שתף קטע נבחר

"לחשוף את האחראים": אלו 9,686 הנאצים באושוויץ

שמות, תאריכי לידה, תפקיד ולעתים גם תמונה: מאגר מידע פולני ראשון מסוגו חושף את פרטי הקצינים והשומרים הנאצים במחנה ההשמדה. "מערכות הצדק כשלו, תפקידנו לחשוף את האחראים לפשעי המלחמה"

 

אושוויץ (צילום: AP) (צילום: AP)
אושוויץ(צילום: AP)

חושפים את האחראים להשמדה באושוויץ: פולין השיקה מאגר מידע שכולל את שמותיהם ופרטיהם האישיים של קרוב לעשרת האלפים הקצינים, השומרים ואנשי הצוות הנאצים במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו. זהו אתר האינטרנט שבו ניתן לעיין בפרטים - השמות, תאריכי הלידה, התפקידים. כך גם אפשר יהיה לנסות ולהעמיד לדין את המעטים שעדיין נותרו בחיים.

 

 

המכון הממשלתי לזיכרון הלאומי בפולין, שהשיק את המאגר, הודיע כי רשימת העובדים התבססה על ארכיונים שנמצאו בפולין, גרמניה, אוסטריה, ארצות הברית ואף ברוסיה, שבה רוב הארכיונים מתקופת המלחמה נותרו חסויים. ב"גרדיאן" הבריטי פורסם כי המאגר יכלול בנוסף גם 350 פסקי דין נגד אנשי המחנה שנשפטו בגין פשעי מלחמה, אך הם צפויים להתפרסם בהמשך מאחר וטרם תורגמו.

הצגת מאגר השמות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הצגת מאגר השמות(צילום: EPA)

יו"ר המכון, ירוסלב שארק, אמר כי מאגר המידע הוא רק חלק מפרויקט ששם לעצמו למטרה לפרסם את שמותיהם של כל עובדי מחנות ההשמדה שהפעילה גרמניה הנאצית ברחבי פולין במהלך מלחמת העולם השנייה. בשיחה עם כלי התקשורת בקראקוב, אמר שארק כי ההיסטוריון אלכסנדר לאסיק הרכיב את הרשימה יחד עם חוקרי המכון הממשלתי ועובדי אתר ההנצחה באושוויץ-בירקנאו, על בסיס מחקריו שנפרשו על פני יותר מ-30 שנים.

 

המאגר הושק ימים ספורים לאחר שצוות אתר ההנצחה לאושוויץ-בירקנאו פנה לרשויות בגרמניה ובאוסטריה בבקשה למסור כל מידע שיוכל "לשפוך קצת אור" על אישיותם של עובדי המחנה והאידאולוגיה שהובילה אותם. מנהל האתר פיוטר צ'יווינסקי הוסיף כי הוא מחפש מידע נוסף "כדי להבין את ההשפעה של המנגנון הפופוליסטי של שנאת בני אדם".

 

לאסיק ציין כי "מערכות הצדק בעולם כשלו בנושא, ואני עושה את מה שכל היסטוריון צריך לעשות - לחשוף את האחראים הבלעדיים לפשעי המלחמה שהתרחשו". בנוסף טען לאסיק כי יותר מ-200 שומרים ששירתו במחנה ההשמדה עדיין עשויים להיות בין החיים.

 

מאגר המידע של עובדי המחנה ומפקדיו זמין בשלוש שפות: פולנית, אנגלית וגרמנית. רוב השמות כוללים נתונים כגון תאריך ומקום לידה, לאום, השכלה, שירות צבאי והשתייכות למפלגה. בחלק מהרשומות יש גם תמונות של עובדי המחנה ומסמכים משפטיים מהעמדתו לדין בפולין.

 

ההיסטוריון הישראלי אפרים זורוף, המכונה "אחרון ציידי הנאצים", בירך על פרסום מאגר המידע ואמר כי "חשיפת המידע עשויה להוביל את הרשויות בגרמניה להגיע לאנשים שלא נחשדו מעולם".

 

 


פורסם לראשונה 31/01/2017 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים