שתף קטע נבחר

מתן שעות עבודה לעובדת ענייה - מעשר כספים?

שאלה:

אני מעסיקה אם חד-הורית לחמישה ילדים פעמיים בחודש כעוזרת בית, ומשלמת לה מעבר למקובל. הייתי רוצה להעסיק אותה יותר (למרות שאין לי צורך, אני פשוט רוצה לתת לה יותר מבלי לפגוע ברגשותיה), וזאת כדי לסייע לה.

 

האם הסכום העודף שאשלם לה יכול להחשב כמעשר? (זמירה).

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

גמילות חסד ועזרה לזולת הם אחד משלושת הדברים שעליהם העולם עומד, כפי שנאמר בפרקי אבות (פרק א, ב).

 

כיצד מקיימים גמילות חסדים?

 

יש גמילות חסד שאדם עושה בגופו, כמו ביקור חולים, ניחום אבלים, הושטת יד לנזקק ועוד ועוד. ויש גמילות חסד שאדם עושה עם כספו, בעזרה לזולת.

 

הרמב"ם מונה שמונה דרגות במצוות גמילות החסד בממונו (כספו), ובראש ובראשונה אומר: "מעלה גדולה שאין למעלה ממנה זה המחזיק ביד ישראל שמָך (שנהיה עני) ונותן לו מתנה או הלוואה, או עושה עמו שותפות, או ממציא לו מלאכה כדי לחזק את ידו עד שלא יצטרך לבריות לשאול, ועל זה נאמר 'והחזקת בו גר ותושב וחי עמך', כלומר החזק בו עד שלא יפול ויצטרך..." (רמב"ם הלכות מתנות עניים פרק י, ז-ח).

 

כלומר, המעלה הגדולה ביותר של נתינת צדקה היא שיקום הנזקק, בין אם על ידי הלוואה, או שותפות, "או ממציא לו מלאכה" - דואג לו לפרנסה. מדרגה פחותה מזה היא מתן בסתר.

 

המכנה המשותף של שתי צורות אלו של עזרה לזולה הן שהמקבל איננו מתבייש בקבלת העזרה, ולכן זו מדרגה כל כך גדולה.

 

מכאן לשאלתך

הסיוע שאת רוצה לתת היא בדרך המכובדת והרצויה ביותר של עזרה לזולת - בדרך שהעוזרת מרגישה שהיא מקבלת עבור עבודתה ומאמציה. אולם מכיוון שבאמת אינך זקוקה לעבודה זו, הכסף שאת מוציאה יכול בהחלט להיחשב כמעשר.

 

כל טוב ותזכי לעוד מצוות רבות (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים