שתף קטע נבחר

1.75 מיליון ש' לאלמנת עובד זר שנדרס למוות

אזרח אריתריאי נהרג בעת שרכב על אופניו. בית המשפט קבע שביטוח לאומי ו"הפניקס" יפצו את אלמנתו וילדיו על הפסדי השכר העתידיים

בית המשפט המחוזי מרכז קבע לאחרונה שאלמנתו וילדיו של עובד זר מאריתריאה, שנהרג בתאונת דרכים, יפוצו ב-1.75 מיליון שקל, בעיקר בגלל הפסדי שכר עתידיים של המנוח. השופט צבי ויצמן קבע שרוב הסכום ישולם על ידי הביטוח הלאומי, ואילו חברת "הפניקס", שביטחה את הנהג הפוגע, תשלם 457 אלף שקל.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ב-2008 נמלט המנוח לישראל על רקע המצב באריתריאה, וכעבור שלוש שנים הצטרפה אליו אשתו. הם קיבלו רישיון ישיבה זמני בארץ והחלו להתפרנס בעבודות שונות. כמה שנים לאחר מכן נהרג הבעל כשנפגע ממכונית בעת שרכב על אופניו. אלמנתו וילדיו הגישו תביעה נגד חברת הביטוח של הנהג הפוגע, "הפניקס", והמחלוקת העיקרית ביניהם נסובה על סוגיית הפיצוי על אובדן הכנסה.

 

האלמנה טענה שבעלה המנוח היה אדם חרוץ שעבד בשני מקומות במקביל והשתכר כ-8,100 שקל לחודש בממוצע. היא דרשה לחשב את אובדן ההכנסה והפרשי פנסיה שלו כאילו היה ממשיך לעבוד בישראל עד לפרישתו.

 

מנגד, הפניקס טענה שיש לחשב את שכרו על פי השכר הממוצע באריתריאה, הנמוך עשרות מונים (כ-75$ בחודש). לטענתה, מאחר שלמנוח היה רישיון שהייה זמני שלא כלל הרשאה לעבוד, אי אפשר להניח שהיה ממשיך לעבוד כאן עד גיל הפנסיה, ולא ניתן להתעלם מהאפשרות שהיה מגורש.

 

האלמנה טענה בתגובה שלנוכח נסיבות בריחתם מאריתריאה, נראה שהיו ממשיכים לקבל אשרות שהייה בישראל, וגם אם לא, הרי שלא היו מגורשים עד שהצעיר בילדיהם יגיע לגיל 18. לחלופין, היא טענה כי ככל שהיו מגורשים, יש להניח כי היו מוצאים מקלט בארץ מערבית אחרת, ששיעור ההשתכרות בה לא נופל מזה בישראל.

 

חזרה לא באה בחשבון

ואכן, השופט צבי ויצמן קיבל את עמדת האלמנה. לדבריו, על פליטים שמגיעים מאריתריאה חל עיקרון "אי-ההחזרה" שנוסח באמנת פליטים בינלאומית שאושררה על ידי ישראל, ובהתאם לה הוחלט שמסתננים מהמדינה זכאים באופן אוטומטי להגנה זמנית בארץ.

 

באשר לרישיון העבודה, השופט הסביר כי המדיניות בישראל היא לא לפעול נגד מעסיקים של אזרחי אריתריאה בעלי רישיון שהייה זמני. מלבד זאת, הוא קיבל את עמדת האלמנה שלפיה במקרה שהיו מגורשים סביר להניח שהיו נמלטים למדינה אירופאית, שכן החזרה לאריתריאה במצבה הנוכחי אינה באה בחשבון.

 

לנוכח הדברים האמורים קבע השופט ויצמן שבהחלט אפשר להניח שהמנוח היה נשאר בישראל וממשיך לעבוד בה עד הגעתו לגיל פרישה. כלומר, יש לחשב את שכרו לצורך פסיקת הפסדי שכר ופנסיה, בהתאם לשכרו בישראל.

 

הערכת הנזקים של התובעים, כיורשי המנוח וכמי שהיו תלויים בו למחייתם, הסתכמה בכ-1.75 מיליון שקל, אך מסכום זה נוכו התגמולים שקיבלו ויקבלו מביטוח לאומי. לפיכך חויבה הפניקס לשלם לתובעים 456,800 שקל, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בשיעור 15.21%.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעים: עו"ד אסף אודיז, עו"ד יובל המלי
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד משה עבדי
  • עו"ד מנחם בוזנה עוסק בדיני ביטוח
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים