שתף קטע נבחר

מחוברים

מכון שלום הרטמן, בשיתוף עם אימאם מוסלמי מאוניברסיטת דיוק, הקימו תכנית קטנה ואופטימית שמחברת בין אנשי מפתח בקהילה היהודית והמוסלמית. על רקע כל המתחים שצפים בימים אלו, הם נפגשים בניו יורק לכנס מיוחד

מכון הרטמן נוסד במקור בירושלים על ידי הרב פרופ' דוד הרטמן.כשנפתח בשנת 1976 במושבה הגרמנית, הפך למרכז לחינוך ומחקר יהודי שמכשיר עד היום חוקרים, מחנכים, תלמידים, מנהיגים ורבנים.

עם השנים המרכז התפתח, כשהוא פועל בתקווה לחבר בין כל הזרמים ביהדות בכמה וכמה דרכים. בשנים האחרונות הוא מפעיל מרכז גדול גם כאן בארה"ב לפיתוח יוזמות מנהיגותיות. "המכון מפתח אפיקים חדשים בחשיבה, במחקר ובחינוך היהודי ופועל למען הכשרת מנהיגות יהודית המושתת על ערכי הפלורליזם", אמר הרב ד"ר דניאל הרטמן, נשיא המכון בישראל.לאורך השנים פיתח המכון בארה"ב בית מדרש גלובלי למנהיגות קהילתית, מפגשים וסדנאות ייחודיות, סמינר בישראל למנהיגי קהילות מכל הזרמים ומפגשים עם החברה והתרבות בישראל.

 

ביום שני הקרוב, ייערך בבית ספר האשל שבעיר כנס מיוחד של המכון, אשר התגבש אחרי כמה שנים בהן עיצב המכון תכנית מיוחדת. "בקיץ 2013 החלו במכון בפיתוח תכנית ייחודית שמחברת בין אנשי מפתח בקהילה היהודית ואנשי מפתח בקהילה המוסלמית באמריקה", מספר לנו יהודה קורצר, נשיא המכון כאן בארה"ב. "במסגרת התכנית נערכים מפגשים ושיחות והקבוצות יוצאות לביקורים בישראל, בהם הם נחשפים לצדדים שונים בישראל, נפגשים עם ישראלים ופלסטינים בתוך ומחוץ לישראל, ולומדים לעומק על סוגיות של אתיקה, היסטוריה, אמונה והבנה שמובילים את כל אחד מהם".

את התכנית פיתחו יוסי קליין-הלוי ממכון שלום הרטמן ביחד עם אימאם עבדוללה אנטפלי מאוניברסיטת דיוק, מנהל תכנית המכון למנהיגות מוסלמית. "זו התכנית הכי אופטימית שהייתי מעורב בה", מתאר קורצר. "אנחנו יודעים שבשום מקום בעולם יהודים ומוסלמים לא מתחברים, אבל אם יש מקום בעולם שבו זה יכול להתחיל ולהתגבש, זה כאן".

 

יהודה קרצר, נשיא מכון שלום הרטמן בארה"ב ()
יהודה קרצר, נשיא מכון שלום הרטמן בארה"ב

 

הביקורות מחזקות. רבים מהמשתתפים מתארים בהפתעה את החיבור ואת האמפטיה שצומחת בין שני הצדדים. יותר מכל מדובר, לדעת קורצר, באמון שהולך ומתהדק בין הצדדים, גם אם אין הסכמה. "חיבור ושיתוף לא יקרו אם נניח שכל צד צפון בדעותיו. זו תכנית קטנה אבל אפקטיבית. היא דורשת הרבה עבודה ואתגרים אבל אנחנו מאמינים שזה יכול לעשות הבדל. אם אנחנו מסכימים פשוט להקשיב אפשר לייצר מערכת יחסים".

 

אל הכנס הקרוב יגיעו פעילים מרכזיים בקהילות. הכנס Conference on Jews and Muslims in America הוא צעד נוסף של המכון לחבר בין שתי הקהילות. "זו הזדמנות בעת הזו לאפשר לשתי הקבוצות להיות ביחד, לדבר על שאלות שמרחיקות בדרך כלל את שתי הקהילות ולדבר על דרכים לייצור שותפויות".

 

כפי שניתן לתאר, לא היה פשוט לחבר בין הצדדים. העניין אמנם היה שם, אבל החששות עלו. רבים תיארו איומים שקיבלו, קריאות בוז או בקשות להימנע מהמפגשים. "המפגש עורר מחלוקת. רבים חששו להתחבר למוסד ציוני, ארגונים אנטי ישראלים ניסו להילחם ביוזמה וזה לא היה פשוט, בשתי הקהילות, כפי שהעידו לא מעט משתתפים. קשה להטות אוזן קשבת לצד השני ועדיין להבהיר לקהילה שלך שאתה חלק ממנה ותומך בה".

 

עד כה 100 מוסלמים בכירים בקהילה המקומית לקחו חלק בפרויקט. בקיץ האחרון נסעו המשתתפים המוסלמים עם חברי הקבוצה היהודים למסע בישראל. "מדהים לראות כמה פתיחות וכנות יש כשלא נוגעים בפוליטיקה. דורות על דורות חשבו שאם נשב ביחד זה אומר שאנחנו מסכימים. אבל זו לא הכוונה. אנחנו מביאים מוסלמים לישראל כדי שיחשפו לעובדות. אחרי הנסיעה רבים אמנם עדיין דבקים בדעותיהם, אבל הם כבר מבינים את הסכסוך ואת העובדות לעומקן".

 

את הכנס הם עורכים ביום לזכרו של מרטין לותר קינג. הם בחרו דווקא עכשיו לערוך את המפגש הייחודי ביום שלם של פאנלים ודיונים שונים, בגלל מה שהם זיהו כמציאות מתוחה במיוחד. "אחרי הבחירות ראינו שחברינו בקהילה המוסלמית מרגישים מעורערים. היה נוח להתנגח בהם עכשיו, אבל אנחנו רוצים בדיוק את ההיפך. יש דחיפות לדעתנו לבדוק ברגעים החשובים הללו מהי המחויבות שלנו כיהודים לסייע למיעוטים שמרגישים מידה גדולה של חשש. גם אנחנו לא הרגשנו את זה ועדיין מרגישים את זה, אפילו כאן".

 

בכנס מבטיחים להעלות לדיון את הנושאים הבוערים. אנחנו מאמינים שכשלא מדברים על הדברים הם מחמירים. אנחנו רוצים לדבר על מקור החשדנות והרתיעה של מוסלמים ויהודים, לדבר לא על הפוליטיקה אלא על האנשים, לנהל שיחות על נושאים קשים בלי ללכת מסביב ולשמוע אלו את אלו".

קורצר מבין שגם בקהילה היהודית וגם המוסלמית יש נרטיבים שונים וקולות אחרים. לכן חשוב לו שבכנס הקרוב, הקולות כולם ישמעו וערוץ של ביטחון והבנה ייפתח. "אנחנו פלורליסטים ואנחנו רוצים לחבר בין קהילות. דווקא בימים אלו, בהם קהילות מרגישות מעורערות וחשדניות חשוב להושיט יד".

 

לפרטים והשתתפות הקליקו כאן  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"כיהודים עלינו לבדוק את המחויבות שלנו למיעוטים אחרים". קרצר
מומלצים