שתף קטע נבחר

שרב במקום חורף: מליחות הכנרת - בשיא של 50 שנה

במקומות שונים בארץ נרשמו בצהריים יותר מ-30 מעלות. רשות המים: הימצאות מפלס הכנרת מתחת לקו האדום בתום עונת הגשמים - מצב שלא היה עשור. מומחה האקלים, ד"ר ברוך זיו: "זה השרב האביבי הראשון ואחריו יבואו עוד"

 

 

 

מזג האוויר השרבי הפוקד היום (ה') את ישראל הוא עוד סממן מדאיג לחורף השחון. הטמפרטורות במקומות רבים בארץ חצתה את ה-30 מעלות. מרשות המים נמסר כי המחסור המצטבר בנפחי מים בכנרת העלה את מליחות האגם לרמה הגבוהה ביותר זה 50 שנה. ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה אמר באולפן ynet: "אנחנו בתקופה לא טובה מבחינת גשמים".

 

צילמתם סרטונים או תמונות? שלחו לאימייל האדום

 

ברשות המים אומרים כי מיעוט הגשמים בדגש על אזור הצפון זו השנה הרביעית ברציפות, ממשיך לשבור שיאים שליליים. עוד אמרו כי הימצאות מפלס הכנרת מתחת לקו האדום לקראת סיומה של עונת הגשמים הוא מצב חריג שלא אירע כבר כעשור. המחסור המצטבר בנפחי מים בכנרת בארבע השנים האחרונות הוא הגדול ביותר המתועד ב-100 השנים האחרונות.  

 

"אפשר לומר שזה השרב הראשון של האביב שיתחיל עוד מעט", אומר נחום מליק חזאי מטאוטק. "זה שרב קל. מאז ינואר זו הטמפרטורה הכי גבוהה".

 

בחוף סירונית בנתניה  (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
בחוף סירונית בנתניה (צילום: עידו ארז)

חם בנתניה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
חם בנתניה(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

באזור מישור החוף הדרומי נמדדו 32 מעלות ו-12 אחוז לחות. באזור גוש דן הטמפרטורות הגיעו ל-31 עם לחות נמוכה של 12%. באזור באר שבע נמדדו 30 מעלות, ובירושלים הסתפקו עם 23 מעלות בלבד. בכנרת נמדדו 29 מעלות ובחיפה 28 מעלות.

 

מזג האוויר ההפכפך צפוי להשפיע על החגיגות. מחר יהיה מעונן חלקית ותורגש ירידה ניכרת במידות החום ועלייה בלחות. ייעשה נוח וייתכן אובך. בשעות אחר הצהריים ייתכן גשם מקומי. בשעות הלילה יירד גשם בצפון הארץ וייתכנו סופות רעמים בודדות.

 

בשבת יירדו גשמים בצפון שיתפשטו למרכז ולדרום. ביום ראשון יינשבו רוחות ערות ויהיה אובך. בבוקר צפוי לרדת גשם בצפון שיתפשט בהדרגה גם למרכז ולנגב. הגשמים צפוים להתחזק בשעות הלילה.

 

לירידת מפלס הכנרת יש השלכות רבות על איכות מי הכנרת: ככל שכמות המים הנכנסת נמוכה ומפלס הכנרת יורד - רמת מליחות המים עולה. מליחות האגם הגיעה לרמה הגבוהה ביותר זה 50 שנה. בפברואר השנה נמדדה מליחות של 298 מיליגרם לליטר (מג"ל) לעומת 278 לפני שנה ו-269 לפני שנתיים. רמת המליחות הזו צפויה לעלות.

 

ירידת המפלס מרחיקה את קו המים ממקומות המסתור וההטלה של דגי הכנרת ומותירה פחות אזורים המתאימים להטלה לדגים. בשנה האחרונה ירדו כמויות אמנוּן הגליל.

  

ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה, מזכיר כי גם בעבר נרשמו אירועי שרב בתחילת חודש מרס, "אנחנו נמצאים בעיצומו של השרב האביבי הראשון ויבואו עוד כמה וכמה. אנחנו עוד לא מספיק רוויים במים וכבר אנחנו מתחילים את סדרת החמסינים האביביים האלה".

 

עם זאת, זיו טוען כי מוקדם להספיד את החורף: "עד שזה לא נגמר זה לא נגמר ואחרי תקופה שרבית אפשר לקבל עדיין אירועי חורף רציניים. יש הרבה דוגמאות גם מהשנים האחרונות, שבהן לאחר שרב אביבי מוקדם פתאום הגיעה סערת חורף, ירדו גשמים ואפילו שלגים. בהחלט עשויים עוד להיות ימים חורפיים, לא לשכוח את זה, אבל הימים החמים יילכו ויתרבו וזו הסנונית הראשונה".

שרב בצאלים  (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
שרב בצאלים (צילום: רועי עידן)

31 מעלות בחולון  ()
31 מעלות בחולון

חם מאוד בצאלים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
חם מאוד בצאלים(צילום: רועי עידן)

הכנרת מתייבשת  (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
הכנרת מתייבשת (צילום: אביהו שפירא)
 

מדוזות ראשונות בנהריה  (צילום: טלי אלבו) (צילום: טלי אלבו)
מדוזות ראשונות בנהריה (צילום: טלי אלבו)
 

מה מצב המשקעים? עד כמה הוא גרוע? 

"החורף הזה היה קר באופן רצוף מתחילת דצמבר כמעט עד סוף פברואר. מבחינת הגשם, המצב הרבה פחות מוצלח. הסתיו עבר בלי גשם, ובדצמבר הגיע הגשם בקול תרועה רמה. ירדו כמויות כמעט כפולות, ובמקומות מסוימים נוצר עודף של מים. אחר כך ינואר היה דל בגשמים, ובמקומות מסוימים ירד מעט מאוד.

 

"פברואר היה יותר נדיב במרכז אבל מאוד קמצן בצפון, ולבסוף - התוצאה היא שהחורף הסתיים בגירעון. אם לא יירדו כמויות חריגות של גשם בסוף חודש מרס ובאפריל, אנחנו נהיה במצב לא טוב שנה שנייה ברציפות. בצפון המצב נמשך יותר זמן. למזלנו, יש לנו התפלת מים, אבל אכן אנחנו בתקופה לא טובה מבחינת גשמים".

 

אז איך נגדיר את החורף הזה, חורף שחון?

"אני מוכן להגיד שהחורף הזה הוא שחון במקצת. מה שמוריד אצלנו את הגשמים אלה מערכות גשם שקוראים להן שקע ברומטרי. זה אזורים של לחץ נמוך. מי שמחזיק בבית ברומטר מכיר את זה - כשהלחץ יורד, באים גשמים. אחר כך הלחץ עולה, חוזרים למזג אוויר נאה. מה שקורה הוא שלפי הספרים, שקעים באים ממערב, עוברים את הים התיכון לכל אורכו וכשמגיעים אלינו גורמים אצלנו לגשם בעתו. הצרה היא שהשקעים לא קראו את הספר, לא כולם, אז הם סוטים ממסלולם ולפעמים גם מתים אחרי כמה זמן. שקע שהתחיל את חייו באיטליה עלול לסיים אותם ביוון ולא להגיע אלינו. לפעמים שקעים מדרימים, חורגים ממסלולם והם שיוצרים תקופות של עצירות גשם".

 

ד"ר ברוך זיו פחות אופטימי לגבי עונות החורף בעתיד: "מה שחזוי לפי כל מיני מחקרים אקלימיים הוא שיהיו לנו פחות שקעים בעתיד כחלק משינוי האקלים. פירושו שיהיו לנו פחות גשמים. ולכן רואים במה שקורה בשנים האחרונות סימן מבשר רע לגבי המגמה העתידית. דבר שני שבכל זאת קצת מפצה על זה זה שיש אינדיקציות ששקעים מסוימים יתחזקו מעבר למקובל ויהיו עוצמתיים במיוחד. הדבר הזה אולי עולה בקנה אחד עם השלג הגדול שהיה בדצמבר 2013 ועם שני אירועי השלג שהיו ב-2015 ויכול להיות שאנחנו נתייבש באופן כללי אבל יהיו לנו מדי פעם אירועים משמעותיים או של גשם או של רוח או של שלג". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
שרב בחוף נתניה
צילום: עידו ארז
מומלצים