שתף קטע נבחר

מותקפת ברשת על ידי הגרוש: "החיים נרמסים"

א' התגרשה מהגבר שהיכה אותה, אך בעידן הרשתות החברתיות גם המרחק לא יכול להגן עליה. "כל אדם בעולם יכול לצפות בי בתמונות חשופות במחשב", סיפרה בראיון לאולפן ynet. "זו אלימות". א' לא היחידה שסובלת מהתופעה

 

 

 

א', אישה שהתגרשה מבעלה שהיכה אותה, סיפרה אתמול (יום ג') בראיון לאולפן ynet כיצד בעלה לשעבר ממשיך להתעלל בה מרחוק, באינטרנט, באמצעות הפצת שקרים ומידע אישי. א' היא לא היחידה, ובשל היקף התופעה התכנסה הבוקר בכנסת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי לדיון בנושא אלימות נגד נשים ברשתות החברתיות.

 

"אני גרושה כבר כמעט שנה", סיפרה א'. "חייתי בצל האלימות, אלימות קשה במשך שבע שנים, אלימות פיזית, מילולית, אלימות מינית, וגם היום, אחרי שאני גרושה ואף שהגרוש שלי נמצא כרגע אזוק במעצר בית – אני עדיין סובלת מדי יום מאלימות ברשת החברתית".

מתמודדות עם אלימות גם ברשת. "זה מטלטל, כל החיים נרמסים" (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
מתמודדות עם אלימות גם ברשת. "זה מטלטל, כל החיים נרמסים"(צילום: אלי מנדלבאום)
 

היא הוסיפה ואמרה: "זו חוויה משפילה. כל יום אני קמה בבוקר לפרסומים חדשים, בכל מיני אתרים, גם בפייסבוק, פשוט מפיצים כל מיני ידיעות לגביי, רובן שקריות. יש חשיפה של תמונות - שלי, של הילדים הקטנים שלי, של בני משפחתי, של אנשים שקרובים אליי. לאחרונה התפרסמו תמונות שעברו עיבוד מחשב, תמונות עירום, עם מלל מאוד קשה.

 

"זו אלימות לכל דבר ועניין. כשהאלימות היא פיזית או היא מילולית, בדרך כלל זה קורה בתוך ארבע קירות, בתוך בית, ויש אפשרות להסתיר, לא לגלות. אך ברגע שהדברים יוצאים לרשת, פוסט עולה לאוויר ואין שום אפשרות לעצור את זה. פשוט כל החיים הפרטיים שלי חשופים לכולי עלמא. כל אדם בעולם שיושב מול המחשב יכול לצפות בי בתמונות חשופות, לדעת פרטים אישיים על החיים שלי. זה מטלטל".

 

א' הוסיפה כי פנתה לגורמים רבים ושונים בעקבות התופעה בניסיון להפסיקה, אך טרם קיבלה מענה ראוי. "פניתי לכל הגורמים האפשריים, ובהם גם למשטרה", סיפרה. "אני לא חושבת שהם הצליחו להדביק את הקצב. הלכתי, הגשתי תלונה, נחשפתי עם כל התמונות וכל האינפורמציה המביכה הזאת, ועכשיו תשב ותחכה שכן יגישו כתב אישום, לא יגישו כתב אישום. אולי בעוד שנה יהיה איזשהו דיון ובינתיים החיים שלי נרמסים.

 

"אין שום ספק שאדם כזה, שצריך לעצור אותו, פשוט מהווה לי סכנה. לאחר ששהיתי במקלט לנשים מוכות במשך חצי שנה, לאחר שהתגרשתי ויש לי מבחינה חוקית צו הגנה, צו הטרדה מאיימת, אני עדיין מרגישה את נחת זרועו וחווה אלימות כל יום מחדש. אני לא יכולה להגיד שיצאתי ממעגל האלימות".

 

א', המיוצגת על-ידי מרכז רקמן באוניברסיטת בר אילן, סיפרה על הפחד התמידי ששורר כאשר אישה חווה סוג כזה של אלימות ברשת. "אני חשה מאוימת בכל יום ואני בהחלט שוקלת את צעדיי. והמלחמה היא על לחיות בכבוד, לא רק לחיות".

 

"מכת מדינה". פרקליט המדינה יוזם החמרה באכיפה

לא רק בכנסת מנסים למצוא פתרון לבעיה. פרקליט המדינה שי ניצן פרסם אתמול הנחיה חדשה הנוגעת ל"חוק הסרטונים", שנועדה להתמודד עם התגברות התופעה של פרסום תמונות, סרטונים או הקלטות בעלי אופי מיני ברשתות ובאפליקציות להעברת מסרונים, כאשר הפרסום לא נעשה בהסכמת המצולמים.

 

על פי הודעת פרקליטות המדינה, ההנחיה החדשה מדגישה את העניין הציבורי שבהעמדה לדין בעבירה כזו, נוכח התגברות התופעה והפגיעה המשמעותית בקורבנות. לצד האכיפה הפלילית ומהלכי החקירה, מתייחסת ההנחיה החדשה גם לצורך בהסרת התוכן הפוגע מרשת האינטרנט.

 

"חוק הסרטונים", שנחקק בינואר 2014, קובע כי הטרדה מינית תהיה גם "פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום". בגין עבירה זו, קובע החוק עונש של חמש שנות מאסר.

 

בפרקליטות המדינה מציינים כי הפצת תוכן מיני ברבים, ללא הסכמת המצולם, הפכה בשנים האחרונות ל"מכת מדינה". נמסר כי בשלוש השנים שחלפו מאז חקיקת החוק, הגיעו אל פרקליטות המדינה עשרות רבות של תיקי חקירה בגין עבירות על "חוק הסרטונים", ועד כה הוגשו כ-30 כתבי אישום בגין עברה זו.


פורסם לראשונה 07/02/2017 22:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
סוג נוסף של אלימות - ברשת
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים