שתף קטע נבחר

מה גרם לירידה של 60% בנתיחת גופות בישראל?

ד"ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר, התראיין לתוכנית רדיו והסביר על שיטות העבודה החדשות במכון, צמצום מספר הרקמות שנשארו במקום ועל הצורך להפריט את המכון ולהפריד אותו מאחריות ממשלתית

"הורדנו משמעותית את מספר הנתיחות במכון לרפואה משפטית". בריאיון שהעניק לרועי כ"ץ בתכנית "פרלמנט שישי" ששודרה ביום שישי ברדיו תל אביב 102FM, חשף ד"ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר, חלק משיטות העבודה במקום.

 

ד"ר קוגל הסביר כי בניגוד לשנים עברו הצליחו במכון לצמצם משמעותית את מספר נתיחות המתים בישראל באמצעות שימוש ב-CT במקום ביצוע ניתוחים ובכך מסוגל להיענות להתנגדויות של בני משפחה לביצוע הנתיחה: "עברנו בצורה גורפת להדמיה, כלומר הורדנו את מספר הנתיחות. כל גופה עוברת CT מלא ואנחנו מפענחים את הגופה.

 

"צמצמנו את הנתיחות כמעט ב-60% באמצעות הדמיות ואנחנו נגביר את המגמה". עוד הסביר ד"ר קוגל על התהליך המורכב: "לפעמים זה יותר עבודה כי לתת תשובה באמצעות הדמיה לפעמים זה יותר קשה. לי באופן אישי לא אכפת מה יעשו בגופתי אבל יש גם אנשים שמתנגדים לנתיחות וצריך להתחשב בהם".

 

הקשיבו לדבריו בתוכנית הרדיו

 

 

"המכון צריך להיות עצמאי כדי להימנע מלחצים ממסדיים"

על רקע הביקורת כלפי מספר הרקמות הרב שנותר במכון עוד מימיו של מנהל המכון הקודם פרופ' יהודה היס, הסביר ד"ר קוגל שמספר הרקמות היום צומצם באופן משמעותי: "מתוך רקמות של 8,400 אנשים שנשמרו במכון לרפואה משפטית, כיום יש כ-150. את כולם הצלחנו בשנים האחרונות לקבור בתיאום עם משפחות ומה שנשאר הם מקרים בעיתיים, אנשים שנמצאים בחו"ל, שנפטרו בחו"ל או מהרשות הפלסטינית".

 

בהמשך הריאיון דרש ד"ר קוגל להפריד את המכון מכפיפות כלשהי למשרד ממשלתי בכדי למנוע הפעלת לחצים ממסדיים: "ברוב מדינות העולם המערבי המכונים לרפואה משפטית שייכים לרשות עצמאית, כדי שלא יהיו כל מיני קשרי חפיפה ואולי מנופים שמפעילים בכל מיני דרכים – עקיפות או ישירות – כדאי מאוד שזה יהיה רשות עצמאית".

 

לפני כשנה נחשף ב-ynet הדו"ח של הוועדה שהוקמה במשרד הבריאות לבחינת המכון לרפואה משפטית. הוועדה קבעה שיש להפריט בהקדם האפשרי את המונופול של המכון לרפואה משפטית. "בשל העובדה כי המכון הינו 'מונפול' בתחום הרפואה המשפטית בישראל, בשילוב עם מחסור ברופאים משפטיים, נוצר מצב שיום אין בשוק הפרטי רופאים משפטיים היכולים לתת חוות דעת נגדית לחוות הדעת המוגשות על ידי המכון.

 

"בשל כך עלולה להיפגע היכולת של הגנת הנאשמים וכנגזרת מכך עלולה להיפגע זכות הנאשמים להמליך משפטי הוגן" נכתב בדו"ח.

 

הוועדה גם המליצה להקים מכון נוסף לרפואה משפטית בצפון הארץ, בבית החולים רמב"ם בחיפה. המכון החדש יפעל במקביל למכון הקיים בתל אביב באבו כביר. כשיוקם המכון החדש תבוצע חלוקה גיאוגרפית, כך שנתיחות ובדיקות באזור הצפון, יופנו אל המכון ברמב"ם ונתיחות ובדיקות באזור המרכז והדרום יופנו אל המכון באבו כביר.

 

"ככל שמכון אחד הגיש חוות דעת עליה התבססו בהליך משפטי, חוות הדעת הנגדית במקרה זה תוכל להיות מוגשת על ידי המכון האחר", נכתב בדו"ח של הוועדה.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבריאל בהרליה
ד"ר חן קוגל. הוריד את מספר הנתיחות
צילום: גבריאל בהרליה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים