שתף קטע נבחר

11 פיקוסים עתיקים נכרתו בכיכר דיזנגוף

המסור ניצח את העצים: ביום רביעי לפנות בוקר החלה כריתת 11 עצי פיקוס עתיקים בכיכר המונמכת. מנכ"ל "מגמה ירוקה" כתב בפייסבוק: "העירייה, שמצטיינת בשימור מבנים, לא סימנה אפילו עץ אחד לשימור מתוך 150 אלף העצים שבשטחה". עיריית ת"א: "רוב עצי הפיקוס בכיכר מיועדים לשימור"

מאבקם של פעילי הסביבה להציל 11 עצי פיקוס עתיקים בכיכר דיזנגוף המונמכת נחל כישלון, לאחר שביום רביעי לפנות בוקר החלה העירייה בכריתתם.

 

לאן הגיעו שרידי הריסות כיכר דיזנגוף? צפו

אחרי 38 שנים: פרידה מכיכר דיזנגוף בתמונות

תמונת מצב מהרחפן: כיכר דיזנגוף השטוחה

הריסת הכיכר: רחוב דיזנגוף בת"א נפתח מחדש

 

"כמה עצוב. המסע להצלת העצים העתיקים בכיכר דיזנגוף מגיע היום לסיומו הכואב", כתב בפוסט בפייסבוק מור גלבוע, מנכ"ל ארגון "מגמה ירוקה" וממובילי "החזית להורדת כיכר דיזנגוף". באמת האמנתי שנצליח להציל את העצים האדירים האלה ושיקרה איזה נס שלצערי לא קרה. הכשלון הוא בעצם של עיריית תל-אביב-יפו שגדמה במחי מסור חשמלי אחד, את אחד מנכסיה הגדולים והמפוארים בכיכר דיזנגוף.

עשרות אלפי עצים בסכנה. גזעי העצים הכרותים (צילום: מגמה ירוקה) (צילום: מגמה ירוקה)
עשרות אלפי עצים בסכנה. גזעי העצים הכרותים(צילום: מגמה ירוקה)

"כמה כואב היה לראות הבוקר את הגוזם הנינוח על המנוף, עם הסיגריה בפה, גוזם באדישות בנאלית את ענפיו הענקיים של עץ אדיר בן 80 שנה עד שלא נשאר ממנו זכר. כמה יופי יש בעצים בוגרים וכמה תועלות הם מביאים לבני האדם ובכל זאת המדינה מקצה משאבים זעומים כל כך כדי לשמור עליהם. גם התכנון במדינת ישראל רואה בהם מכשלה לפיתוח בכל הזדמנות שיכול".

 

גלבוע ציין בפוסט שפרסם, כי "כריתת עצים בוגרים היא עבירה פלילית בישראל והבוקר, עיריית תל אביב (לא בפעם הראשונה וכנראה שלא בפעם האחרונה) עברה על החוק ביג טיים. בחודשים האחרונים הבנו שבחקיקה הקיימת יש מלא פרצות שמאפשרות לרשויות המקומיות וליזמים להשיג, בקלות רבה מדיי, היתרי כריתה לעצים בוגרים ולעבור על החוק שאמור להגן עליהם.

"כמה כואב היה לראות את הגוזם הנינוח על המנוף" (צילום: מגמה ירוקה) (צילום: מגמה ירוקה)
"כמה כואב היה לראות את הגוזם הנינוח על המנוף"(צילום: מגמה ירוקה)
 

"תקציבים מחפירים בתוך משרד החקלאות מייצרים ניגוד עניינים מובנה בתוך המערכת. במקום שפקידי היערות העירוניים יהיו גורם מקצועי בתוך משרד החקלאות, הם עובדי עירייה שכפופים למדיניות הפיתוח העירונית ונתונים ללחצים כבדים של יזמים ונדל"ניסטים ושל הרשויות עצמן.

 

לטענתו, "חוק התכנון והבניה מתייחס לשימור מבנים עתיקים ומקצה לכך משאבים ייחודיים אבל לא מתייחס באופן דומה לשימור עצים עתיקים. עיריית תל-אביב שמצטיינת בשימור מבנים, לא סימנה אפילו עץ אחד לשימור מתוך 150 אלף העצים שבשטחה.

"המסע להצלת העצים הגיע לסיומו הכואב". כך זה נראה (צילום: מגמה ירוקה) (צילום: מגמה ירוקה)
"המסע להצלת העצים הגיע לסיומו הכואב". כך זה נראה(צילום: מגמה ירוקה)
 

כשרשות מקומית מחליטה לכרות עצים אין שום דרך להבטיח שהציבור יהיה מיודע ויוכל להגיש התנגדויות אם ירצה בכך, לא שלט על העץ ולא שום שלט אחר. גם כאן, בניגוד לחוק התכנון והבניה שמחייב הצבת שילוט במרחב הציבורי - אין חובה כזאת ביחס לעצים. החוק מחייב את הרשות להעלות הודעה מינורית וזניחה באתר שלה, שנעלמת תוך 14 יום ללא זכר ותיעוד. זהו. כורתים עצים עתיקים ומונעים מהציבור את זכותו להתנגד לכך.

 

"זה מה שאיפשר את כריתתם של 11 העצים העתיקים בכיכר דיזנגוף ולכן העצב גואה ואיתו גם הכעס והבושה בעירייה שלי שקיבלה החלטה כל כך אומללה ומיותרת. אני מקווה שנמצא את הדרכים לשנות את החוק ואת המדיניות שמאיימת לפגוע בעשרות אלפי עצים בכל רחבי גוש דן בשנים הקרובות".

 

עיריית ת"א: מספר העצים בעיר הוכפל 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען, עיריית תל אביב-יפו רואה חשיבות רבה במניעת כריתתם של עצים קיימים ובמניעת פגיעה בעצים במהלך עבודות פיתוח ובנייה, וכל כריתה או העתקה מתבצעת רק לאחר בדיקה דקדקנית ואישור האגרונום - עוד בשלב התכנון. בנוסף, העירייה פועלת להרחבת מספר העצים הקיימים בעיר ולראייה בעשור האחרון מספר העצים בעיר הוכפל והגיע ל-260,000.

מודעת אבל שנתלתה על אחד הגזעים לפני הכריתה ()
מודעת אבל שנתלתה על אחד הגזעים לפני הכריתה
  

"הורדת כיכר דיזנגוף למפלס הרחוב תביא לפיתוח אורבני של הכיכר וסביבתה, להחייאת האזור, לרווחה בטיחותית ותנועתית. במסגרת פיתוח הכיכר ישוקמו מערכות התשתית ויינתן מענה מיטבי לכלל המשתמשים.

 

"רוב עצי הפיקוס בכיכר מיועדים לשימור במסגרת הפרויקט. העצים הקיימים במעגל הקרוב לדופן החיצונית נשארים במקומם ומדופן המעגל הפנימי ייעקרו 10 עצי פיקוס ועץ פיקוס אחד יועתק. נציין כי סוגיית העצים נבדקה בהתאם לצורכי פיתוח הכיכר והבטיחות בתנועה, תחת האילוצים הקיימים ובתאום עם הגופים הרלוונטיים לרבות משרד החקלאות, משרד התחבורה וכדומה.

 

"אמנם נבחנו מספר חלופות, אולם הוחלט לקדם את החלופה התנועתית המסדירה מדרכות רחבות ושביל אופניים נפרד ובטיחותי. חלופה זו כוללת שימור של כל העצים בעלי ערכיות גבוהה מאוד ונעשה פרסום כדין של העצים שיועתקו/יעקרו ולא התקבלו התנגדויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מגמה ירוקה
גזע עץ שענפיו נכרתו בכיכר
צילום: מגמה ירוקה
מומלצים