שתף קטע נבחר

שבוע קטלני: מקרה נוסף של מוות בעריסה בלוד

פעוט בן 8 חודשים נמצא ללא רוח חיים בשנתו בלוד. צוות מד"א ביצע בו פעולות החייאה ממושכות, אך אלה לא צלחו. בשבוע שעבר נמצאו 3 פעוטות נוספים ללא דופק וללא נשימה עם חשד למקרי מוות בעריסה

החורף ממשיך לגבות קורבנות: מקרה נוסף של מוות בעריסה דווח היום (א') בצהריים. מדובר בפעוט בן 8 חודשים שנמצא ללא רוח חיים בשנתו. המקרה התרחש היום סמוך לשעה שלוש בצהריים: צוות מגן דוד אדום נקרא לדירה בלוד, שם נמצא הפעוט כשאינו מגיב לאחר שישן במיטתו.

 

הצוות החל בפעולות החייאה תוך כדי פינוי לבית החולים אסף הרופא, אולם חרף המאמצים נקבע מותו. על פי הידוע, התינוק לא סבל ממחלת חום, ולא ידוע על מומים מולדים או גורם ישיר אחר שהביא למותו.

 

בשבוע שעבר דווח על ככל הנראה שלושה מקרי מוות בעריסה בתינוקות. במקרה הראשון תינוק בן 8 חודשים נמצא ללא רוח חיים בגן בתל אביב. צוות מד"א שהוזעק למקום מצא אותו ללא דופק וללא נשימה והחל במאמצי החייאה תוך כדי פינוי לבית החולים איכילוב בתל אביב. על פי הידוע הילד סבל השבוע מחום גבוה שחלף.

 

באותו יום, תינוקת נוספת בת 9 חודשים מטירה נמצאה ללא רוח חיים, צוות מגן דוד אדום החל במאמצי החייאה ופינה אותה תוך כדי החייאה מתקדמת לבית החולים הלל יפה. תינוק נוסף בן 7 חודשים מהיישוב פרדס חנה פונה גם כן תוך כדי מאמצי החייאה ומותו נקבע בחדר המיון של בית החולים הלל יפה בחדרה.

 

אין סיבה ישירה למוות

מוות בעריסה, נקבע על ידי קריטריון אחיד בעולם, שקובע כי לא נמצאה סיבה ישירה למותו של התינוק וכי הוא לא סבל ממחלות רקע ידועות, חום גבוה או סימני התעללות. עם זאת, ייתכן שנתיחות לאחר המוות בתינוקות שמתו בעריסתם היו מראות את קיומה של מחלת רקע כלשהי.

 

במדינות רבות בעולם קיימת חובת נתיחה שלאחר המוות בכל מקרה של מוות בעריסה, וממאות אלפי הנתיחות שבוצעו בשנים האחרונות במקרים אלה לא נתגלתה כל סיבה ישירה למותו של התינוק. לפיכך, הסבירות לכך שבארץ נתיחה הייתה מגלה סיבה למוות בעריסה היא נמוכה.

 

הסיבות לתסמונת אמנם לא ידועות, אך עדויות שנאספו בשנים האחרונות גילו כי נקיטה של מספר פעולות הפחיתה באופן דרמטי את מספר מקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית בתינוקות עד גיל שנה.

 

ההנחיות: השכבה על הגב ללא חפצים, מוצץ והפסקת עישון

עד כה המליצו ארגון הבריאות העולמי, כמו גם משרד הבריאות הישראלי, להשכיב את התינוק לישון על גבו (בעוד שבזמן עירות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב). בנוסף, הוזהרו ההורים מפני שינה משותפת עם הילדים, לאחר מקרים טראגיים שבהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם בזמן השינה מבלי ששמו לב לכך.

 

בשנים האחרונות, עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו כשהיא ריקה מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו. משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה.

 

המלצות נוספת שמפחיתות הסיכון למוות בעריסה:

הנקה: מחקרים הראו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך 6 החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.

 

מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.

 

אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק. גם אם אינם מעשנים בקרבתו, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן.

 

אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.

 

ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השכיבו את התינוק בלילה על גבו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים