שתף קטע נבחר

עשית כבר לייק לפוסט של סבתא?

"פייסבוק? זה שום דבר. זו סתם רכילות!" מסביר גימלאי בן 87, שהשתתף בקבוצת גמלאים שסיימו לאחרונה ללמוד כיצד לתקשר בסקייפ, לגלוש בפיייסבוק, להשתמש בגוגל, להעלות סרטונים ליו-טיוב, להתכתב בווטסאפ ולהשתמש בשלל יישומים דיגיטליים

כחלק מתכנית "צוערים לשלטון מקומי" הפועלת לשיפור פני המגזר הציבורי והמוניציפאלי ולהקטנת הפערים החברתיים, סטודנטים וסטודנטיות מאוניברסיטת בן גוריון, בעלי מוטיבציה לשנות ולהשפיע מלמדים קבוצות של גמלאים תושבי ב"ש מיומנויות דיגיטליות שונות.

 

הקורס "סדנאות דיגיטל לגמלאים", המשותף לאוניברסיטת בן גוריון בנגב, אגפי הרווחה, החדשנות ומערכות מידע בעיריית באר שבע ולמרכז לחדשנות דיגיטאלית CDI - Center for Digital Innovation, מתקיים במרכז חדשנות ראשון מסוגו בפארק ההייטק גב-ים הצמוד לאוניברסיטת בן גוריון והוקם בשיתופה. המרכז מאפשר סביבה שנותנת את הרכיבים הנדרשים ליזמים ולסטארטאפיסטים כדי להקים את המיזם שלהם.

 

"הקורס מילא לי חלל ריק, כיוון שאני גרה לבד. הלימודים מאד עזרו והתפלאתי מאד מהרצון הטוב של הסטודנטים ללמד. לא חשבתי שצעירים כאלה יהיו עם המון סבלנות, מצב רוח וידע". מספרת רוזי לוי, 80, גמלאית תושבת באר שבע שבמשך עשרים שנה שימשה כמזכירת בית ספר ועשרים שנה נוספות עבדה כמזכירה בספרייה הרפואית בבי"ח סורוקה, "אני חיה לבד, אז המחשב הוא החבר שלי ללילה, ומאז החיזוק שקבלתי בקורס בידע ויכולות, זה מאד עוזר".

 


זה נעים להיות בחברה כזו, לפתח רעיונות ולשוחח עם אנשים

 

במחשב לצידה של לוי ישב יוסף עבאדי, 87, גמלאי שמתגורר בבאר שבע, ששימש במשך שלושים וחמש שנים מחייו כמנהל חשבונות ב"סולל בונה". עבאדי דווקא פחות התעניין בפייסבוק במסגרת השיעורים, והוא מתלבט האם כעת, לאחר שהקורס מסתיים, למחוק לצמיתות את החשבון שפתח ברשת החברתית. "זה שום דבר. זו סתם רכילות!", הוא טוען.

 

"חבל שתהליך חיובי בעיקרו ייצור פער חברתי משמעותי"

"הקורס נתן לי מסגרת חברתית ברמה גבוהה. זה נעים להיות בחברה כזו, לפתח רעיונות ולשוחח עם אנשים. הקורס הוסיף לי כי לא למדתי מחשבים אף פעם". החלק החשוב בקורס מלבד המסגרת החברתית שהוא סיפק והקשר עם סטודנטים צעירים, היה לדעתו העובדה שלראשונה למד מחשבים במסגרת מסודרת: "מאז הפעם הראשונה בה קניתי באנגליה מחשב עם זיכרון 16K בשנת 1986 כשעוד לא היו דברים כאלה בארץ", הוא מספר.

 

"למדתי אז שפת Basic לבד, והשימוש המשמעותי שלי במחשב היה בתוכנות כמו וורד והצייר". מבחינתו הדבר המשמעותי ביותר שלמד הוא הקישור בין הטלפון החכם למחשב והיכולת להשתמש ביישומים שנוצרו בנייד על המחשב וההפך. "אני מרגיש שהסטודנטים עשו מאמץ מעבר לאנושי ושנתנו את כל הנשמה", הוא מסכם "אני נותן להם על זה מאה".

 

גלעד אפרתי, 26, הוא סטודנט לכלכלה בשנה שנייה באוניברסיטת בן גוריון הלוקח חלק בתכנית "עתידים – צוערים למען שלטון מקומי". במסגרת הזו הוא ריכז את ההדרכה בקורס. "חיפשנו לעשות פרויקט התנדבותי עם משמעות, אבל גם לא רצינו שזה יהיה 'זבנג וגמרנו'", הוא מספר.

 

"רצינו ליצור משהו בר קיימא, עם המשכיות. חשבנו שכצוערים שפועלים בזירה של הרשויות המקומיות, הדבר הנכון הוא ללכת על הקונספט של 'העיר הדיגיטלית', שהולך ותופס מקום מרכזי ברחבי העולם. הבעיה היא שיש אוכלוסייה שיכולה להיפגע וזו אוכלוסיית הגמלאים, שלא יודעת לעשות באופן מהיר וחלק את המעבר לשימוש כזה, וזה חבל שתהליך חיובי בעיקרו ייצור פער חברתי משמעותי".

 

"ביישומי דיגיטל אפשר לשפר את החיים"

אפרתי מספר על הבשלת היוזמה מול כלל הגורמים המעורבים: "מהפגישה הראשונה אליה הגענו שותפתי לתכנית הצוערים צופית לביא ואני, זה פשוט טס קדימה. נוצר משהו מאד יפה. התחלנו לרוץ עם קבוצה של שניים עשר גמלאים ובפורמט קורס שאורכו תשעה מפגשים".

 

אפרתי מספר על מה שצפוי בהמשך: "אנחנו מסיימים קורס אחד ואנחנו לקראת פתיחה של עוד ארבעה קורסים. לפי העירייה, יש כבר דרישה של עוד גמלאים שרוצים לקחת חלק".

 


צריך לזכור שדברים שנראים לאנשים בגילנו טבעיים ומובנים מאליהם, אינם בהכרח כאלה עבורם

 

אפרתי מפרט על התכנים שבחרו לשים עליהם דגש: "זה לא סתם חוג מחשבים ולא מצאנו לנכון ללמד שימוש בוורד למשל, כי האוריינטציה של העניין היא דיגיטאלית. ביישומי דיגיטל אפשר לשפר את החיים.

 

שמנו דגש נרחב על גלישה בטוחה, כדי שלא ייחשפו לסכנות הטמונות ברשת. צריך לזכור שדברים שנראים לאנשים בגילנו טבעיים ומובנים מאליהם, אינם בהכרח כאלה עבורם, ללא ידע מוקדם". לסיכום אומר אפרתי שהמטרה היא לשכלל את הקורס: "לא הכל מושלם ואנחנו מפיקים לקחים כדי שהקורס ילך וישתפר עם הזמן".

 

המחזור הבא של קורס סדנאות הדיגיטל לגמלאים צפוי להיפתח בחודש מרץ הקרוב במרכז לחדשנות דיגיטאלית CDI בבאר שבע ובשיתוף אוניברסיטת בן גוריון בנגב ואגפי הרווחה, החדשנות ומערכות מידע בעיריית באר שבע.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן מארס
יוסף עבאדי מקבל תעודה בסיום הקורס
צילום: רונן מארס
צילום: רונן מארס
רוזי לוי מקבלת תעודה בסיום הקורס
צילום: רונן מארס
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים