שתף קטע נבחר

אנטישמיות בארה"ב: "לא דמיינו את זה בסיוטים שלנו"

רצף של אירועים אנטישמיים שוטף את ארה"ב - והקהילה היהודית מתחילה להבין שלא מדובר בעניין מקומי. "ברור שמה שאנחנו רואים היום זה משהו שלא ראינו הרבה זמן בארה"ב", אומרת מנכ"לית הליגה נגד השמצה. "המבחן האמיתי יהיה בשטח, כשנראה מה הממשל עושה כדי להיאבק באנטישמיות"

 

 

יממה לאחר חילול הקברים ההמוני בבית העלמין היהודי בסנט-לואיס, מיזורי – וביהדות ארה"ב כבר מתחילים לדבר בגלוי על גל אנטישמיות במימדים שלא הכירו שם. "לאחר הבחירות בארה"ב ראינו מפגן אנטישמיות שגם בחלומותינו הגרועים ביותר, בסיוטים שלנו, לא היינו מדמיינים", אומרת קרול נוריאל, מנכ"לית "הליגה נגד השמצה".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

נוריאל יודעת מקרוב על מה היא מדברת. הארגון שבראשו היא עומדת מתמודד עם תופעות שיהדות ארה"ב לא חלמה כי הן אפשריות באטמוספירה של המאה ה-21. על מה הם לא חלמו? למשל, לראות "מפגן של הצדעה במועל יד בארה"ב, בהשתתפות כמאתיים אנשים, כאשר מנהיג הימין האלטרנטיבי עומד ועושה את זה", היא אומרת בראיון לאולפן ynet.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"ראינו מאז עוד הרבה מפגנים, ואנחנו כבר בסבב הרביעי של איומי סרק על מרכזים קהילתיים יהודיים. ובעוד שאנחנו שמחים שאלה איומי סרק, עדיין הם מחייבים התייחסות מאוד רצינית - ובהחלט משבשים את החיים, ועל זה אנחנו חייבים לתת את הדעת. להבין שהבחלט יש כאן עלייה. סבב רביעי זה לא עניין של מה בכך".

 

"סבתא, רוצים להרוג את כל היהודים"

בעוד שיש בארה"ב מי שמפנה את האצבע המאשימה לממשל החדש, נוריאל מדגישה כי "האירועים האלה לא התחילו לאחר בחירתו של טראמפ, הם החלו עוד לפני", לדבריה, "כבר בחודשים של הקמפיין ראינו בטוויטר המון התבטאויות נגד יהודים, נגד עיתונאים יהודים, בעיקר כאלה שהעזו לבקר את המועמד הרפובליקני לנשיאות".

 

בית העלמין היהודי בסנט-לואיס השבוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בית העלמין היהודי בסנט-לואיס השבוע(צילום: רויטרס)

 

נוריאל קובעת כי "ברור שאין לקשור את האירועים לאיש עצמו. אין לטראמפ שום קשר לאנטישמיות. מה שכן, לרבים מתומכיו בהחלט יש קשר. והם למעשה מי שהציתו בעצם את הגל האחרון. אנחנו רואים ברשת הטוויטר שמי שהעז לפעול נגד עיתונאים יהודים, היו תומכי המחנה הזה. מאוד מצער שזה השיח שהשתלט בארה"ב. שיח שמייצר פחד בקרב הקהילה היהודית, משבש את החיים ובהחלט זקוק לטיפול מסור מיד הממשל כרגע".

 

נוריאל אומרת כי "אין לנו נתונים מספריים, אבל ברור שמה שאנחנו רואים היום זה משהו שלא ראינו הרבה זמן בארה"ב". לחילול בית העלמין והאיומים על קהילות יהודיות, אפשר לצרף אירועים פרטניים יומיומיים. רק בתחילת החודש דיווחנו כאן על אישה שהותקפה פיזית ומילולית ברכבת התחתית בניו-יורק, צלבי קרס וכתובות נאצה אנטישמיות שנכתבו ברכבת אחרת במנהטן – ובית הכנסת המרכזי בשיקגו שהושחת. מטבע הדברים, לא כל המקרים מגיעים לתקשורת.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

"הנשיא טראמפ גינה אתמול את האירועים, ואנחנו מברכים על כך", אומרת נוריאל. "בשבוע שעבר כשהממשל לא אמר דבר, וגם קודם לכן, כשלא הופיעה המילה 'יהודים' בהודעת הבית הלבן לרגל יום השואה הבינלאומי - בהחלט שאלנו את השאלות האלו. אמירה מנהיגותית היא מאוד משמעותית. עכשיו אנחנו רוצים לראות את זה מגובה במעשים של הממשל למניעת הישנות אירועים כאלה. אני חושבת שהמבחן האמיתי יהיה בשטח, כשנראה מה הממשל באמת עושה כדי להיאבק באנטישמיות .יש צעדים קונקרטיים שהיינו רוצים לראות - ואנחנו מאמינים שזה יכול לקרות".

 

וכשאת מדברת עם יהודים בארה"ב, הם חשים את זה על בשרם גם ביומיום?

 

"מטבע הדברים, מרכזים קהילתיים מנקזים אליהם הרבה אנשים מהקהילה היהודית. ישנם שם מעונות ויש גנים. לעיתים זה המקום היחיד שהמשפחה היהודית הולכת אליו, וככאלה הם מאוד משמעותיים לקהילה. כשיש איומי סרק, הרבה פעמים ננקטות פעולות בשטח. קוראים לרשויות אכיפת החוק, ולפעמים מבצעים פינוי.

 

"כשמפנים מבנה מיושביו, אני חושבת שהמסר הוא די מפחיד. אנחנו שמענו סבתא שסיפרה שהנכד שלה אמר לה: סבתא, פינו אותנו כי כמה אנשים נורא רוצים להרוג את כל היהודים. אז צריך להבין איך האפקט הזה מגיע גם לילדים הקטנים בקהילה, ואיזה פחד הוא מייצר סביבו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים