שתף קטע נבחר

מול המסכים: האור שמסכן את העיניים

אנחנו מבלים שעות מול מסכים שונים הפולטים אור באורכי גל שונים, ולמרות שזה נראה לנו הדבר הכי טבעי, מסתבר שהעיניים שלנו עלולות להיות בסכנה. למה זה קורה ומה ניתן לעשות?

בשיתוף סופר-פארם

 

אנחנו נמצאים כל היום מול המסך. מחשבים, טלוויזיה, סמארטפון, שלטים, תאורה ברחוב וזו רק רשימה חלקית. למרות שזה ללא ספק חלק מהחיים שלנו ואנחנו לא יכולים לדמיין את עצמנו במצב אחר, המסכים פולטים אור שעלול לסכן את העיניים שלנו.

 

כל מסך כזה פולט אור המורכב מאורכי גל שונים. ככל שהגל מתקצר, עולה כמות האנרגיה שבו. כלומר, האור הכחול מכיל ומפיץ יותר אנרגיה מאור של נורה פשוטה.

 

הראייה האנושית נעה בטווח שבין 280 ל-750 NM. גלי רדיו, למשל, נמצאים בתחום האינפרה אדום (מחוץ לאדום) ובטווח של בין 750 ל-30,000 NM, ולהיפך – אור אולטרה סגול כמו קרני רנטגן (UV, Ultra Violet - מעבר לסגול) נמצאים מתחת לקצה הסגול של הספקטרום ואורך הגל קצר מ-280 NM.

 

בשנים האחרונות מסתבר שלאור הכחול יש כנראה תכונות המסכנות את בריאות עינינו, שכן העיניים שלנו אינן מורגלות לכמות גבוהה של קרינה קצרת גל, ולכן התמונה נראית לנו מרצדת ומרקדת.

 

קראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

כל היום מול המסכים. האור שעלול לסכן אותנו (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
כל היום מול המסכים. האור שעלול לסכן אותנו(צילום: Shutterstock)

נזק בריאותי

בתחילת השנה פרסמו חוקרים אמריקנים כי חשיפה למסכים קטנים, כמו אלה של סמארטפונים, טאבלטים או משחקי מחשב, מגבירה את הסיכון להפרעות שינה.

 

שינה לא מספקת אצל ילדים ומתבגרים היא גורם סיכון להשמנה, לירידה בתפקוד מערכת החיסון ולהפרעות קשב וריכוז. ילדים אלה נמצאים גם בסיכון מוגבר למחלות לב, יתר לחץ דם ושבץ בבגרותם.

 

ולא רק. מחקרים נוספים מוכיחים ששימוש במסכי מחשב וסמארטפון עשויים לפגום בראייה ולגרום לתופעות כמו עייפות העין, יובש בעיניים  - כל אלה נכללות במה שמוגדר "תסמונת ראיית המחשב".

 

על פי נתוני "המכון הלאומי לבטיחות ובריאות תעסוקתית" בארה"ב (NIOSH), כ-90% מהמשתמשים במחשב במשך 3 שעות ביום ומעלה, סובלים מ"סינדרום ראיית המחשב" (Computer Vision Syndrome – CVS).

 

התופעות העיקריות המשויכות לסינדרום זה הן כאבי ראש, ראייה מטושטשת, עיניים אדומות, עייפות, כפל ראייה, צריבה ויובש בעיניים, דמע, רגישות מוגברת לאור (פוטופוביה), כאבי עורף.

  

בנוסף, גורמים המסכים לליקויי ראייה  כמו למשל:

עייפות ראייה. מתבטאת בתחושת מתח ומאמץ בעיניים, כאבי עיניים, עיניים אדומות, דומעות, שורפות, מציקות ומגורות, ראייה מטושטשת, כבדות של העפעפיים ועוד.

 

עין יבשה. מחקרים מעידים על קצב מצמוץ איטי פי שלושה בעת ישיבה מול מחשב לעומת קצב המצמוץ הטבעי. מעבר לכך, בשל העובדה שמסך המחשב ממוקם לרוב מול עיני המשתמש, קיימת התאדות מהירה של הדמעות מעל פני משטח העין, מה שגורם ליובש.

 

איך להתמודד עם הנזקים?

איתן הלימי, אופטומטריסט סופר-פארם, מסביר כי הפתרון היעיל ביותר הקיים כיום לצמצום נזקי האור הכחול הוא ציפוי חדשני לעדשות המשקפיים. "הציפוי משפר את הניגודיות וגורם להקלה משמעותית בתופעות הנלוות לשימוש ממושך במסכים. ציפוי זה מומלץ לכל מי ששוהה שעות ארוכות מול מכשירים בעלי מסכי LED, כולל ילדים".

 

בנוסף, ממליצים חוקרים בתחום על מצמוץ תכוף. מומלץ למצמץ תוך כדי הצפייה במסכים באופן יזום ומכוון. וגם לנסות ולהביט אחת לפרק זמן מסוים על חפץ רחוק.

 

ההמלצה היא להתבונן על חפץ במרחק 6 מ' לפחות אחת ל- 20 דקות, במשך 20 שניות.

 

בשיתוף סופר-פארם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האור שמסכן את העיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים