שתף קטע נבחר

היצורים ששרדו את ההכחדה ההמונית הגדולה

מדענים מצאו במדינת איידהו מאובנים המעידים על מערכת אקולוגית ששיגשגה לאחר ההכחדה ההמונית לפני 252 מיליון שנה. בין היתר נמצאו מאובנים של זוחלי ים, דגים גרמיים, יצורים דמויי-דיונון, "קרובי משפחה" של כוכבי ים, ספוגים ועוד

מאובנים הכוללים כרישים, זוחלי ים ויצורים דמויי-דיונון שהתגלו בדרום איידהו חושפים מערכת אקולוגית ימית ששגשגה זמן קצר יחסית לאחר תקופת ההכחדה הקשה ביותר שידע כדור הארץ - וסותרים את התיאוריה הרווחת כי לקח לחיים על פני כדור הארץ זמן רב להשתקם.

 

מדענים שערכו את המחקר, שפורסם בכתב העת Science Advances, תיארו את תגלית המאובנים הנדירה שחושפת את החיים הססגוניים שאחרי ההכחדה הענקית שהתרחשה בסוף תור הפרם לפני כ-252 מיליון שנה, שבמסגרתה נמחקו 90% מהמינים החיים בכדור הארץ. אפילו ההכחדה ההמונית שהתרחשה לפני 66 מיליון שנה בעקבות פגיעת אסטרואיד, שהביאה לסופם של הדינוזאורים, לא הייתה כה חמורה ועל סף השמדה מוחלטת של החיים על פני האדמה.

 

מאובנים שמצאו החוקרים (צילום: ארנוד בריאר) (צילום: ארנוד בריאר)
מאובנים שמצאו החוקרים(צילום: ארנוד בריאר)

 

המאובנים, השייכים לכ-30 מינים שונים, נחשפו בסמוך לעיר פריז שבדרום איידהו והציגו חזרה זריזה ודינמית לחיים של מערכת אקולוגית ימית, והמחישו את הגמישות המדהימה של החיים. "התגלית שלנו הייתה בלתי צפויה לחלוטין", הסביר החוקר הצרפתי ארנוד בריאר.

 

המערכת האקולוגית הזו מתקופה כה רבת-חשיבות כללה טורפים, כמו כרישים באורך 2 מטרים, זוחלי ים, דגים גרמיים, יצורים דמויי-דיונון, "קרובי משפחה" של כוכבי ים, ספוגים, ועוד חיות רבות ונוספות.

 

הכחדה בגלל התחממות גלובלית

ההכחדה הקשה של מרבית החיים על כדור הארץ התרחשה לפני 251.9 מיליון שנים. המערכת האקולוגית באיידהו שגשגה "רק" 1.3 מיליון שנים לאחר מכן. לפי החוקר בריאר, "זה די מהיר בסולם האקולוגי".

 (צילום: ארנוד בריאר) (צילום: ארנוד בריאר)
(צילום: ארנוד בריאר)

 

הסיבה להכחדה האדירה על כדור הארץ נתונה לדיון, אך מדענים רבים מייחסים את ההשמדה ההמונית לשורת התפרצויות געשיות כבירות בצפון סיביר ששחררו כמות עצומה של גזי חממה וגזים רעילים, שהובילו להתחממות גלובלית ותנודות גדולות בכימיית האוקיינוסים, לרבות החמצה של האוקיינוסים ומחסור בחמצן.

 

המערכת האקולוגית באיידהו, בשלבים הראשונים של תקופת הטריאס שבה בהמשך התפתחו הדינוזאורים, כללה גם כמה יצורים בלתי צפויים. היה בה מין של ספוגים שתחילה נחשב שנכחד 200 מיליון שנה לפני כן, וכן יצור דמוי-דיונון שתחילה חשבו שרק התפתח כ-50 מיליון שנה לאחר מכן. כמו כן נמצאו במחקר עצמות של מה שעשוי להיות האיכתיוזאוריה העתיק ביותר. מדובר בזוחל ימי דמוי-דולפין שחי לפני כ-160 מיליון שנה, או שמדובר לכל הפחות באב קדמון ישיר.

 

"תקופת הטריאס המוקדמת היא תקופה מורכבת ובעייתית, אך בהחלט לא תקופה של הרס כפי שהאמינו עד כה, והתקופה הזו עדיין לא חשפה את כל סודותיה", סיכם בריאר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארנוד בריאר
ממצאים במחקר
צילום: ארנוד בריאר
מומלצים