שתף קטע נבחר

לראשונה: חייל ממוצא אתיופי הציל בת עדתו בזכות תרומת מח עצם

אלמקן מקונן, חייל בהנדסה הקרבית הצטרף למאגר מח העצם עם גיוסו לצבא. בשבוע שעבר נמצאה התאמה בינו לבין בת העדה החולה בלוקמיה. "אני מקווה שתרומת מח העצם שלי תעזור לה להירפא", אומר מקונן, "אני מאושר שנפלה בחלקי הזכות הזו"

היסטוריה במאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון". אלמקן מקונן, חייל יליד אתיופיה בחיל ההנדסה הקרבית, נמצא בשבוע שעבר מתאים להצלת חייה של בת עדתו. בכך הפך מקונן, לראשון מקרב בני הקהילה שמציל את בן עדתו באמצעות תרומת מח עצם.

 

אלמקן מקונן (20) המשרת בחיל ההנדסה הקרבית, הצטרף למאגר הלאומי לתורמי מח עצם של "עזר מציון" עם גיוסו לצבא. בשבוע שעבר נמצאה התאמה מלאה בינו לבין המועמדת להשתלה – גם היא ממוצא אתיופי. ב"עזר מציון" החליטו לצאת למסע הסברה בקהילה, בגלל שיעור נמוך של תורמים במאגר.

 

מקונן, נולד באתיופיה ועלה לארץ בגיל 5. עם גיוסו לצבא הצטרף למאגר התורמים של "עזר מציון". לפני מספר שבועות הוא נמצא מתאים לתרום לאישה חולת לוקמיה.

 

"חשבתי על האישה חולת הסרטן ועל הילדים שלה, והסכמתי. אני מקווה שתרומת מח העצם שלי תעזור לה להירפא. צריך רק לתת בדיקת רוק אחת פשוטה וככה אפשר להציל חיי אדם. אני מאושר שנפלה בחלקי הזכות הזו", הוא מספר.

 

ברכה זיסר עם אלמקן מקונן. מתקשים למצוא תורם לחולים ממוצא אתיופי. (צילום: עזר מציון) (צילום: עזר מציון)
ברכה זיסר עם אלמקן מקונן. מתקשים למצוא תורם לחולים ממוצא אתיופי.(צילום: עזר מציון)

 

"לא משנה לי למי תורמים"

בין מקונן לנתרמת נמצאה התאמה של מאה אחוזים, דבר שמעלה את סיכויי ההחלמה באופן משמעותי. "התחושה שלי אחרי ההשתלה הייתה שאסור לפחד, וחייבים לתרום, כי אם המצב היה הפוך, מישהו אחר יכול היה להציל אותי. זה לא משנה למי תורמים, כי אני מעריך כל אדם", הוא מוסיף.

 

המאגר הלאומי לתורמי מח עצם של עזר מציון הוקם לפני 20 שנה, וכיום הוא כולל 841,356 תורמים פוטנציאליים, שבזכותם בוצעו 2,350 הצלות מצילות חיים.

 

מספרם של התורמים הפוטנציאליים מהמוצא האתיופי עומד על 9,770, כאחוז אחד מהמאגר. זהו שיעור נמוך באופן משמעותי מחלקם היחסי של האתיופים מקרב החברה היהודית בישראל, העומד על כ-2.2 אחוזים.

 

בעבר התבקש המאגר לספק תרומות עצם לחולים ממוצא אתיופי, אך בהיעדר תורמים מבני העדה נאלצו שם לספק תרומות בהתאמה חלקית בלבד ובמקרים מסוימים כלל לא נמצא תורם.

 

מסיבה זו, מגדירים במאגר התורמים את תרומת מח העצם של מקונן כאירוע היסטורי. "זאת הפעם הראשונה שחייל ממוצא אתיופי תורם לחולה אתיופית, וזה מכיוון שהייצוג שלהם במאגר נמוך מאוד", סיפרה מנהלת המאגר, ד"ר ברכה זיסר.

 

"זה גורם לכך שאנחנו מתקשים למצוא תורם לחולים ממוצא אתיופי. לא ברור למה, ייתכן שזה בגלל חוסר מודעות או חשש. אנחנו נתקלים במקרים שבהם גם מי שהצטרף למאגר חושש לתרום".

 

כדי לעודד את בני הקהילה להצטרף למאגר ולהציל חיים, יוצאים בימים אלה ב"עזר מציון" בקמפיין מיוחד. "המקרה של אלמקן ממחיש את החשיבות של הצלת חיים ועל הצורך להצטרף למאגר", הוסיפה זיסר. "זאת קהילה שהייתה מבודדת במשך שנים רבות, ומבחינה גנטית הסיכוי למצוא תורם לחולה אתיופי יהיה בקרב בני עדתו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עזר מציון
תרם מח עצם וזכה להציל חיים
צילום: עזר מציון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים