בשאלה אם לעזוב את האיחוד האירופי. 52% מהמצביעים תמכו בעזיבת האיחוד האירופי, לעומת 48% שהעדיפו להישאר.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

מסקר שנערך לפני הברקזיט בקרב 6,000 איש ב-8 מדינות שונות באירופה, עולה כי 50% מהצרפתים והאיטלקים מעוניינים בהצבעה בנוגע לשותפות באיחוד, ומחצית מהם סבור כי העזיבה של בריטניה תוביל מדינות נוספות שיעזבו אחריה.

 

מהגרים

באירופה רואים בשנה האחרונה את כניסת המהגרים המוסלמים כפצצה מתקתקת. רק בחג המולד האחרון מהגרים מוסלמים בבלגיה תועדו דוחפים מכונית במורד המדרגות ברכבת התחתית במטרו בבריסל, ושורפים את עץ חג המולד ביום חג המולד.

למעלה מ-5,000 איש נהרגו במהלך השנה האחרונה, בניסיון להגיע לאירופה. מדובר במספר הגבוה ביותר במשבר ההגירה.

 

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 

עם עלייה ניכרת במספר פיגועי הטרור באירופה בשנה האחרונה, כולם על ידי מהגרים, עולה החשש מכניסת המהגרים לאירופה, מספר שהאמיר השנה יותר מאי פעם.

 

נפרדים מקסטרו

בדיוק כשאובמה הושיט ידו לקובה אחרי שנים ארוכות של בידוד תם לו השנה עידן עם מותו של השליט של קובה פידל קסטרו.קסטרו עם אחיו ועם המהפכן הארגניטנאי ארנסטו צ'ה גווארה הקים את "קבוצת ה-26 ביולי", וב-1956 פלשו פעילי הקבוצה לקובה. קסטרו ולוחמים אחרים, בהם ראול קסטרו וצ'ה, שרדו את המתקפה ובסופו של דבר, ב-1 בינואר 1959, הפילו את משטרו של בטיסטה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

בתחילה הסתפק קסטרו בתפקיד המפקד העליון של צבא קובה, אך חודש לאחר ההפיכה, בפברואר 1959, מונה לתפקיד ראש הממשלה, וב-1959 אילץ את הנשיא שמינה בשעתו להתפטר, ונטל את כל סמכויות השלטון לידיו.

קסטרו נראה בציבור לאחרונה ב-19 באפריל בקונגרס של של המפלגה הקומוניסטית. בהופעתו אז הוא נראה חלש, ורבים העריכו שמדובר בהופעתו הפומבית האחרונה - גם בגלל מילות הפרידה שאמר: "בקרוב אני אהיה כמו כל השאר. התור של כל אחד מגיע".

אמנם כבר שנים שאחיו מנהיג בפועל את הנדינה אך נראה כי מותופותח הזדמנות לעידן חדש בקובה.

 

מתח ברחובות ארה"ב 

זה לא חדש. בשנים האחרונות נראה שהמתח עולה בין הקהילה האפרו-אמריקאית למשטרה כשאלו מאשימים את המשטרה באפליה שבמקרים אחדים, גם הסתיימה במוות.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

השנה אחרי שבמספר מקרים נורו אזרחים שחורים על ידי המשטרה, נרצחו גם מספר שוטרים בפעולות נקם. המתח הגובר הוביל בשנה האחרונה ל-20 קורבנות לפחות. בין הקורבנות חמישה שוטרים בדאלאס במהלך הפגנה שיצאה משליטה אחרי מותו של אדם שחור במינסוטה ואחד נוסף בלואיזיאנה.

 

כוכבים נופלים 

אנחנו אמנם לא מכירים אותם באופן אישי, אבל איכשהו לרבים מאיתנו יש את התחושה שאיבדנו כמה אנשים קרובים השנה.

 

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 

בשנת 2016 כמה גיבורי תרבות ואייקונים של ממש הלכו לעולמם. פרינס, דיוויד בואי, ליאונרד כהן, ג'ין ווילדר, גארי מרשל, מוחמד עלי, ננסי רייגן, קארי פישר וכמובן אלי ויזל ושמעון פרס.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
זו הייתה השנה שהייתה.
צילום: AFP
מומלצים